Työoikeus

Voiko työnantaja pakottaa ylitöihin?
Lisä- ja ylityön teettämiseen tarvitaan aina työntekijän suostumus. Mikäli käytössä on liukuva työaika tai joustotyöaika, sekä lisä- että ylityön tekemisestä on nimenomaisesti sovittava. Suostumus on lähtökohtaisesti saatava ennen lisä- tai ylityön aloittamista. Suostumus voi olla kirjallinen tai suullinen, ja lisätyöstä voidaan sopia jo työsopimusta solmittaessa.
Lue Lisää
Työsuhteen purkaminen koeajalla
Koeaikapurkuun ei liity erillistä irtisanomisaikaa, vaan purku tapahtuu heti, kun ilmoitus purusta on tehty. Työnantajapuolelta tapahtuvaan koeaikapurkuun ei saa liittyä syrjiviä tai koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisia syitä. Työnantajan puolelta tapahtuva koeaikapurku edellyttää perusteeltaan siten työntekijän henkilöön ja hänen työsuoritukseensa liittyvää syytä, jonka vuoksi työnantajalla on peruste katsoa, ettei tehty työsopimus vastaa työnantajan sille asettamia vaatimuksia.
Lue Lisää
Työnantajan oikeus irtisanoa työntekijöitä toimipisteen sulkemisen yhteydessä
Työsopimuslain (55/2001) 7 luvun mukaan työnantaja saa irtisanoa työntekijän työsopimuksen taloudellisilla, tuotannollisilla tai toiminnan uudelleenjärjestelyihin liittyvillä perusteilla. Toimipisteen sulkeminen täyttää usein nämä ehdot, sillä työn tarjoaminen kyseisessä toimipisteessä ei ole enää mahdollista.
Lue Lisää
Työnantajan direktio-oikeus
Työnantajan direktio-oikeus on työnantajalle kuuluva yksipuolinen oikeus valvoa ja johtaa työtä. Työnantaja päättää miten, missä, milloin ja millä välinein työtä tehdään. Työntekijälle puolestaan on velvollisuus noudattaa työnantajan antamia ohjeita ja määräyksiä.
Lue Lisää
Milloin määräaikainen työsopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi?
Toistuvia määräaikaisia työsopimuksia ei saa käyttää, mikäli toistuvien määräaikaisten työsopimusten lukumäärä tai niiden yhteenlaskettu kesto taikka niistä muodostuva kokonaisuus osoittaa työnantajan työvoimatarpeen pysyväksi.
Lue Lisää
Irtisanominen ilman varoitusta
Työnantaja irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Työnantaja ei myöskään saa irtisanoa työntekijää ennen kuin hänelle on annettu varoituksella annettu mahdollisuus korjata menettelynsä. Työsopimuslain mukaan varoitusta ei kuitenkaan tarvitse antaa, mikäli irtisanomisen perusteena on niin vakava työsuhteeseen liittyvä rikkomus, että työnantajalta ei voida kohtuudelta edellyttää sopimussuhteen jatkamista.
Lue Lisää
Vuokratyö
Vuokratyössä vuokrayritys on työntekijän työnantaja, joka maksaa palkkaa ja hoitaa muut työnantajalle kuuluvat velvollisuudet. Käyttäjäyrityksen velvollisuutena on puolestaan huolehtia työntekijän perehdyttämisestä sekä työn johtamisesta ja valvonnasta.
Lue Lisää
Voiko työnantaja muuttaa työsopimusta?
Lähtökohtaisesti työsuhteen osapuolten solmima työsopimus on sitova. Työsopimusta voidaan kuitenkin muuttaa, jos työntekijä ja työnantaja yhdessä sopivat muutoksesta. Lisäksi työnantajalla voi olla yksipuolinen oikeus työsopimuksen muuttamiseen työnjohto-oikeuden tai irtisanomisperusteen nojalla.
Lue Lisää
Työsuhteen tunnusmerkit – milloin kyseessä on työsuhde?
Työntekijä ja työnantaja voivat sopia työn tekemistä vapaamuotoisesti. Työsopimuksella työntekijä sitoutuu tekemään työtä henkilökohtaisesti. Työtä tehdään työnantajan lukuun, mikä tarkoittaa, että työnantaja hyötyy työn tekemisestä. Jos työntekijä tekee työtä omaan lukuunsa, kyseessä ei ole työsuhde.
Lue Lisää
Työntekijän velvollisuudet
Työntekijällä on työsuhteessa velvollisuuksia, jotka voivat perustua niin työsopimukseen, työlainsäädäntöön kuin työehtosopimukseen.
Lue Lisää
takaisin alkuun

Asiakaspalvelumme on apunasi

Ensimmäisen yhteydenoton aikana asiakaspalvelijamme kartoittavat asiasi. Ottaessasi yhteyttä, saat tietoosi tarvitaanko asiasi ratkaisemiseen lakipalveluita vai riittääkö yleinen neuvo.
Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja.
Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä