Mitä tarkoittaa virhevastuu?

Jaa tämä artikkeli

Auton hankkiminen on monelle merkittävä investointi, ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää tuntea kuluttajansuojalain mukaiset oikeudet ja velvollisuudet. Virhevastuu on keskeinen käsite, joka turvaa ostajan asemaa, jos ostetussa autossa ilmenee vikoja tai puutteita. Mutta mitä virhevastuu tarkalleen ottaen tarkoittaa, ja miten se soveltuu autokauppaan?

Kuluttajansuojalaki suojaa kuluttajaa muun muassa tilanteissa, joissa myyjäliikkeestä ostettu tuote ei vastaa sovittua tai oletettua. Virhevastuulla tarkoitetaan myyjän vastuuta siitä, että tuote on kaupantekohetkellä sellainen kuin sen on kerrottu olevan. Tämä tarkoittaa, että auton tai muun tavaran tulee vastata sitä, mitä kuluttajalla on perusteltua syytä olettaa sen olevan myyntihetkellä niin teknisesti, toiminnallisesti kuin ilmoitettujen tietojenkin osalta.

Auton virhe kuluttajansuojalain näkökulmasta

Auton kohdalla virhe tarkoittaa tilannetta, jossa ajoneuvo ei ole siinä kunnossa, jossa sen myynti-ilmoituksen, annettujen ennakkotietojen tai kauppasopimuksen perusteella pitäisi olla. Esimerkiksi, jos myyjä ilmoittaa auton olevan "täysin kunnossa oleva, huippuyksilö" ja siinä ilmenee nopeasti vakava moottorivika, kyseessä on todennäköisesti myyjän vastuulla oleva virhe. Samoin virheeksi voidaan katsoa tilanne, jossa varusteita puuttuu, vaikka niiden on ilmoitettu sisältyvän kauppaan.

Virhe voi liittyä myös siihen, että auto ei sovellu tavanomaiseen käyttötarkoitukseensa. Jos esimerkiksi vaihteisto ei toimi kunnolla tai jarrut ovat vaarallisen huonossa kunnossa, ei autoa todennäköisesti voida pitää tieliikennekuntoisena.

Milloin virhe on myyjän vastuulla?

Kuluttajansuojalaissa myyjän virhevastuun lähtökohtana on, että virheen täytyy olla olemassa jo silloin, kun kauppa on tehty. Jos vika ilmenee vuoden sisällä kaupasta, sen oletetaan olleen olemassa jo kauppoja solmittaessa, ellei myyjä pysty osoittamaan muuta. Tämä suojaa kuluttajaa tilanteissa, joissa vika ei ole heti havaittavissa, mutta ilmenee pian käytön alettua. Erityisesti käytettyjen autojen kohdalla tämä tarkoittaa, että ostajalla on oikeus olettaa auton olevan kunnossa suhteessa sen ikään, hintaan, ajomäärään ja ilmoitettuun kuntoon.

Esimerkiksi jos ostettu auto alkaa savuttaa ja kuluttaa öljyä parin kuukauden käytön jälkeen, ja korjaamolla todetaan moottorivika, voi kyse olla viasta, joka kuuluu myyjän vastuulle. Tällöin kuluttajalla on oikeus vaatia vian korjaamista myyjän kustannuksella, vaikka kyseessä olisikin käytetty ajoneuvo.

Mitä kuluttajana voit vaatia?

Kuluttajana voit vaatia virheen oikaisua eli vian korjaamista myyjän kustannuksella. Myyjällä on ensisijaisesti oikeus oikaista virhe eli korjata vika. Jos myyjä kuitenkin vaatii korjauksesta rahaa tai kieltäytyy korjauksesta kokonaan, on sinulla oikeus vaatia joko hinnanalennusta tai kauppaa purettavaksi. Lisäksi auton virhe ei saa aiheuttaa ostajalle haittaa, jolloin myyjän tulisi tarjota auton virheen korjaamisen ajaksi käyttöösi sijaisauto kuluitta. Mikäli myyjä ei tarjoa sijaisautoa on sinulla oikeus vaatia sijaisauto käyttöösi. Lisäksi sinulla voi olla oikeus vaatia tilanteen aiheuttamista kuluista vahingonkorvausta.

Tunne oikeutesi

Virhevastuu on keskeinen osa kuluttajan oikeusturvaa erityisesti silloin, kun kyseessä on suuri ja kallis hankinta kuten auto. Kuluttajansuojalaki takaa ostajalle suojaa tilanteissa, joissa ostettu ajoneuvo ei vastaa sitä laatua tai kuntoa, joka kaupantekohetkellä on luvattu tai johon ostaja voi perustellusti luottaa.

Virhevastuu on kuluttajansuojalain tärkeä osa, joka tarjoaa kuluttajalle turvaa autokaupassa. On kuitenkin muistettava, että virhevastuu ei tarkoita ikuista takuuta. Vanhemman ja paljon ajetun auton kohdalla virheiden kynnys on korkeampi kuin uuden auton kohdalla. Olennaista on, että auto vastaa sitä, mitä siltä voidaan kohtuudella odottaa ja mitä siitä on sovittu. Virhettä epäiltäessä on tärkeää toimia nopeasti, dokumentoida tilanne, hankkia diagnoosi ja kustannusarvio sekä tehdä reklamaatio myyjälle. Reklamaatio on suositeltavaa tehdä kirjallisesti, jotta sen lähettämisestä jää jälki. Näin kuluttajan oikeuksia pystytään puolustamaan parhaalla mahdollisella tavalla ja mahdollisiin riitatilanteisiin voidaan puuttua tehokkaasti. Epäselvissä tilanteissa me Laki Lehtosella voimme auttaa oikeuksien selvittämisessä.

Autokaupan ja auton korjauksiin liittyvissä virhetilanteissa asiakkaan käytettävissä on Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n erittäin laaja osaaminen kuluttajansuojalain 5 ja 8 luvuista. Tämän lisäksi asiakkaan käytettävissä on myös Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n kattava osaaminen autoihin liittyvästä tekniikasta, minkä avulla asiakkaan asia voidaan arvioida perusteellisesti usein jo ensimmäisen maksuttoman puhelun aikana. Näin asiakas voi olla varma, ettei hän maksa turhasta asiamiehen käytöstä, jos siihen ei ole tarvetta.

Lue myös:

Heräsikö kysymyksiä?

Voit ottaa meihin aina yhteyttä ilman kuluriskiä. Pystymme useimmiten jo maksuttoman alkuneuvottelun aikana kertomaan sinulle, onko asiaa järkevämpää hoitaa itse vai kannattaako asian hoitamiseen palkata lakimies tai muu ammattilainen.

Ota yhteyttä!

+358 9 3540 7111
toimisto@lakilehtonen.fi

Usein kysytyt kysymykset

Mitä virhevastuu tarkoittaa kuluttajansuojalaissa?

Virhevastuu tarkoittaa myyjän vastuuta siitä, että tuote, esimerkiksi auto, vastaa sitä, mitä on sovittu tai mitä kuluttajalla on perusteltua syytä olettaa myyntihetkellä. Jos tuotteessa on puutteita tai vikoja, myyjä on vastuussa niistä, jos virhe oli olemassa kaupantekohetkellä.

Milloin auto katsotaan virheelliseksi?

Auto on virheellinen, jos se ei vastaa myynti-ilmoituksessa tai sopimuksessa annettuja tietoja tai ei sovellu tavanomaiseen käyttöön. Esimerkiksi vakava moottorivika tai puuttuvat varusteet voivat olla perusteita virheeksi.

Kuinka kauan myyjä on vastuussa auton vioista?

Jos vika ilmenee vuoden sisällä kaupanteosta, sen oletetaan olleen olemassa jo kaupantekohetkellä, ellei myyjä pysty osoittamaan muuta. Tämä suojaa ostajaa virheiltä, joita ei huomata heti ostohetkellä.

Mitä ostaja voi vaatia, jos autossa ilmenee virhe?

Ostaja voi ensisijaisesti vaatia virheen korjaamista myyjän kustannuksella. Jos tämä ei onnistu, ostajalla on oikeus vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkua. Lisäksi ostajalla on oikeus sijaisautoon sekä voi olla oikeus vahingonkorvaukseen aiheutuneista kuluista.

Miten vanhan auton kuntoa arvioidaan virhevastuun kannalta?

Vanhan, käytetyn ja paljon ajetun auton kohdalla odotukset ovat erilaiset kuin uuden. Virhevastuun kannalta olennaista on, että auto vastaa sen ikää, hintaa, ajomäärää ja myyntihetkellä ilmoitettua kuntoa. Kaikki viat eivät siis automaattisesti ole virheitä.

Mitä kuluttajan tulisi tehdä, jos epäilee auton olevan virheellinen?

Kuluttajan kannattaa toimia nopeasti: dokumentoida tilanne, hankkia korjaamolta diagnoosi ja kustannusarvio sekä tehdä kirjallinen reklamaatio myyjälle. Tämä auttaa turvaamaan oikeudet ja mahdollistaa tehokkaan puuttumisen tilanteeseen.

Asiakaspalvelumme on apunasi

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä