Perintö ulkomailta Suomeen

Olemme koonneet sivuillemme tietopaketin mitä tehdä, jos saat perintöä ulkomailta Suomeen. Kun olet saamassa perintöä ulkomailta Suomeen, olisi sinun hyvä varmistaa asiaan liittyvät säädökset ja toimintatavat ennen perintöön ryhtymistä. Näin varmistut siitä, ettei asiassa tapahdu mitään sellaista, mikä mahdollisesti vaikeuttaa asian hoitamista myöhemmin. Mikäli sinulla kuitenkin herää kysyttävää, ota meihin yhteyttä ja kysy asiallesi näkökulmaamme. Usein hyvät ohjeet auttavat eteenpäin.
Maksuton neuvonta

Muista nämä asiat, kun saat perintöä ulkomailta Suomeen

Ensisijainen keino ratkaista ongelmat on yrittää ratkaista ne keskustelemalla työnantajan kanssa.
2. Kurkistus työehtosopimukseen, työsopimuslakiin tai työsopimukseen
Mikäli erimielisyys koskee työsopimusta tai työnteon ehtoja, saattaa oikea ratkaisu asiaan löytyä alan työehtosopimuksesta, työsopimuslaista tai työsopimuksesta.
Jos keskustelu työnantajan kanssa ei tuota tulosta, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi luottamushenkilöön. Mikäli luottamusmiestä ei ole, voit olla suoraan yhteydessä omaan ammattiliittoosi.

2. Selvitä onko perinnänjättäjän asuinvaltion ja Suomen välillä perintösopimuksia

Ota yhteyttä

Yleistä kansainvälisistä perintöasioista

Jos perintö tulee ulkomailta Suomeen niin perintöön liittyvät säännökset ovat usein varsin monimutkaisia. Kohtuullisen selviä ne ovat, jos perintö tulee Ruotsista Suomeen tai perinnönjättäjä on asunut Pohjoismaissa tai EU:n alueella, mutta sitä monimutkaisemmiksi ne muuttuvat, mitä kauempana läheinen on asunut. Miten siis perintö saadaan ulkomailta Suomeen?

Tältä sivulta löydät yleiskatsauksen kansainväliseen perinnönjakoon, eli miten perintö saadaan ulkomailta Suomeen. Lähtökohtaisesti kaikki seuraavaksi kirjoitettu on ainakin verotuksen näkökulmasta sovellettavissa lahjoihinkin. Perintö ja lahjaverotus kansainvälisissä tilanteissa on varsin yhtenevä lainsäädännön osalta, eli perintö ja lahja rinnastuvat usein toisiinsa. Asiat on yritetty pitää tiiviinä, joten jos jokin asia jää askarruttamaan niin ota rohkeasti yhteyttä niin selvitellään voimmeko olla asiassa avuksi.

Ennakointi kansainvälisissä perintöasioissa

Kuten kaikissa muissakin asioissa, perintöön ja perimiseen liittyvät asiat olisivat hyvä hoitaa kuntoon jo hyvissä ajoin, eli silloin kun perinnönjättäjä on täysissä voimissaan. Näin asioiden hoitaminen selkeytyy perinnönjaossa. Jos näin ei kuitenkaan ole tehty, ei se tarkoita, että asia olisi mahdotonta hoitaa, mutta yleensä se on varsin monimutkaista. Monimutkaisuus kansainvälisissä perintöasioissa tarkoittaa yleensä sitä, että asiaa ratkomaan tarvitaan lakimies sekä Suomessa että perinnönjättäjän asuinmaassa. Tältä osin voimme tarjota varsin kattavan kansainvälisen verkostomme asian hoitamiseen, eikä asiakkaan tarvitse itse etsiä luotettavaa lakimiestä perinnönjättäjän asuinmaasta.

Miten valita lakitoimisto kansainvälisissä perinnönjaoissa

Ulkomailta saatuun perintöön liittyvät kysymykset vaativat yleensä sekä Suomen, että perinnönjättäjän kotimaan lainsäädännön tuntemista. Miten sitten valita laki- tai asianajotoimisto hoitamaan asiaa? Tein tähän tämmöisen muutaman kysymyksen, jotka lakitoimistolta kannattaa kysyä. Myöhemmin käyn hieman tarkemmin läpi vastaukset noihin kysymyksiin. Nämä kysymykset kannattaa esittää ihan aluksi, koska yleensä ulkomailta saatuun perintöön liittyy myös Suomessa olevaa omaisuutta ja suurin osa lakitoimistoista kyllä pystyy hoitamaan sen Suomessa olevan perinnön. Asian pilkkominen aiheuttaa yleensä kuitenkin huomattavia lisäkuluja, eli lakitoimiston valinta kannattaa tehdä huolella heti alussa. Esimerkiksi, jos ulkomailta saatavassa perinnössä on omaisuutta ulkomailla ja Suomessa niin perukirjaan ei pakosti tarvitse merkitä tuota ulkomailla olevaa omaisuutta kaikissa tapauksissa. Näin ollen sen arvon määrittäminen perukirjaan on turhaa työtä, josta sinä maksat saamatta oikein mitään vastinetta.

Kysy nämä asiat lakitoimistolta ennen toimeksiantoa

1. Oletteko hoitanut aikaisemmin kansainvälisiä perinnönjakoja?
2. Jos perintö tulee, vaikka Yhdysvalloista niin tiedättekö sen maan lainsäädännön?
3. Onko teillä perinnönjättäjän kotimaassa yhteistyökumppaneita?

Näillä kysymyksillä pääset jo pitkälle, kun yrität selvittää kuka olisi oikea taho auttamaan sinua asian hoitamisessa. Tuo ensimmäinen on sellainen yleiskysymys, johon tietysti kaikki voivat vastata, että olen hoitanut. Seuraava kysymys on sitten sellainen, että sillä voi varmistua ensimmäisen kysymyksen vastauksen. Olen itse hoitanut lukuisia kuolinpesiä, jotka ovat olleet Yhdysvalloissa tai Yhdysvalloissa ja Suomessa. Minä en kuitenkaan koskaan voi vastata, että tuntisin Amerikan perintölainsäädännön. Tämä tietysti johtuu siitä, että Amerikassa, jokaisella osavaltiolla ja välillä piirikunnalla on omat sääntönsä ja käytäntönsä näissä asioissa. Eli jos henkilö vastaa ensimmäiseen ja toiseen kysymykseen kyllä niin kyseiselle henkilölle voi sanoa kiitos ja näkemiin.

Tuo kolmas kysymys liittyy myös näihin kahteen ensimmäiseen. Eli lähtökohtaisesti kaikissa hoitamissani asioissa, jossa perintöä on tullut ulkomailta Suomeen, olen joutunut käyttämään perinnönjättäjän kotimaassa olevaa lakitoimistoa. Toisissa ihan vaan varmistamaan asioita ja toisissa siten, että suurimman työn on hoitanut tuo toinen lakitoimisto. Välillä käy tietysti tuuri ja testamenttiin on kirjattu, että asiaan sovelletaan Suomen lainsäädäntöä eikä ulkomailla ole ollut kuin pienehkö pankkitalletus. Tällöin asia on voinut hoitua ihan omin neuvoin, mutta nämä ovat poikkeuksia. Lähtökohtaisesti paikallista apua tarvitaan jo sen pankkitalletuksen saamiseksi Suomeen ja tässä tarvitaan siellä toisessa maassa olevaa luotettavaa apua. Olen itse ollut työelämässä nyt noin 25-vuotta ja siitä suurimman osan jollain tavalla kansainvälisissä tehtävissä. Näiden vuosien avulla olen hankkinut itselleni varsin kattavan yhteistyöverkoston, eli on kyse sitten Australiasta, Japanista tai Amerikasta, niin pystyn tarjoamaan asiakkailleni yhteistyökumppaneita maailmanlaajuisesti.  

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.
Ota yhteyttä

Usein kysytyt kysymykset

Mitä minun tulee selvittää, jos saan perintöä ulkomailta Suomeen?

Ihan ensimmäiseksi tulee varmistua perinnönjättäjän vakituinen asuinmaa. Välillä tämä on hyvin yksinkertaista, kun henkilö on asunut suurimman osan elämästään yhdessä maassa. Toisissa tilanteissa tämä on hyvinkin monimutkaista, jos perinnönjättäjä on asunut Suomessa ja muuttanut toiseen maahan vasta vähän ennen kuolemaansa.

Mistä voin varmistaa perinnönjättäjän asuinmaan?

