Taloyhtiössä voidaan tehdä kylpyhuoneremontteja monesta syystä. Huoneistojen kylpyhuoneet voivat olla jo sen ikäisiä, että niiden vesi- tai viemärijärjestelmät ovat tulleet tiensä päähän ja tämän vuoksi ne täytyy uusia. Joskus uudistuksen kohteena voi olla myös ainoastaan esimerkiksi kylpyhuoneen pinnat. Kylpyhuoneremontti voi olla myös välttämätön vahingon seurauksena.
Kylpyhuoneremontit ovat olennainen osa huoneistojen kunnon ylläpitämistä, mutta voiko taloyhtiö pakottaa osakkeenomistajia teettämään tällaisia remontteja?
Osakkeenomistajan ja taloyhtiön välistä vastuunjakoa koskeva pääsääntö on, että osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Osakkeenomistajalle on asetettu asunto-osakeyhtiölaissa asunnon kuntoa koskeva kunnossapitovastuu. Osakkeenomistajan on hoidettava osakehuoneistoansa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistaja ei kuitenkaan ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu tilojen käyttämisestä niiden käyttötarkoituksen mukaisesti.
Taloyhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Vastuunjaosta osakkeenomistajan ja yhtiön kesken voidaan määrätä myös toisin yhtiöjärjestyksessä.
Kylpyhuoneiden osalta vastuunjako on hieman monimutkaisempi. Vastuunjakoa on yksinkertaisinta arvioida osa-alueittain. Yleisesti voidaan todeta, että taloyhtiö vastaa kylpyhuoneen pysyvistä rakenteista, kuten hanoista, wc-istuimista ja vesieristeistä. Osakkeenomistaja sen sijaan vastaa pääsääntöisesti kylpyhuoneen kalusteista, kuten esimerkiksi kaapeista ja altaista. Osakkaan vastuulla ovat myös pintamateriaalit, kuten laatat ja niiden saumat.
Taloyhtiö ei voi lähtökohtaisesti pakottaa osakkeenomistajia kylpyhuoneremontteihin, ellei se ole yhtiön kunnossapitovastuun perusteella välttämätöntä. Mikäli taloyhtiön kylpyhuoneremontista on päätetty yhtiökokouksessa, ei osakkeenomistaja voi lähtökohtaisesti kieltäytyä remontista. Tällöin remontti tehdään taloyhtiön kustannuksella. Osakkeenomistaja kuitenkin osallistuu tällaisten remonttien kustannuksiin yhtiövastikkeen kautta, minkä vuoksi remontista kieltäytyminen ei usein ole kannattavaa.
Joissain tilanteissa osakkeenomistaja ei voi kieltäytyä edes hänen omalla kustannuksellaan tehtävistä kylpyhuoneremonteista. Yhtiö voi teettää kunnossapitotyön osakkeenomistajan kustannuksella, jos osakkeenomistaja laiminlyö lakiin tai yhtiöjärjestykseen perustuvan kunnossapitovelvollisuutensa ja laiminlyönnistä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Yhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä sekä hallituksen tai isännöitsijän valtuuttamalla on oikeus päästä osakehuoneistoon, kun se on tarpeellista osakehuoneiston kunnon ja hoidon valvomista tai osakehuoneistossa suoritettavaa kunnossapito- tai muutostyötä taikka niiden valvomista varten.
Tämän artikkelin on kirjoittanut oikeustieteiden opiskelija Hanna Lampela.
Asuntokaupan ja asunnon remontointiin liittyvissä erimielisyyksissä asiakkaan käytettävissä on Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n erittäin laaja osaaminen, minkä avulla asiakkaan asia voidaan arvioida perusteellisesti usein jo ensimmäisen maksuttoman puhelun aikana. Näin asiakas voi olla varma, ettei hän maksa turhasta asiamiehen käytöstä, jos siihen ei ole tarvetta.
Taloyhtiö ei voi lähtökohtaisesti pakottaa osakkeenomistajaa kylpyhuoneremonttiin, ellei se ole taloyhtiön kunnossapitovastuun perusteella välttämätöntä.
Yhtiökokous voi enemmistöpäätöksellä päättää kunnossapidosta tai uudistuksesta, joka on laajakantoinen taikka vaikuttaa olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin. Lähtökohtaisesti taloyhtiö voi siis päättää remontin teettämisestä ilman kaikkien osakkaiden suostumusta sillä edellytyksellä, että enemmistö osakkeenomistajista kannattaa remonttia.
Yhtiö vastaa asunto-osakeyhtiölain mukaan kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajille. Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi.
Osakas voi teettää omalla kustannuksellaan remontteja omistamassaan huoneistossa. Ennen remontin aloittamista on kuitenkin syytä muistaa, että joistakin remonteista on ilmoitettava etukäteen taloyhtiölle tai isännöitsijälle.
Taloyhtiön vastuulle kuuluvat lähtökohtaisesti kaikki rakenteisiin ja perusjärjestelmiin liittyvät remontit. Perusjärjestelmiä ovat muun muassa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri ja ilmanvaihtojärjestelmät. Kylpyhuoneremonttien osalta taloyhtiö on vastuussa esimerkiksi hanoista, wc-istuimista ja vesieristeistä.
Vaikka taloyhtiö ei voi pääsääntöisesti pakottaa osakkeenomistajia remontteihin, voi taloyhtiö kannustaa remonttien teettämiseen. Yhtiökokouksessa voidaan esimerkiksi päättää taloyhtiön osallistumisesta osakkaiden omaehtoisten kylpyhuoneremonttien kustannuksiin.