Muista nämä asiat, kun moottoripyöräsi rikkoutuu

Reklamoi kirjallisesti
Kirjoita esimerkiksi vapaamuotoinen sähköposti myyjälle tai hyödynnä Kuluttajaviraston reklamaatioapuria.

Hanki Vikadiagnoosi
Hanki vikadiagnoosi. Sinulla on oikeus viedä moottoripyöräsi itse valitsemallesi korjaamolle. Pyydä korjausarvio kirjallisena!

Soita Laki Lehtoselle
Me annamme sinulle kattavan arvion oikeuksistasi ilmaiseksi. Usein asia ratkeaa jo antamiemme ilmaisten neuvojen avulla.

Mitä tehdä, kun moottoripyörä hajosi heti oston jälkeen?

Moottoripyörän moottori rikkoutuu seuraavana päivänä tai viiden kuukauden kuluttua. Valitat asiasta myyjälle ja hän kertoo sinulle, että hän korjaa moottoripyörän, mutta sinun on maksettava korjauksesta puolet tai enemmänkin. Voiko tämä olla oikein?

Vastaus tuohon yllä mainittuun kysymykseen on selkeästi ei. Kuluttajansuojalla moottoripyöräkaupassa tarkoitetaan sitä, että myyjällä on varsin ankara vastuu korjata moottoripyörässä havaitut viat tai purkaa kauppa.

Hyvin yksinkertaistetusti moottoripyöräliikkeellä on kuluttajansuojalain perusteella vuoden kuluessa moottoripyörän luovutuksesta lähes aina velvollisuus korjata moottoripyörä veloituksetta tai jos myyjä ei korjaukseen suostu niin moottoripyöräkauppa voidaan purkaa.

Uusi kuluttajansuojalaki astui voimaan 1.1.2022 ja se vahvistaa uudistuksillaan kuluttajan oikeuksia moottoripyöräkaupassa.

Mikäli sinulla on ongelmia moottoripyöräkaupan kanssa, ota yhteyttä. Ensimmäinen keskustelu on aina maksuton ja sen aikana yleensä pystymme kertomaan kannattaako juuri sinun asiaasi viedä eteenpäin.

Mitä ongelmia moottoripyöräkauppaan yleensä liittyy?

Kilpailu- ja kuluttajavirastossa toimivaan kuluttajaneuvontaan otettiin vuonna 2020 yhteensä 14 000 kertaa yhteyttä liittyen ajoneuvoihin. Mistä tämä johtuu?

Lakimiehen näkökulmasta erikoisinta moottoripyöräkauppaan liittyvissä ongelmissa ovat ne niin kutsut selvät tapaukset, joita alalla riittää vuodesta toiseen. Käytetty moottoripyörä ostetaan tuhansilla euroilla ja kun moottoripyörän moottori esimerkiksi rikkoutuu viikon kuluttua kaupasta, ei myyjä ole kovin innostunut korjaamaan virhettä. Pääsääntöisesti ongelmat hoituvat yleensä ostajan ja myyjän neuvotteluilla, mutta yllättävän suuressa osassa riitoja joudutaan kääntymään kuluttajaneuvonnan tai kuluttajariitalautakunnan puoleen tai jopa käräjöimään.

Moottoripyöräkaupassa kuten muussakin ostamisessa on hyvä pitää mielessä maalaisjärki. Pienistä puutteista ei kannata riidellä, mutta suuremmissa ongelmissa oikeuksistaan kannattaa pitää kiinni.

Olemme näille sivuille koonneet varsin kattavan tietopaketin moottoripyöräkauppaan liittyviä kysymyksiä ja toivottavasti niihin myös vastauksia. Meille voi myös aina soittaa ja kysyä näkemystä juuri siihen omaan ongelmaan. Olemme havainneet, ettei tiedon jakaminen tee meitä työttömiksi, mutta hyvät ohjeet saattavat auttaa yksittäistä moottoripyörän ostajaa eteenpäin, jolloin yleensä pitkä ja kallis oikeusprosessi voidaan välttää.

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.
Ota yhteyttä

Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on takuulla ja kuluttajansuojalain mukaisella myyjän virhevastuulla?

Takuu on myyjän tarjoama vapaavalintainen lisäturva tavaran virheiden varalle. Kuluttajansuojalain mukainen virhevastuu sitä vastoin perustuu lakiin ja velvoittaa aina myyjää. Myyjä ei siten voi vaikuttaa virhevastuun sisältöön ja kestoon, eikä hän voi kaventaa virhevastuun laajuutta omilla ehdoillaan. Takuun ehdot myyjä puolestaan saa itse määrittää.

Miksi yritys antaa tuotteelle takuun?

Takuu on myyjän tarjoama lisäetu, joka on samalla yrityksen myyntikeino. Takuun tarjoamalla tuotteen ostaminen voi tuntua ostajasta turvallisemmalta ja siten houkuttelevammalta. Takuun antamalla myyjä sitoutuu vastaamaan tavaran käyttökelpoisuudesta tai muista ominaisuuksista takuutodistuksessa esitetyn mukaisesti. Myyjä saa itse määrittää takuun keston ja sen laajuuden.

Koska moottoripyörän kaupassa on virhe?

Moottoripyörän on tietysti vastattava sitä mitä moottoripyörästä on ennen kauppaa sovittu ja miten sitä on markkinoitu. Lisäksi moottoripyörän on oltava tieliikennekelpoinen, jos tästä ei ole kirjallisesti sovittu ennen kauppoja. Tieliikennekelpoinen tarkoittaa kansankielellä sitä, että moottoripyörän tulee olla siinä kunnossa, että sen voi katsastaa.

Voiko ostaja purkaa moottoripyöräkaupan?

Ostaja voi purkaa moottoripyöräkaupan, jos moottoripyörässä ilmenee virhe. Virheen tulee olla vähäistä suurempi ja myyjän on tullut epäonnistua virheen oikaisussa, jotta ostaja saa purkaa kaupan. Lisäksi tietyissä myyjän viivästystilanteissa ostajalla on oikeus purkaa moottoripyöräkauppa.

Voiko käytetyn moottoripyörän kaupan perua?

Käytetyn moottoripyörän kaupan voi peruuttaa 14 vuorokauden kuluessa, jos kyse on etä- tai kotimyyntikaupasta. Muissa kuin etä- tai kotimyyntitilanteissa ostaja voi peruuttaa moottoripyöräkaupan ainoastaan, jos myyjä on tarjonnut peruuttamisoikeuden.

Mitä tarkoittaa virheolettama moottoripyöräkaupassa?

Todistustaakka siitä, että moottoripyörä on ollut myyntihetkellä virheetön (katsastuskunnossa), on myyjällä uuden lain mukaan 12 kuukautta kauppojen teosta. Toisin sanoen laissa asetetaan moottoripyöräliikkeelle velvollisuus näyttää toteen, että moottoripyörä on rikkoutunut ostopäivän jälkeen, jos moottoripyörä rikkoutuu ennen kuin vuosi tulee täyteen ostopäivästä.

Milloin asiakas voi vaatia moottoripyöräkaupan purkamista?

Asiakas voi vaatia kaupan purkamista, jos myyjä viivästyy moottoripyörän luovuttamisessa tai jos moottoripyörässä on ilmennyt virhe. Kaupan purkamista ei kuitenkaan voi pääsääntöisesti vaatia heti, vaan ongelma on pyrittävä ensiksi ratkaisemaan lievemmillä keinoilla. Vasta kun tulee ilmi, ettei ongelmaa saada ratkaistuksi lievemmin keinoin, saa ostaja purkaa kaupan.

Voiko moottoripyöräkaupan peruuttaa ilman syytä?

Moottoripyöräkaupan voi peruuttaa ilman syytä 14 vuorokauden aikana, jos kyse on etä- tai kotimyyntikaupasta. Ostaja voi peruuttaa kaupan myös, jos myyjä on tarjonnut peruuttamisoikeuden. Muissa tilanteissa moottoripyörän kauppa on mahdollista peruuttaa ennen moottoripyörän luovuttamista, mutta tällöin ostaja voi joutua korvaamaan myyjälle peruuttamisesta aiheutuneet vahingot.

Uusimmat artikkelit

Kaikki Artikkelit

Ota yhteyttä maksuttomaan neuvontaan

Lähes kaikki hoitamamme asiat saadaan selvitettyä ensimmäisen maksuttoman neuvonnan aikana. Muissa tilanteissa kerromme vaihtoehdot asian jatkoselvittämistä varten.
Ota yhteyttä