Ihan ensimmäiseksi tulee varmistua perinnönjättäjän vakituinen asuinmaa. Välillä tämä on hyvin yksinkertaista, kun henkilö on asunut suurimman osan elämästään yhdessä maassa. Toisissa tilanteissa tämä on hyvinkin monimutkaista, jos perinnönjättäjä on asunut Suomessa ja muuttanut toiseen maahan vasta vähän ennen kuolemaansa.
Perinnönjättäjän vakituinen koti on yleensä hyvä lähtökohta tämän asian selvittämiseen. Jos henkilö on asunut viimeiset vuosikymmenet Yhdysvalloissa eikä hänellä ole toista asuntoa muualla niin silloin perintö tulee tuolta asuinmaasta. Asia menee monimutkaisemmaksi, jos henkilö on muuttanut usein eikä hänellä ole niin kutsuttua vakituista kotia, jossain yhdessä maassa.
Perintö- ja lahjaverotus riippuu täysin siitä mistä maasta perintö Suomeen tulee. Toisten maiden kanssa Suomi on solminut verosopimuksia, joiden perusteella perintö on verovapaata, mutta lahja ei yleensä ole. Toisten maiden osalta perintö- tai lahjaveroa maksetaan kuten perintö olisi tullut Suomesta.
Perintöveron määrä Suomessa riippuu monesta seikasta. Välillä perintöveroa maksetaan koko perinnöstä ja välillä sitä maksetaan vaan osasta perintöä. Toisaalta perinnöstä voidaan joutua maksamaan jotain veroa myös siinä maassa, jossa perinnönjättäjä asui viimeksi.
Yleensä, jos perintö on Suomessa verovapaata niin tuolloin jotain veroa joudutaan maksamaan siinä maassa, jossa perinnönjättäjä asui viimeksi. Lähtökohtaisesti perinnöstä ei maksetaan kaksinkertaista veroa, eli jos veroa on maksettu toisessa maassa niin se otetaan huomioon Suomessa määrättävästä perintöverosta. Tähänkin on kuitenkin varsin paljon poikkeuksia.
Yleensäkin lakiapua kannattaa hankkia sellaisesta toimistosta, joka on erikoistunut kyseiseen oikeudenalaan. Ulkomailta tulevaan perintöön liittyy valtavasti erilaisia kansainvälisiä sopimuksia, joiden avulla asiaa pyritään selvittämään. Lisäksi ensiarvoisen tärkeää olisi se, että lakitoimistolla olisi tarjota kattava kansainvälinen yhteistyöverkosto. Näin pystytään varmistamaan, että perinnönjättäjän kotimaassa toimiva lakitoimisto valvoo perinnönsaajan eikä omaa etuaan.
Ei osaa, ellei lakimies ole saanut aikanaan koulutusta perinnönjättäjän kotimaassa, mikä on varsin harvinaista. Lähtökohtaisesti, kun perintöä saadaan ulkomailta Suomeen, asian hoitamisessa tarvitaan lakimiehet sekä Suomessa että perinnönjättäjän kotimaassa.
Ikävä kyllä paljon. Tähän tietysti vaikuttaa se, kuinka helppo tai vaikea tapaus on ja kuinka pitkällä maantieteellisesti perinnönjättäjä asui. Vaikka Suomella olisi oikeus verottaa saatava perintö, niin jo perinnön arvon määrittäminen saattaa maksaa tuhansia tai kymmeniätuhansia eroja, jos omaisuus on maailmalla. Kansainvälisissä perinnönjaoissa joutuu varautumaan yleensä kymmenen tai useamman kymmenentuhannen euron kuluihin, jotka jakautuvat yleensä suomalaisen ja perinnönjättäjän kotimaassa olevan lakimiehen kesken. Minun ei ole tässä tarkoitus pelotella kustannuksilla, mutta jos sinulla on Yhdysvaloissa olevaa perintöä ja saat lakitoimistolta tarjouksen asian hoitamiseksi 399 eurolla niin hälytyskellon tulisi tässä vaiheessa alkaa kilkattamaan.