Rikkinäisen auton myynti autoliikkeelle – mitä myyjän kannattaa tietää?

Jaa tämä artikkeli

Nykyään on yleistä, että yksityishenkilö myy käytetyn autonsa suoraan autoliikkeelle. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi rahoituksen purkaminen tai halu vaihtaa ajoneuvo toiseen. Rikkinäisen auton myynti on mahdollista mutta myyjän kannalta on oleellista ymmärtää, että riippumatta kaupan syystä, mistä ja miten vastuut auton kunnosta määräytyvät.

Sopimus on kaiken perusta

Kun yksityishenkilö myy auton autoliikkeelle, kauppaa ohjaa ensisijaisesti osapuolten välinen kirjallinen kauppasopimus. Tämä sopimus määrittää, mitä on myyty, millä ehdoilla ja kuka vastaa mistäkin. Usein autoliikkeet vaativat lisädokumentteja, kuten sähköautojen kohdalla akkujen kuntoa koskevia selvityksiä. Tavoitteena on varmistaa, ettei esimerkiksi akun rakenteessa ole vaurioita tai piileviä vikoja, joista voisi myöhemmin aiheutua kuluja.

Myyjän kannalta on tärkeää tietää, missä kunnossa auto on, ja kertoa rehellisesti mahdollisista vioista. Jos auto on osittain rikki tai siinä on tiedossa oleva vika, tämä kannattaa kirjata sopimukseen. Näin voidaan varmistaa, että autoliikkeelle on annettu kaikki olennaiset tiedot, eikä myöhemmin voida vedota siihen, että myyjä olisi jättänyt kertomatta jotain olennaista.

Voiko autoliike vaatia korvauksia jälkikäteen?

Jos autossa ilmenee ongelmia sen jälkeen, kun autoliike on myynyt sen edelleen uudelle omistajalle, autoliike saattaa joutua vastuuseen auton virheistä. Tällaisessa tilanteessa autoliike voi puolestaan vaatia virheistä vastuuseen heille auton alun perin myynyttä yksityistä myyjää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että autoliikkeelle auton myynyt yksityishenkilö olisi automaattisesti vastuussa syntyneistä kustannuksista.

Mikäli autoliike haluaa esittää vaatimuksia yksityismyyjää kohtaan, sen on pystyttävä osoittamaan, että vika oli olemassa jo silloin, kun auto kaupat alun perin autosta tehtiin. Näytön esittäminen voi olla vaikeaa, etenkin jos aikaa on kulunut tai auto on ollut uudessa käytössä.

Kauppalaki ja kuluttajansuojalaki

Kun yksityishenkilö myy auton autoliikkeelle on sovellettava laki kauppalaki. Kauppalaki ei ole niin sanottu pakottava lainsäädäntö, jolloin edellä mainittua sopimusta ja siinä sovittuja asioita tulkitaan aina ensin ennen lainsäädäntöä. Kauppalaki edellyttää, että jos ostaja esittää vaatimuksia, tulee ostajan myös osoittaa virheen olleen olemassa myyntihetkellä. Ostajalla on kauppalaissa niin sanottu näyttötaakka, esimerkiksi jos autoliike katsoo, että auto oli viallinen jo ostohetkellä, sen tulee näyttää tämä toteen.

Sen sijaan, kun autoliike myy auton uudelle kuluttajalle, sovelletaan kuluttajansuojalakia. Tässä tilanteessa vastuu auton virheettömyydestä on korostuneempi myyjällä eli autoliikkeellä. Laki suojaa kuluttajaa ja antaa tietyissä rajoissa olettaman, että vika on ollut olemassa jo ostohetkellä, ellei myyjä toisin todista.

Näin ollen, vaikka autoliike joutuisikin vastaamaan kuluttajalle auton viasta, ei se tarkoita, että sama vastuu siirtyisi takautuvasti yksityismyyjälle ilman selkeää näyttöä siitä, että virhe oli olemassa jo alkuperäisen kaupan hetkellä.

Reklamaatio on tehtävä ajallaan

Kauppalain mukaan mahdollisista vioista on reklamoitava kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta tai siitä, kun virhe olisi pitänyt havaita. Yleisesti ottaen kohtuullisena aikana pidetään paria viikkoa. Mikäli autoliike esimerkiksi selvittää uuden ostajan kanssa ongelmia pitkään ja lähestyy alkuperäistä myyjää vasta viikkojen tai kuukausien jälkeen, voidaan katsoa, että reklamaatio on tehty liian myöhään, jolloin myyjäliikkeellä ei ole enää oikeutta vaatia alkuperäiseltä omistajalta korvauksia autossa huomatuista virheistä.

Esimerkiksi, kolmen viikon päästä liike myy heille myymäsi auton edelleen kuluttajalle, joka havaitsee viat ja vaatii korjauksia. Autoliike maksaa korjaukset ja lähestyy sinua vasta kahden kuukauden kuluttua pyytäen korvausta. Tällaisessa tilanteessa voidaan perustellusti katsoa, että reklamaatio on viivästynyt liikaa, eikä vaatimuksille enää ole pohjaa. Tällaisessa tilanteessa ei myöskään kannata alkaa neuvottelemaan mahdollisesta kustannuksista ettei tilannetta voida tulkita siten, että olet hyväksynyt myöhässä tulleen reklamaation.

Avoimuus ja tarkkuus suojaavat myyjää

Auton voi myydä rikkinäisenä, kunhan viat ilmoitetaan ja dokumentoidaan asianmukaisesti. Vastuu ei siirry taannehtivasti, ellei ole selkeää näyttöä siitä, että virhe oli olemassa jo myyntihetkellä ja siitä ei ole kerrottu kauppoja tehtäessä.

Muistilista:

• Kerro auton kunnosta rehellisesti

• Kerro mahdollisista vioista avoimesti

• Pyydä kirjallinen ammattilaisen lausunto auton kunnosta ja mahdollisista vioista. Liitä lausunto mukaan kauppasopimukseen

• Tee kirjallinen kauppasopimus huolellisesti ja rehellisesti

• Lue kaikki sopimusasiakirjat ennen allekirjoittamista

• Säilytä kopiot sopimuksista ja asiaan liittyvistä keskusteluista

Oikein toimimalla yksityinen myyjä voi suojata itseään mahdollisilta myöhemmiltä vaatimuksilta ja tehdä kaupan turvallisesti myös silloin, kun auto ei ole täysin virheetön.

Autokaupan ja auton korjauksiin liittyvissä virhetilanteissa asiakkaan käytettävissä on Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n erittäin laaja osaaminen kuluttajansuojalain 5 ja 8 luvuista. Tämän lisäksi asiakkaan käytettävissä on myös Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n kattava osaaminen autoihin liittyvästä tekniikasta, minkä avulla asiakkaan asia voidaan arvioida perusteellisesti usein jo ensimmäisen maksuttoman puhelun aikana. Näin asiakas voi olla varma, ettei hän maksa turhasta asiamiehen käytöstä, jos siihen ei ole tarvetta.

Lue myös:

Heräsikö kysymyksiä?

Voit ottaa meihin aina yhteyttä ilman kuluriskiä. Pystymme useimmiten jo maksuttoman alkuneuvottelun aikana kertomaan sinulle, onko asiaa järkevämpää hoitaa itse vai kannattaako asian hoitamiseen palkata lakimies tai muu ammattilainen.

Ota yhteyttä!

+358 9 3540 7111
toimisto@lakilehtonen.fi

Usein kysytyt kysymykset

Voiko yksityishenkilö myydä rikkinäisen auton autoliikkeelle?

Kyllä voi. Tärkeintä on, että myyjä kertoo rehellisesti auton kunnosta ja mahdollisista vioista. Viat tulisi dokumentoida kirjallisesti kauppasopimukseen ja tarvittaessa liittää mukaan ammattilaisen lausunto.

Miten vastuut määräytyvät auton virheistä kaupan jälkeen?

Kun yksityishenkilö myy auton autoliikkeelle, sovelletaan kauppalakia. Myyjä on vastuussa vain, jos ostaja voi osoittaa, että vika oli olemassa jo myyntihetkellä ja siitä ei kerrottu.

Voiko autoliike vaatia yksityiseltä myyjältä korvauksia, jos auton autoliikkeeltä ostanut asiakas myöhemmin havaitsee vikoja?

Voi, mutta vain jos autoliike pystyy todistamaan, että vika oli olemassa jo myyntihetkellä yksityisen myyjän ja autoliikkeen välisessä kaupassa sekä reklamaatio on tehty riittävän nopeasti virheen huomaamisesta. Yksityinen myyjä ei ole automaattisesti vastuussa, vaikka liike olisi joutunut vastaamaan viasta kuluttajalle.

Kuinka nopeasti autoliikkeen on reklamoitava mahdollisista vioista yksityiselle myyjälle?

Reklamaatio on tehtävä kohtuullisessa ajassa vian havaitsemisesta tai siitä, kun virhe olisi pitänyt havaita. Yleensä muutaman viikon sisällä. Jos reklamaatio tehdään esimerkiksi useita kuukausia myöhemmin, se voi olla liian myöhäinen eikä velvoita myyjää.

Mitä lakia sovelletaan yksityishenkilön ja autoliikkeen väliseen autokauppaan?

Kauppalaki sovelletaan, koska kyse ei ole kuluttajakaupasta. Kauppalaki ei ole pakottavaa lainsäädäntöä, joten kirjallisen sopimus ehtoineen ovat ensisijaisia. Myyjän vastuu perustuu siihen, mitä on sovittu.

Miten yksityismyyjä voi suojata itsensä parhaiten myydessään auton autoliikkeelle?

Toimi avoimesti ja dokumentoi kaikki:

  • Ilmoita kaikki tunnetut viat ja auton kunto rehellisesti
  • Tee huolellinen kirjallinen sopimus
  • Liitä mukaan mahdollinen asiantuntijalausunto
  • Säilytä sopimukset ja viestinvaihto

Asiakaspalvelumme on apunasi

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä