Työoikeus

Lomautus
Lomauttamisella tarkoitetaan työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä työsuhteen pysyessä muutoin voimassa. Lomauttaminen voidaan tehdä määräajaksi tai toistaiseksi. Lomautuksen ajaksi työnteko voidaan keskeyttää kokonaan tai vaihtoehtoisesti lyhentää työntekijän säännöllistä työaikaa.
Lue Lisää
Lomakorvaus työsuhteen päättyessä
Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada lomakorvaus siltä ajalta, jolta hän ei ole saanut lomaa tai lomakorvausta. Lomakorvauksella on tarkoitus hyvittää pitämättä jäänyt loma. Lomakorvauksesta on säädetty vuosilomalaissa.
Lue Lisää
Laiton irtisanominen
Toistaiseksi voimassa oleva työsuhde päätetään yleensä irtisanomalla. Irtisanottu työsuhde päättyy sovitun tai laissa määritellyn irtisanomisajan kuluttua. Työsopimuslain mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Irtisanominen on laiton, jos irtisanomisperuste ei työsopimuslain tarkoittamalla tavalla asiallinen ja painava. Työntekijän suorittamaan irtisanomiseen ei vaadita työsopimuslain mukaista perustetta, vaan riittää, että irtisanominen tapahtuu irtisanomisaikaa ja irtisanomisen menettelysäännöksiä noudattamalla.
Lue Lisää
Korvaus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä
Työnantajalla on velvollisuus maksaa työntekijälle korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Työsuhteen perusteeton päättäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että työsuhde on irtisanottu tai purettu ilman työsopimuslain mukaista perustetta. Jos työsuhde on päätetty lain mukaisella perusteella, työnantajalla ei ole korvausvelvollisuutta.
Lue Lisää
Kilpailukielto työsopimuksessa
Työsopimuslain mukaan työntekijän kilpaileva toiminta on kiellettyä työsuhteen aikana. Työsuhteen päätyttyä työntekijä voi yleensä vapaasti tehdä ammattinsa mukaista työtä joko työsuhteessa tai omaan lukuunsa. Mikäli työnantaja haluaa jatkaa työntekijän kilpailukieltoa työsuhteen päättymisen jälkeen, osapuolten tulee solmia kilpailukieltosopimus.
Lue Lisää
Työsuhteen päättymisilmoitus
Työsuhteen päättämisestä on ilmoitettava toiselle osapuolelle. Ilmoitus on sitova, kun se on tullut toisen osapuolen tietoon. Lähtökohtaisesti päättymisilmoitus on toimitettava henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen ilmoitus ei kuitenkaan aina ole mahdollinen, joten vaihtoehtoisesti ilmoitus voidaan toimittaa kirjeitse tai sähköisesti.
Lue Lisää
Alaikäisen työsuhde
Alaikäinen eli alle 18-vuotias työntekijä on lain mukaan nuori työntekijä. Nuorien työntekijöiden työ- tai virkasuhteessa tekemään työhön sovelletaan lakia nuorista työntekijöistä. Laki sisältää säännökset esimerkiksi nuorten työajasta sekä työn turvallisuudesta ja terveydestä. Nuori saadaan ottaa vakituiseen työhön, kun hän on täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut perusopetuksensa.
Lue Lisää
Määräaikainen työsopimus
Työntekijä voi irtisanoutua määräaikaisesta työsopimuksesta jos se sopii työnantajalle, mutta työnantaja ei voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta.
Lue Lisää
takaisin alkuun

Ota yhteyttä maksuttomaan neuvontaan

Lähes kaikki hoitamamme asiat saadaan selvitettyä ensimmäisen maksuttoman neuvonnan aikana. Muissa tilanteissa kerromme vaihtoehdot asian jatkoselvittämistä varten.
Ota yhteyttä