Vuokralaisen on korvattava asunnolle aiheuttamansa vahingot. Vuokralaisen vastuulla on sekä tahallisesti että laiminlyönnillä tai huolimattomuudella aiheutetut vahingot. Vuokralainen ei vastaa asunnon tavanomaisesta kulumisesta, joka on seurausta normaalista elämisestä asunnossa. Vuokranantaja voi kattaa vahinkojen kulut vuokralaisen vuokravakuudesta, jos vuokralainen ei muuten korvaa vahinkoja.
Vuokranantajat vaativat usein vuokralaista ottamaan kotivakuutuksen asuntoon. Kotivakuutuksen vaatiminen on järkevää ja toivottavaakin, eikä sitä ole millään tavoin kielletty. Tosin haasteellista vuokranantajan näkökulmasta on se, ettei laki velvoita vuokralaista ottamaan kotivakuutusta tai pitämään sitä voimassa. Tämä voi johtaa ikäviin ja taloudellisesti haastaviin tilanteisiin vahingon sattuessa, jos vuokralainen ei ole noudattanut vaatimusta kotivakuutuksen ottamisesta ja voimassa pitämisestä.
Vuokralainen on velvollinen korvaamaan asunnolle aiheutetut vahingot. Haasteellisia ja ikäviä ovat tilanteet, joissa vuokralainen on tarkoituksellisesti tuhonnut asuntoa. Vuokralaisen korvausvelvollisuus voi nousta hyvin suureksi ja usein tilanne on se, ettei vuokraisella ole varaa maksaa tällaisia korvaussummia. Vuokranantaja voi viedä asian oikeuteen ja saada ulosottotuomion vuokralaiselle, mutta jos kyse on varattomasta vuokralaisesta, voi korvauksien saamien kestää kauan. Loppupeleissä vahinkojen korjaamisesta aiheutuvat kulut saattavatkin jäädä vuokranantajan vastuulle.
Palovaroitin voi olla joko asukkaan tai taloyhtiön vastuulla. Jos taloyhtiössä on sähköverkkoon kytketty palovaroitin, on taloyhtiö vastuussa palovaroittimen uusimisesta ja paristonvaihdosta, mutta asukas vastuussa sen toimintakunnon tarkastamisesta. Vastuu palovaroittimesta on taas kokonaan asukkaalla itsellään eli asunnon ollessa vuokrattuna vuokralaisella, jos asunnossa perinteinen paristokäyttöinen palovaroitin. Vuokralainen vastaa tällöin siitä, että asunnossa on riittävä määrä palovaroittimia ja että ne ovat toimintakuntoisia.
Vuokranantajalla on oikeus käyttää vuokravakuutta vuokralaisen maksattomien vuokrien tai muiden laskujen maksamiseen tai vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen. Jos vuokralainen on jättänyt kunnollisen loppusiivouksen tekemättä, on vuokranantajalla oikeus myös käyttää vuokravakuutta siivouksen maksamiseksi. Vuokranantaja voi käyttää vuokravakuutta kuitenkin vain kulujen kattamiseksi vaadittavan määrän.
Vuokralaisella on velvollisuuksia asuessaan vuokra-asunnossa. Näitä ovat:
1.Vuokran maksaminen ajallaan.
2. Huoneiston hoitaminen huolellisesti.
3. Mahdollisista vioista tai puutteista ilmoittaminen pikimmiten joko vuokranantajalle tai taloyhtiölle tilanteesta riippuen.
4. Itseaiheutettujen vahinkojen korvaaminen.
5. Taloyhtiön yleisten järjestyssääntöjen, esimerkiksi hiljaisuusaikojen, noudattaminen.
6. Vuokrasopimuksessa sovittujen ehtojen noudattaminen koskien esimerkiksi tupakointia, lemmikkieläinten pitoa sekä kotivakuutuksen ottamista.