Perinnönjättäjän vakituinen koti on yleensä hyvä lähtökohta tämän asian selvittämiseen. Jos henkilö on asunut viimeiset vuosikymmenet Yhdysvalloissa eikä hänellä ole toista asuntoa muualla niin silloin perintö tulee tuolta asuinmaasta. Asia menee monimutkaisemmaksi, jos henkilö on muuttanut usein eikä hänellä ole niin kutsuttua vakituista kotia, jossain yhdessä maassa.

Perintö ja lahjaverotus kansainvälisissä tilanteissa?

Perintö- ja lahjaverotus riippuu täysin siitä mistä maasta perintö Suomeen tulee. Toisten maiden kanssa Suomi on solminut verosopimuksia, joiden perusteella perintö on verovapaata, mutta lahja ei yleensä ole. Toisten maiden osalta perintö- tai lahjaveroa maksetaan kuten perintö olisi tullut Suomesta.

Perintö ulkomailta perintövero?

Perintöveron määrä Suomessa riippuu monesta seikasta. Välillä perintöveroa maksetaan koko perinnöstä ja välillä sitä maksetaan vaan osasta perintöä. Toisaalta perinnöstä voidaan joutua maksamaan jotain veroa myös siinä maassa, jossa perinnönjättäjä asui viimeksi.

Perintöä ulkomailta verotus kahteen maahan?

Yleensä, jos perintö on Suomessa verovapaata niin tuolloin jotain veroa joudutaan maksamaan siinä maassa, jossa perinnönjättäjä asui viimeksi. Lähtökohtaisesti perinnöstä ei maksetaan kaksinkertaista veroa, eli jos veroa on maksettu toisessa maassa niin se otetaan huomioon Suomessa määrättävästä perintöverosta. Tähänkin on kuitenkin varsin paljon poikkeuksia.

Miten valita lakitoimisto ulkomaiseen perintöön?

Yleensäkin lakiapua kannattaa hankkia sellaisesta toimistosta, joka on erikoistunut kyseiseen oikeudenalaan. Ulkomailta tulevaan perintöön liittyy valtavasti erilaisia kansainvälisiä sopimuksia, joiden avulla asiaa pyritään selvittämään. Lisäksi ensiarvoisen tärkeää olisi se, että lakitoimistolla olisi tarjota kattava kansainvälinen yhteistyöverkosto. Näin pystytään varmistamaan, että perinnönjättäjän kotimaassa toimiva lakitoimisto valvoo perinnönsaajan eikä omaa etuaan.

Osaako suomalainen lakimies myös ulkomaan lainsäädännön

Ei osaa, ellei lakimies ole saanut aikanaan koulutusta perinnönjättäjän kotimaassa, mikä on varsin harvinaista. Lähtökohtaisesti, kun perintöä saadaan ulkomailta Suomeen, asian hoitamisessa tarvitaan lakimiehet sekä Suomessa että perinnönjättäjän kotimaassa.

Mitä lakipalvelut maksavat ulkomailta saatavaan perintöön?

Ikävä kyllä paljon. Tähän tietysti vaikuttaa se, kuinka helppo tai vaikea tapaus on ja kuinka pitkällä maantieteellisesti perinnönjättäjä asui. Vaikka Suomella olisi oikeus verottaa saatava perintö, niin jo perinnön arvon määrittäminen saattaa maksaa tuhansia tai kymmeniätuhansia eroja, jos omaisuus on maailmalla. Kansainvälisissä perinnönjaoissa joutuu varautumaan yleensä kymmenen tai useamman kymmenentuhannen euron kuluihin, jotka jakautuvat yleensä suomalaisen ja perinnönjättäjän kotimaassa olevan lakimiehen kesken. Minun ei ole tässä tarkoitus pelotella kustannuksilla, mutta jos sinulla on Yhdysvaloissa olevaa perintöä ja saat lakitoimistolta tarjouksen asian hoitamiseksi 399 eurolla niin hälytyskellon tulisi tässä vaiheessa alkaa kilkattamaan.

Uusimmat artikkelit

Kaikki Artikkelit
No items found.

Asiakaspalvelumme on apunasi

Ensimmäisen yhteydenoton aikana asiakaspalvelijamme kartoittavat asiasi. Ottaessasi yhteyttä, saat tietoosi tarvitaanko asiasi ratkaisemiseen lakipalveluita vai riittääkö yleinen neuvo.

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä