Osakkaan ilmoitusvelvollisuus remonteista

Jaa tämä artikkeli

Osakkeenomistajalla on pitkälle ulottuva vapaus teettää omalla kustannuksellaan kunnossapito- ja muutostöitä omistamassaan huoneistossa. Kyseinen vapaus ei kuitenkaan ole täysin rajoittamaton, sillä osakkailla voi joissain tilanteissa olla velvollisuus ilmoittaa remontista taloyhtiölle ennen työn aloittamista. Tämän ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömisellä voi olla ikävät seuraukset niin osakkaalle itselleen, kuin myös taloyhtiölle sekä muille osakkeenomistajille. Ennen remontin aloittamista kannattaakin siis aina selvittää, että tuleeko remontista tehdä ilmoitus taloyhtiölle.

Osakasremonteista on usein ilmoitettava taloyhtiölle

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on aina ilmoitettava kunnossapito- ja muutostöistä etukäteen kirjallisesti taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, jos remontti voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevan kiinteistön, rakennuksen tai osakehuoneiston käyttämiseen. Osakkaan tulee siis pääsääntöisesti ilmoittaa taloyhtiölle kaikista sellaisista remonteista, jotka vaikuttavat tai voivat vaikuttaa rakenteisiin, eristyksiin tai rakennuksen perusjärjestelmiin (esimerkiksi vesi- ja sähköjärjestelmät).

Ilmoitus remontista tulee tehdä kirjallisesti. Ilmoituksessa on hyvä mainita osakkaan tiedot (esimerkiksi osakkaan nimi ja asunnon numero) sekä tarpeelliset tiedot remontista (mitä remontoidaan, remontin ajankohta ja kuka remontin tekee jne.). Taloyhtiö voi myös antaa tarkempia määräyksiä ilmoituksen tekemisestä. Ennen ilmoituksen tekemistä kannattaakin siis aina perehtyä oman taloyhtiön yhtiöjärjestykseen.

Taloyhtiön lisäksi remontista on usein hyvä ilmoittaa myös naapureille, mikäli siitä voi aiheutua heille haittaa. Varsinaista velvollisuutta tähän ei kuitenkaan osakkaalla ole, sillä velvollisuus ilmoittaa remontista muille osakkaille on asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksella tai isännöitsijällä. Hallituksen tai isännöitsijän on annettava viipymättä tieto ilmoituksesta sellaiselle toiselle osakkeenomistajalle, jonka osakehuoneistoon tai sen käyttämiseen remontti voi vaikuttaa.

Taloyhtiön on vastattava ilmoitukseen kohtuullisessa ajassa

Taloyhtiön on käsiteltävä ilmoitus viivytyksettä ja ilmoitettava ilmoituksen tehneelle osakkaalle työn sallimisesta sekä siihen liittyvistä ehdoista tai työn kieltämisestä kohtuullisessa ajassa. Työn aloittaminen voidaan kieltää vain painavasta syystä ja taloyhtiön on perusteltava päätöksensä. Kielteiseen päätökseen on mahdollista hakea muutosta esimerkiksi muuttamalla remonttia koskevia suunnitelmia tai viemällä asia eteenpäin oikeusteitse.

Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnin seuraukset

Rajanveto ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvien ja sen ulkopuolisten remonttien kohdalla voi joissain tilanteissa olla epäselvä. Tämän vuoksi taloyhtiölle kannattaa ilmoittaa lähtökohtaisesti kaikista sellaisista pintaremontteja suuremmista remonteista, jotka voivat vaikuttaa rakenteisiin, eristeisiin tai muihin huoneistoihin. Jos osakas laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa, voi siitä aiheutua hänelle seurauksia. Osakas voi esimerkiksi joutua keskeyttämään jo aloitetun remontin. Taloyhtiö voi myös vaatia osakasta purkamaan luvatta tehdyt muutokset. Mikäli luvattomista muutoksista on aiheutunut vahinkoa taloyhtiölle tai muille osakkaille, voi remontin teettänyt osakas joutua korvausvastuuseen aiheutuneista vahingoista.

Tämän artikkelin on kirjoittanut oikeustieteiden opiskelija Hanna Lampela.

Asuntokaupan ja asunnon remontointiin liittyvissä erimielisyyksissä asiakkaan käytettävissä on Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n erittäin laaja osaaminen, minkä avulla asiakkaan asia voidaan arvioida perusteellisesti usein jo ensimmäisen maksuttoman puhelun aikana. Näin asiakas voi olla varma, ettei hän maksa turhasta asiamiehen käytöstä, jos siihen ei ole tarvetta.

Lue myös:

Heräsikö kysymyksiä?

Voit ottaa meihin aina yhteyttä ilman kuluriskiä. Pystymme useimmiten jo maksuttoman alkuneuvottelun aikana kertomaan sinulle, onko asiaa järkevämpää hoitaa itse vai kannattaako asian hoitamiseen palkata lakimies tai muu ammattilainen.

Ota yhteyttä!

+358 9 3540 7111
toimisto@lakilehtonen.fi

Usein kysytyt kysymykset

Mitä osakkaan ilmoitusvelvollisuus tarkoittaa?

Osakkaan ilmoitusvelvollisuudella tarkoitetaan osakkeenomistajan velvollisuutta ilmoittaa kunnossapito- ja muutostöistä etukäteen kirjallisesti taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle, jos remontti voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajanvastuulla olevan kiinteistön, rakennuksen tai osakehuoneiston käyttämiseen.

Mistä remonteista pitää ilmoittaa taloyhtiölle?

Osakkaan tulee lähtökohtaisesti ilmoittaa taloyhtiölle kaikista sellaisista remonteista, jotka voivat vaikuttaa rakenteisiin, eristyksiin sekä perusjärjestelmiin (esimerkiksi vesi- ja sähköjärjestelmät). Tällaisia remontteja ovat esimerkiksi kylpyhuoneen remontit, väliseiniin tehtävät muutokset sekä muovimaton vaihtaminen parkettilattiaan. Ilmoitus taloyhtiölle kannattaa tehdä lähtökohtaisesti aina, jos et ole varma remontin vaikutuksista rakenteisiin.

Mitä jos osakas ei ilmoita remontista?

Mikäli osakas ei asianmukaisesti ilmoita remontista taloyhtiölle, voi taloyhtiö vaatia työn keskeyttämistä. Taloyhtiö voi myös joissain tilanteissa vaatia osakasta purkamaan tehdyt muutokset. Jos remontista on aiheutunut vahinkoa taloyhtiölle tai muille osakkeenomistajille, voi osakas joutua korvausvastuuseen.

Saako taloyhtiössä tehdä mitä tahansa remontteja, jos omistaa asunto-osakkeen?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä kustannuksellaan remontteja omassa huoneistossaan. Osakkaalla ei kuitenkaan ole oikeutta tehdä remontteja oman huoneistonsa ulkopuolisissa tiloissa (esimerkiksi ulko-ovet ja parvekkeen ulkoseinät). Osakas ei saa myöskään esimerkiksi poistaa rakennuksen välttämättömiä rakenteita tai laitteita. Osakkaan teettämien remonttien tulee lisäksi olla yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukaisia. Useat remontit edellyttävät etukäteistä ilmoitusta taloyhtiölle. Jos taloyhtiölle ei ole asianmukaisesti ilmoitettu remontista, voi taloyhtiö estää työn aloittamisen tai keskeyttää jo aloitetun remontin.

Voiko taloyhtiö kieltää remontin?

Kyllä, taloyhtiö voi kieltää remontin, jos siitä aiheutuisi kohtuutonta haittaa. Arvioinnissa otetaan huomioon remontista aiheutuvan haitan määrä ja osakkaalle koituva hyöty. Taloyhtiö voi myös asettaa remontille ehtoja, jos työ voi vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa muuta haittaa taloyhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle.

Pitääkö tapetoinnista ilmoittaa taloyhtiölle?

Ei, taloyhtiölle ei pääsääntöisesti tarvitse ilmoittaa pintaremonteista, kuten maalauksesta tai tapetoinnista.

Asiakaspalvelumme on apunasi

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä