Kaikki Artikkelit

Vuokratyö
Vuokratyössä vuokrayritys on työntekijän työnantaja, joka maksaa palkkaa ja hoitaa muut työnantajalle kuuluvat velvollisuudet. Käyttäjäyrityksen velvollisuutena on puolestaan huolehtia työntekijän perehdyttämisestä sekä työn johtamisesta ja valvonnasta.
Lue Lisää
Voiko työnantaja muuttaa työsopimusta?
Lähtökohtaisesti työsuhteen osapuolten solmima työsopimus on sitova. Työsopimusta voidaan kuitenkin muuttaa, jos työntekijä ja työnantaja yhdessä sopivat muutoksesta. Lisäksi työnantajalla voi olla yksipuolinen oikeus työsopimuksen muuttamiseen työnjohto-oikeuden tai irtisanomisperusteen nojalla.
Lue Lisää
Työsuhteen tunnusmerkit – milloin kyseessä on työsuhde?
Työntekijä ja työnantaja voivat sopia työn tekemistä vapaamuotoisesti. Työsopimuksella työntekijä sitoutuu tekemään työtä henkilökohtaisesti. Työtä tehdään työnantajan lukuun, mikä tarkoittaa, että työnantaja hyötyy työn tekemisestä. Jos työntekijä tekee työtä omaan lukuunsa, kyseessä ei ole työsuhde.
Lue Lisää
Työntekijän velvollisuudet
Työntekijällä on työsuhteessa velvollisuuksia, jotka voivat perustua niin työsopimukseen, työlainsäädäntöön kuin työehtosopimukseen.
Lue Lisää
Työntekijän oikeus saada työtodistus
Työntekijällä on oikeus saada työtodistus työsuhteen päättyessä. Työtodistuksen sisällölle on asetettu tietyt vähimmäisvaatimukset, mutta halutessaan työntekijä voi saada työtodistuksen laajempana.
Lue Lisää
Työntekijän korvausvelvollisuus työnantajalle
Työntekijän, joka rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksia tai aiheuttaa työssään työnantajalle vahinkoa, on korvattava työnantajalle aiheuttamansa vahinko.
Lue Lisää
Työnantajan vastuu työturvallisuudesta
Työturvallisuudesta huolehtiminen on yksi työnantajan keskeisimmistä velvoitteista. Työnantajan työturvallisuusvelvoitteesta on säädetty työsopimuslaissa ja työturvallisuuslaissa.
Lue Lisää
Työnantajan takaisinottovelvollisuus
Työnantajan takaisinottovelvollisuus tarkoittaa työnantajan vastuuta tarjota työtä entiselle työntekijälleen tietyissä tilanteissa, kuten taloudellisten ja tuotannollisten syiden vuoksi tapahtuneen irtisanomisen tai saneerausmenettelyn yhteydessä.
Lue Lisää
Työnantajan oikeudet
Työnantajalla on oikeus ottaa työntekijä työhön. Työn suorittamiseen liittyvissä asioissa työnantajan merkittävin oikeus on työnjohto-oikeus. Työnantaja saa päättää työn tekemiseen liittyvistä asioista työsopimuksen, alan työehtosopimuksen ja lainsäädännön rajoissa.
Lue Lisää
Suullinen työsopimus
Työsopimus on vapaamuotoinen sopimus, joka voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti. Mikäli työsopimus tehdään suullisesti, työantajan on annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista
Lue Lisää
Milloin työnantajan ei tarvitse maksaa sairausajan palkkaa?
Työsopimuslain mukaan työntekijällä, joka on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työtään, on oikeus sairausajan palkkaan. Työnantajan ei kuitenkaan tarvitse maksaa sairausajan palkkaa, jos työntekijä on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.
Lue Lisää
Onko pitkä sairausloma irtisanomisperuste?
Työntekijän joutuessa pitkälle sairauslomalle, voi syntyä huoli irtisanomisesta. Lähtökohtaisesti työntekijän sairaus ei kuitenkaan ole irtisanomisperuste.
Lue Lisää
Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen
Määräaikaista työsopimusta ei yleensä voi irtisanoa ennen sopimuksen määräajan päättymistä, vaan se päättyy sovitun ajan täyttyessä. Poikkeuksia on, kuten pitkät sopimukset tai erityistilanteet.
Lue Lisää
Mitä tehdä, jos työnantaja ei maksa palkkaa?
Jos työnantaja ei maksa palkkaa, työntekijän on hyvä ottaa nopeasti yhteyttä työnantajaan, selvittääkseen viivästyksen syyn ja vaatiakseen palkan maksamista. Viivästyksen sattuessa työntekijällä on oikeus saada korkolain mukaista viivästyskorkoa. Jos palkkaa ei makseta työntekijän vaatimuksesta huolimatta, tilanne saattaa vaatia asian käsittelyä tuomioistuimessa.
Lue Lisää
Millä perusteilla työnantaja voi purkaa työsuhteen?
Työsuhteen purkaminen vaatii aina painavan syyn. Työsopimuslain mukaan tällaisena syynä voidaan pitää tilannetta, jossa työntekijä rikkoo tai laiminlyö työsuhteeseen olennaisesti liittyviä velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista edes irtisanomisajan verran.
Lue Lisää

Asiakaspalvelumme on apunasi

Ensimmäisen yhteydenoton aikana asiakaspalvelijamme kartoittavat asiasi. Ottaessasi yhteyttä, saat tietoosi tarvitaanko asiasi ratkaisemiseen lakipalveluita vai riittääkö yleinen neuvo.
Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja.
Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä