Työsuhteen päättymisilmoitus

Jaa tämä artikkeli

Irtisanomisilmoitus, eli työsuhteen päättymisilmoitus

Työsuhteen päättämisestä on ilmoitettava toiselle osapuolelle. Ilmoitus on sitova, kun se on tullut toisen osapuolen tietoon. Päättymisilmoitus ei ole määrämuotoinen, joten se voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti. Kirjallinen muoto on kuitenkin suositeltava, sillä päättämisilmoitukseen vetoavan on näytettävä, että ilmoitus on toimitettu. Lisäksi päättymisilmoituksen on oltava niin selkeä, että vastaanottaja ymmärtää sen tarkoituksen.

Lähtökohtaisesti päättymisilmoitus on toimitettava henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen ilmoitus ei kuitenkaan aina ole mahdollinen, joten vaihtoehtoisesti ilmoitus voidaan toimittaa kirjeitse tai sähköisesti. Kirjeitse tai sähköisesti toimitetun ilmoituksen katsotaan tulleen vastaanottajan tietoon viimeistään seitsemäntenä päivänä ilmoituksen lähettämisestä.

Mikäli työntekijä on vuosilomalla tai vähintään kahden viikon vapaalla, kirjeitse tai sähköisesti ilmoitettu työsuhteen päättäminen katsotaan toimitetuksi kuitenkin aikaisintaan loman tai vapaan päättymistä seuraavana päivänä. Työntekijän vapaan aikana henkilökohtaisesti toimitetun päättämisilmoituksen katsotaan kuitenkin tulleen hänen tietoonsa heti.

Jotkin työsuhteen päättämisperusteet edellyttävät, että niihin on vedottu määräajassa. Esimerkiksi koeaikapurku edellyttää, että työsuhteen purkaminen tapahtuu koeajalla. Päättämisperusteeseen katsotaan vedotun sovitussa ajassa, jos kirjeitse tai sähköisesti toimitettava ilmoitus on tuon ajan kuluessa jätetty postin kuljetettavaksi tai lähetetty sähköisesti.

Päättämisperusteen ilmoittaminen

Työnantajan on työntekijän pyynnöstä ilmoitettava kirjallisesti työsopimuksen päättymispäivämäärä sekä työsuhteen irtisanomisen tai purkamisen syyt. Työsuhteen päättymissyy on ilmoitettava sellaisella tarkkuudella, että työntekijä voi arvioida sen laillisuutta. Työntekijä voi tarvita kirjallista päättymisilmoitusta esimerkiksi sosiaalietuuksien hakemista varten.

Työsuhteen päättämisperusteet: Mitä eroa on työsuhteen purkamisella ja irtisanomisella?

Työsuhteen päättämisperusteet jaetaan pääasiassa kahteen: irtisanomiseen ja purkamiseen. Irtisanominen on tavallisesti työsuhteen päättäminen määräaikaisen irtisanomisajan puitteissa. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän esimerkiksi taloudellisista tai tuotannollisista syistä tai työntekijän henkilökohtaisista syistä. Irtisanominen edellyttää perusteltua syytä ja noudattaa lakisääteisiä aikarajoja.

Työsuhteen purkaminen sen sijaan on äärimmäinen keino, jossa työsuhde päättyy heti ilman irtisanomisaikaa. Purkaminen on mahdollista vain vakavien syiden, kuten törkeän rikkomuksen tai muun olennaisen sopimusvelvoitteiden rikkomisen vuoksi. Työsuhteen purkaminen on järeämpi ja nopeampi toimenpide kuin irtisanominen.

Voit lukea lisää aiheesta: Millä perusteilla työnantaja voi purkaa työsuhteen?

Työsuhteen päättymisilmoitus määräaikaisessa työsuhteessa

Määräaikainen työsuhde päättyy pääsääntöisesti sovitun päättymispäivän mukaan ilman, että sitä tarvitsee erikseen päättää. Määräaikainen työsopimus päättyy ilman irtisanomista määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa.

Jos työsopimuksen päättymisen ajankohta on vain työnantajan tiedossa, hänen on ilmoitettava työntekijälle työsopimuksen päättymisestä viipymättä päättymisajankohdan tultua hänen tietoonsa.

Lomakorvaus työsuhteen päättyessä

Lomakorvaus maksetaan, kun työsuhde päättyy ja työntekijällä on käyttämättömiä lomapäiviä. Lomakorvauksen määrä lasketaan niin, että työntekijälle maksetaan rahallinen korvaus kaikista niiden lomapäivien osalta, joita ei ole ehditty pitää työsuhteen aikana. Korvaus määräytyy usein työsuhteen pituuden ja työehtosopimusten mukaan, ja se on yleensä lomapalkkaa vastaava summa.

Lomakorvauksen maksaminen on työnantajan velvollisuus, ja se tulee hoitaa työsuhteen päättymisen yhteydessä. Lomakorvauksesta maksettava summa voi sisältää myös mahdolliset lomarahan lisät, mikäli se on sovittu työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa

Voit lukea lisää lomakorvauksesta artikkelistamme: Lomakorvaus työsuhteen päättyessä

Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset apua tilanteen selvittämisessä ja oikeuksiesi turvaamisessa. Lähes kaikki hoitamamme asiat saadaan selvitettyä ensimmäisen maksuttoman neuvonnan aikana. Muissa tilanteissa kerromme vaihtoehdot asian jatkoselvittämistä varten. Usein hyvät ohjeet auttavat eteenpäin, jolloin yleensä pitkä ja kallis oikeusprosessi voidaan välttää.

Lue myös:


Lakimies, OTM on yksityishenkilöiden lakiasioiden hoitamiseen erikoistunut juristi, joka palvelee myös taloyhtiöitä ja pk-yrityksiä.

Heräsikö kysymyksiä?

Voit ottaa meihin aina yhteyttä ilman kuluriskiä. Pystymme useimmiten jo maksuttoman alkuneuvottelun aikana kertomaan sinulle, onko asiaa järkevämpää hoitaa itse vai kannattaako asian hoitamiseen palkata lakimies tai muu ammattilainen.

Ota yhteyttä!

+358 9 4245 6814
toimisto@lakilehtonen.fi

Usein kysytyt kysymykset

Miten irtisanominen ilmoitetaan?

Työsuhteen päättämisilmoitus on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Sen tulee sisältää tiedot päättämisestä, syy (tarvittaessa), päättymispäivä sekä päiväys ja allekirjoitus. Ilmoitus annetaan henkilökohtaisesti tai toimitetaan kirjattuna kirjeenä tai sähköpostilla. Työsuhde päättyy irtisanomisajan kuluttua, joka määräytyy työsopimuksen, työehtosopimuksen tai lain mukaan.

Onko työsuhteen päättymispäivä viimeinen työpäivä?

Mistä päivästä irtisanomisaika lasketaan?

Työsuhteen päättymispäivä voi olla sama kuin viimeinen työpäivä, mutta ei aina. Jos työntekijä vapautetaan työstä irtisanomisajalla, viimeinen työpäivä on aikaisempi, mutta työsuhde päättyy virallisesti ilmoitettuna päättymispäivänä.

Mistä päivästä irtisanomisaika lasketaan?

Irtisanomisaika lasketaan irtisanomisilmoituksen antamista seuraavasta päivästä alkaen.

Täytyykö irtisanomisilmoitus allekirjoittaa?

Lain mukaan irtisanomisilmoitusta ei ole pakko allekirjoittaa, mutta allekirjoitus on suositeltava, sillä se vahvistaa ilmoituksen aitouden ja selkeyttää mahdollista erimielisyystilannetta.

Pitääkö työnantajan antaa työsuhteen päättymisen jälkeen työntekijälle työtodistus?

Kyllä, työnantajan on työntekijän pyynnöstä annettava työsuhteen päättymisen jälkeen työtodistus. Todistuksessa on mainittava vähintään työsuhteen kesto ja työtehtävät. Työntekijän pyynnöstä siihen voidaan sisällyttää myös arvio työntekijän työtaidoista ja käytöksestä.

Milloin lopputili pitää olla lain mukaan maksettuna työsuhteen päätyttyä?

Lain mukaan lopputili, eli työntekijän kaikki ansaitut palkat ja korvaukset, on maksettava työsuhteen päättymispäivänä, ellei muuta ole sovittu. Jos maksua viivästytetään ilman hyväksyttävää syytä, työntekijällä on oikeus viivästyskorkoon.

Asiakaspalvelumme on apunasi


Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä