Kaikki Artikkelit

Suullinen työsopimus
Työsopimus on vapaamuotoinen sopimus, joka voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti. Mikäli työsopimus tehdään suullisesti, työantajan on annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista
Lue Lisää
Milloin työnantajan ei tarvitse maksaa sairausajan palkkaa?
Työsopimuslain mukaan työntekijällä, joka on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työtään, on oikeus sairausajan palkkaan. Työnantajan ei kuitenkaan tarvitse maksaa sairausajan palkkaa, jos työntekijä on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.
Lue Lisää
Onko pitkä sairausloma irtisanomisperuste?
Työntekijän joutuessa pitkälle sairauslomalle, voi syntyä huoli irtisanomisesta. Lähtökohtaisesti työntekijän sairaus ei kuitenkaan ole irtisanomisperuste.
Lue Lisää
Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen
Määräaikaista työsopimusta ei yleensä voi irtisanoa ennen sopimuksen määräajan päättymistä, vaan se päättyy sovitun ajan täyttyessä. Poikkeuksia on, kuten pitkät sopimukset tai erityistilanteet.
Lue Lisää
Mitä tehdä, jos työnantaja ei maksa palkkaa?
Jos työnantaja ei maksa palkkaa, työntekijän on hyvä ottaa nopeasti yhteyttä työnantajaan, selvittääkseen viivästyksen syyn ja vaatiakseen palkan maksamista. Viivästyksen sattuessa työntekijällä on oikeus saada korkolain mukaista viivästyskorkoa. Jos palkkaa ei makseta työntekijän vaatimuksesta huolimatta, tilanne saattaa vaatia asian käsittelyä tuomioistuimessa.
Lue Lisää
Millä perusteilla työnantaja voi purkaa työsuhteen?
Työsuhteen purkaminen vaatii aina painavan syyn. Työsopimuslain mukaan tällaisena syynä voidaan pitää tilannetta, jossa työntekijä rikkoo tai laiminlyö työsuhteeseen olennaisesti liittyviä velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista edes irtisanomisajan verran.
Lue Lisää
Välittäjän rooli syynissä: Autoliikkeen rooli yksityisten välisessä autokaupassa
Millä perustein kaupassa mukana olleen ajoneuvojen maahantuontia päätoimialanaan harjoittavan yrityksen katsottiin olleen välittäjän asemassa, ja mikä vaikutus tällä asemalla oli vastuun muodostumiseen kaupan virhetilanteessa.
Lue Lisää
Autosta puuttui pikalataus - onko kyseessä virhe?
Kuluttajariitalautakunta katsoi pikalatauksen puuttumisen olevan kaupan purkuun oikeuttava virhe, ja suositteli asiassa kaupan purkua. Myyjä ei noudattanut suositusta, ja ostaja joutui viemään asian tästä syystä tuomioistuimeen.
Lue Lisää
Harrastustoimintaa vai autokauppaa – milloin yksityishenkilöstä tulee elinkeinonharjoittaja?
Tuomioistuimessa ratkaistiin, oliko toimitusjohtajaa pidettävä elinkeinonharjoittajana. Ostajan puolelta alettiin tutkia tämän yksityishenkilönä väitetysti toimineen toimitusjohtajan toimintaa autojen parissa. Selvitystyö tuotti tulosta, ja saimme kerättyä kattavan todistusaineiston siitä, että kyseinen yksityishenkilö harrasti tosiasiassa hyvin aktiivista autokauppaa ja oli myynyt kymmenittäin autoja yksityishenkilönä esiintyen jo vuosien ajan. Mikäli toimitusjohtaja olisi myynyt auton yksityishenkilönä ostajalle, soveltuisi asiaan kauppalaki. Ja mikäli kyse olisi elinkeinonharjoittamisesta, sovellettaisiin asiaan kuluttajansuojalakia.
Lue Lisää
Lomautus
Lomauttamisella tarkoitetaan työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä työsuhteen pysyessä muutoin voimassa. Lomauttaminen voidaan tehdä määräajaksi tai toistaiseksi. Lomautuksen ajaksi työnteko voidaan keskeyttää kokonaan tai vaihtoehtoisesti lyhentää työntekijän säännöllistä työaikaa.
Lue Lisää
Lomakorvaus työsuhteen päättyessä
Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada lomakorvaus siltä ajalta, jolta hän ei ole saanut lomaa tai lomakorvausta. Lomakorvauksella on tarkoitus hyvittää pitämättä jäänyt loma. Lomakorvauksesta on säädetty vuosilomalaissa.
Lue Lisää
Laiton irtisanominen
Toistaiseksi voimassa oleva työsuhde päätetään yleensä irtisanomalla. Irtisanottu työsuhde päättyy sovitun tai laissa määritellyn irtisanomisajan kuluttua. Työsopimuslain mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Irtisanominen on laiton, jos irtisanomisperuste ei työsopimuslain tarkoittamalla tavalla asiallinen ja painava. Työntekijän suorittamaan irtisanomiseen ei vaadita työsopimuslain mukaista perustetta, vaan riittää, että irtisanominen tapahtuu irtisanomisaikaa ja irtisanomisen menettelysäännöksiä noudattamalla.
Lue Lisää
Korvaus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä
Työnantajalla on velvollisuus maksaa työntekijälle korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Työsuhteen perusteeton päättäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että työsuhde on irtisanottu tai purettu ilman työsopimuslain mukaista perustetta. Jos työsuhde on päätetty lain mukaisella perusteella, työnantajalla ei ole korvausvelvollisuutta.
Lue Lisää
Kilpailukielto työsopimuksessa
Työsopimuslain mukaan työntekijän kilpaileva toiminta on kiellettyä työsuhteen aikana. Työsuhteen päätyttyä työntekijä voi yleensä vapaasti tehdä ammattinsa mukaista työtä joko työsuhteessa tai omaan lukuunsa. Mikäli työnantaja haluaa jatkaa työntekijän kilpailukieltoa työsuhteen päättymisen jälkeen, osapuolten tulee solmia kilpailukieltosopimus.
Lue Lisää
Työsuhteen päättymisilmoitus
Työsuhteen päättämisestä on ilmoitettava toiselle osapuolelle. Ilmoitus on sitova, kun se on tullut toisen osapuolen tietoon. Lähtökohtaisesti päättymisilmoitus on toimitettava henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen ilmoitus ei kuitenkaan aina ole mahdollinen, joten vaihtoehtoisesti ilmoitus voidaan toimittaa kirjeitse tai sähköisesti.
Lue Lisää

Asiakaspalvelumme on apunasi

Ensimmäisen yhteydenoton aikana asiakaspalvelijamme kartoittavat asiasi. Ottaessasi yhteyttä, saat tietoosi tarvitaanko asiasi ratkaisemiseen lakipalveluita vai riittääkö yleinen neuvo.
Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja.
Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä