Kaikki Artikkelit

Korvaus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä
Työnantajalla on velvollisuus maksaa työntekijälle korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Työsuhteen perusteeton päättäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että työsuhde on irtisanottu tai purettu ilman työsopimuslain mukaista perustetta. Jos työsuhde on päätetty lain mukaisella perusteella, työnantajalla ei ole korvausvelvollisuutta.
Lue Lisää
Kilpailukielto työsopimuksessa
Työsopimuslain mukaan työntekijän kilpaileva toiminta on kiellettyä työsuhteen aikana. Työsuhteen päätyttyä työntekijä voi yleensä vapaasti tehdä ammattinsa mukaista työtä joko työsuhteessa tai omaan lukuunsa. Mikäli työnantaja haluaa jatkaa työntekijän kilpailukieltoa työsuhteen päättymisen jälkeen, osapuolten tulee solmia kilpailukieltosopimus.
Lue Lisää
Työsuhteen päättymisilmoitus
Työsuhteen päättämisestä on ilmoitettava toiselle osapuolelle. Ilmoitus on sitova, kun se on tullut toisen osapuolen tietoon. Lähtökohtaisesti päättymisilmoitus on toimitettava henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen ilmoitus ei kuitenkaan aina ole mahdollinen, joten vaihtoehtoisesti ilmoitus voidaan toimittaa kirjeitse tai sähköisesti.
Lue Lisää
Alaikäisen työsuhde
Alaikäinen eli alle 18-vuotias työntekijä on lain mukaan nuori työntekijä. Nuorien työntekijöiden työ- tai virkasuhteessa tekemään työhön sovelletaan lakia nuorista työntekijöistä. Laki sisältää säännökset esimerkiksi nuorten työajasta sekä työn turvallisuudesta ja terveydestä. Nuori saadaan ottaa vakituiseen työhön, kun hän on täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut perusopetuksensa.
Lue Lisää
Testamentti
Testamentin määräykset eivät välttämättä ole yksioikoisia. Perittävä voi pyrkiä ennaltaehkäisemään perintöriitojen syntymistä testamentin määräyksillä. Perittävä voi testamentissa ilmaista, mikä olisi hänen mukaansa oikeudenmukainen jako perillisten kesken.
Lue Lisää
Suostumuslauseke osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä
Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että luovutustoimin tapahtuvaan osakkeen hankkimiseen vaaditaan yhtiön suostumus.
Lue Lisää
Perinnöstä luopuminen vai perintöosuuden luovuttaminen?
Perinnöstä luopuminen tarkoittaa sitä, että perillinen ilmoittaa, ettei hän aio ottaa vastaan tulevaa perintöä. Perintöosuuden luovuttaminen sitä, että perillinen ottaa perinnön ensin vastaan, jonka jälkeen hän luovuttaa osuutensa haluamalleen taholle.
Lue Lisää
Lunastuslauseke osakeyhtiössä
Lunastuslauseke on lyhyesti ilmaistuna yhtiöjärjestykseen lisättävä määräys siitä, kenellä ja milloin on oikeus lunastaa yhtiön osake/osakkeet niiden uudelta omistajalta.
Lue Lisää
Myyjän tiedonantovirhe – Tesla ja FSD (Full Self-Drive)
Tässä artikkelissa tarkastellaan myyjän vastuuta ja ostajan oikeuksia tilanteessa, jossa ajoneuvon ominaisuuksista on annettu vääriä tietoja.
Lue Lisää
Kiista vuokra-asunnon loppusiivouksesta johti käräjille
Tässä artikkelissa käsitellään oikeudenkäyntikulujen kohtuullistamista vuokra-asunnon loppusiivousta koskevassa vuokrariidassa.
Lue Lisää
Tilattua Peugeot e-2008 sähköautoa ei voida toimittaa – myyjän vastuu? Miten asiasta kirjoittaa lakimies entä miten saman asian ilmaisee tekoäly?
Oletteko kuulleet tekoälystä, Chat GPT:stä? Entä Hullujen Päivien epäonnisesti myymistä Peugeot e-2008 autoista? Perehdyimme kumpaankin asiaan ja teimme testin, miten tekoäly kirjoittaisi artikkelin myyjän vastuista.
Lue Lisää
Edunvalvontavaltuutus – Miksi?
Edunvalvontavaltuutuksella valtuuttaja voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan omista asioistaan, jos valtuuttajasta itsestään tulee myöhemmin siihen kykenemätön esimerkiksi heikentyneen terveydentilan vuoksi.
Lue Lisää
Perunkirjoitus
Perunkirjoituksen toimittaminen on tehtävä määräajassa ja se tulee toimittaa, vaikka perittävältä jäisi vain velkoja. Perunkirjoitustilaisuudessa laaditaan perukirja, joka sisältää mm. tiedot perittävän varoista, veloista ja kuolinpesän osakkaista.
Lue Lisää
Ostaja vaatii hinnanalennusta
Asunnon virheet ovat usein laatuvirheitä. Ostajalla on näissä tilanteissa oikeus vaatia virhettä vastaavaa tai muuten virheeseen nähden määrältään kohtuullista hinnanalennusta. Ostajan onkin hyvä olla tietoinen, mitkä seikat vaikuttavat hinnanalennuksen määräytymiseen ja mitä velvollisuuksia ostajalla itsellään on.
Lue Lisää
Asuntokaupan purku kosteusvaurio
Asunnon kosteusvaurio on ikävä yllätys. Asunnon kosteusvaurio voi oikeuttaa kaupan purkamisen. Se missä tilanteessa purkuoikeus syntyy, määräytyy asuntokaupoissa asuntokauppalain ja kiinteistökaupoissa maakaaren perusteella.
Lue Lisää

Asiakaspalvelumme on apunasi

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä