Mitä tehdä, kun käytetty auto hajosi heti oston jälkeen?

Jaa tämä artikkeli

Välillä käy niin ikävästi, että kun olet ostanut auton autokaupasta niin auto ei toimikaan halutulla tavalla kovin kauaa. Tässä artikkelissa käydään läpi oikeuksiasi, kun käytetty auto hajosi heti oston jälkeen.

Lähdetään purkamaan asiaa sillä oletuksella, että tuo käytetty auto on hajonnut todella heti oston jälkeen. Tällä tarkoitetaan sellaista tilannetta, että olet esimerkiksi ajamassa autokaupasta kotiin ja auto hajoaa jo kotimatkalla. Aikajana on tässä kaikkein tärkein, eli auto on tosiaan jättänyt sinut tienposkeen sillä ensimmäisellä matkalla. Tallöin voidaan lähteä ajatuksesta, että auto on hajonnut heti oston jälkeen. Tämä aikakäsite tietysti venyy riippuen ihmisen omasta aikakäsityksestä. Välillä meillekin on soiteltu, että mitä pitäisi tehdä, kun ”käytetty auto hajosi heti oston jälkeen”, mutta vähän aikaa juteltua käykin ilmi, että autolla on jo ajeltu tyytyväisenä puolisen vuotta ostopäivästä.

No miksi tämä on sitten tärkeä tieto, kun kuluttajansuojalaissa on se vuoden aika, jonka aikana virheen katsotaan olleen autossa ostohetkellä. Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että mitä pitempään autoa on käytetty, sitä monimutkaisemmaksi auton virheistä riiteleminen Suomessa on. Tässä alleviivaan tuota Suomi sanaa, eli muissa EU-maissa tuolla ajalla ei lähtökohtaisesti ole juuri merkitystä, koska direktiivi on kirjoitettu kuluttajaa suojaamaan ja sitä myös siten muissa EU-maissa noudatetaan. Tuolla vuoden virheolettamalla on juuri haluttu poistaa se ongelma, että auton ostanut kuluttaja joutuu hankkimaan näyttöä viasta, koska vuoden ajan se asia on nakattu myyjän harteille. Suomessa asia on hieman toisin ja täällä ajalla on väliä.

Ei epäselvyyttä kenen vastuu, jos auto on hajonnut kotimatkalla

Mikäli käytetty auto hajoaa heti kaupasta ajamisen jälkeen niin silloin ei yleensä ole mitään epäselvää sen suhteen, kenen vastuulla autossa havaittu vika on. Kuluttajansuojalain virhevastuu lähtee siitä olettamasta, että autossa havaittu vika on autossa myyntihetkellä ollut, jos vika havaitaan vuoden sisällä kaupasta. Tämä on kuitenkin se asia, josta aina riidellään, vaikka laki on varsin yksiselitteinen asian suhteen. Mikäli käytetty auto hajosi heti oston jälkeen, niin aika usein myyjä tämmöisissä tilanteissa toteaa, että hajalla on ja toivottavasti ehdottaa auton kulutonta korjaamista. Mikäli näin ei ole niin pallo siirtyy ostajan käsiin. Mikäli myyjä kiistää vastuunsa tai ilmoittaa jonkin ihmeellisen kulujaon korjaamiselle, eli vaatii sinua maksamaan korjauksesta, niin sinä saat periaatteessa valita, haluatko enää korjauttaa autoa vai purkaa kaupan tai jos vika on vähäinen, vaatia hinnanalennusta. Lakimiehelle tämmöinen riita on yleensä se selvin, eli myyjä omalla tapaa antaa hopealautasella ostajalle kaikki pelimerkit asiassa, jos hän ei kanna asiassa vastuutaan.

Eli jos autosi moottori hajoaa kotimatkalla, sillä ihan ensimmäisellä ajokerralla niin sinun ei tarvitse asiassa ryhtyä kovin sovittelevaksi. Ensimmäiseksi reklamoit myyjää, eli kerrot kirjallisesti mitä on tapahtunut. Sähköposti tai tekstiviesti riittää tähän kirjalliseen reklamaatioon oikein hyvin. Suullinenkin reklamaatio on periaatteessa pätevä, mutta sähköpostista tai tekstiviestistä jää aina se todiste, että olet oikeasti reklamoinut. Myyjän pitää lain perusteella vastata tuohon viestiin siten, että hän korjaa auton kuluitta, jotta auto kannattaa myyjän haltuun antaa. Mikäli myyjä vastaa esimerkiksi, että hinauta auto heille niin katsotaan, mikä autossa on vialla ja miten kustannukset jaetaan niin tällöin herätyskellojen pitäisi jo soida. Tämmöisen viestin lähettämällä myyjä ei yksiselitteisesti kanna hänelle kuuluvaa vastuuta ja tällöin kannattaa selvitellä esimerkiksi LakiLehtosen sivuilta omia oikeuksiaan jo ennakolta.

Mihin kannattaa suostua?

Mikäli myyjä ei tuohon kuluttomaan korjaukseen heti suostu niin sitten seuraavaksi kannattaa hinauttaa auto johonkin korjaamoon, jolla ei ole kytköstä auton myyneeseen tahoon. Valitun korjaamon kanssa sovitte, että korjaamo tekee autoon sellaisen vikadiagnoosin, että voit kertoa myyjälle mikä autossa on hajalla ja miten paljon sen korjaaminen maksaa. Mikäli auton moottori on esimerkiksi täysin hajalla, niin sinulla on tässä vaiheessa oikeus purkaa kauppa. Tästä eteenpäin kaikki sitten riippuukin sinun omista neuvottelutaidoistasi ja tietysti myyjän asenteesta. Jos pääset myyjän kanssa sellaiseen sopuun, että olet siihen itse tyytyväinen, niin ota se. Usein se sopu ei ole se, että kauppa puretaan ja myyjä maksaa sinulle kaikki kulut. Jos saavutettu sopu on kuitenkin sinusta hyvä, niin siihen kannattaa tarttua, jos ei halua riidellä.

Aika monessa tapauksessa tämä on se piste, jossa auton ostanut henkilö on meihin yhteydessä ja tiedustelee mitkä ovat hänen oikeutensa ja mitä hänen kannattaa asiassa tehdä. Yleensä meille soittamalla saat autoasioissa hyvin selkeän vastauksen siitä kannattaako asiaasi viedä eteenpäin vai oletko jo saanut neuvoteltua sellaisen sovun, ettei meistä ole sinulle juurikaan hyötyä.

Mitä pidempi aika ostamisesta on kulunut sitä todennäköisemmin autoliike voi vedota ostajan aiheuttaneen vikaantumisen itse

No miten se, että auto hajoaa kotimatkalla tai puolenvuoden päästä sitten vaikuttaa asiaan. Ensinnäkin mitä pidempään auton ostamisesta on kulunut, niin sen suurempi mahdollisuus myyjän on vedota siihen, että vika on syntynyt ostajan tekemien toimien takia. Jos autossa on esimerkiksi ollut määräaikaishuolto kolmen kuukauden kuluttua myyntihetkestä eikä sitä ole tehty aivan prikulleen valmistajan ohjeiden mukaisesti, niin myyjällä on mahdollisuus tällaisissa tilanteissa esittää väite, että väärin tehty huolto on ainakin osin syypää auto hajoamiseen. Myyjän tulisi tietysti pystyä tästä esittämään todiste, mutta olen tässä vuosien mittaan havainnut, että välillä tämmöisiä väitteitä ainakin osin uskotaan ilman sen suurempia todisteita. Tai, vaikkei niitä täysin uskottaisikaan niin tämmöiset väitteet monesti johtavat esimerkiksi purkuvaatimuksen kaatumiseen ja tällöin käräjäoikeus antaa omasta mielestään Salomonin tuomion tuomitsemalla purun sijaan hinnanalennuksen.

Autokaupan ja auton korjauksiin liittyvissä virhetilanteissa asiakkaan käytettävissä on Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n erittäin laaja osaaminen kuluttajansuojalain 5 ja 8 luvuista. Tämän lisäksi asiakkaan käytettävissä on myös Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n kattava osaaminen autoihin liittyvästä tekniikasta, minkä avulla asiakkaan asia voidaan arvioida perusteellisesti usein jo ensimmäisen maksuttoman puhelun aikana. Näin asiakas voi olla varma, ettei hän maksa turhasta asiamiehen käytöstä, jos siihen ei ole tarvetta.

Lue myös:

Petteri Lehtonen on yksityishenkilöiden lakiasioiden hoitamiseen erikoistunut juristi, joka palvelee myös taloyhtiöitä ja pk-yrityksiä.

Heräsikö kysymyksiä?

Voit ottaa meihin aina yhteyttä ilman kuluriskiä. Pystymme useimmiten jo maksuttoman alkuneuvottelun aikana kertomaan sinulle, onko asiaa järkevämpää hoitaa itse vai kannattaako asian hoitamiseen palkata lakimies tai muu ammattilainen.

Ota yhteyttä!

+358 9 3540 7111
toimisto@lakilehtonen.fi

Usein kysytyt kysymykset

Miten toimitaan, jos tuotteessa tai palvelussa on virhe?

Jos tuotteessa tai palvelussa on virhe, on ensimmäiseksi ostajan reklamoitava virheestä myyjää. Myyjän on virheilmoituksen vastaanotettuaan oikaistava virhe, jos myyjän virhevastuu on edelleen voimassa. Tuotteen tai palvelun virhe oikaistaan pääsääntöisesti korjaamalla virhe tai vaihtoehtoisesti korvaamalla viallinen tuote tai palvelu uudella vastaavanlaisella. Jos virhettä ei saada oikaistuksi edellä mainituilla keinoilla, voi kyseeseen tulla hinnanalennus tai kaupan purku.

Onko myyjä aina vastuussa tavaran virheestä?

Lähtökohtaisesti myyjä on vastuussa tavaran virheestä. Myyjä ei kuitenkaan vastaa virheestä, jos kuluttaja ei ole kohtuullisessa ajassa ilmoittanut havaitsemastaan virheestä tai jos myyjän virhevastuu tavarasta on jo kulunut umpeen. Myyjä ei myöskään vastaa virheistä, jotka aiheutuvat ostajan laiminlyötyä myyjän antamat tavaran käyttö- tai hoito-ohjeet.

Milloin autokauppa on sitova?

Autokaupan voi tehdä sitovasti sekä suullisesti että kirjallisesti. Autokaupan sitovuus ei edellytä erityisten muotovaatimusten täyttämistä eli autokaupan voi tehdä vapaamuotoisesti haluamallaan tavalla. Erityisen suositeltavaa on kuitenkin tehdä autokauppa kirjallisessa muodossa, jotta mahdollisissa riitatilanteissa voidaan osoittaa, mitä on sovittu.

Voiko käytetyn auton kaupan purkaa?

Käytetyn auton kaupan voi purkaa auton virhetilanteissa, jos virhe on vähäistä suurempi eikä myyjä ole onnistut oikaisemaan virhettä. Kauppa voidaan myös purkaa, jos korjauskustannukset nousisivat todella korkeiksi. Ostajalle voi lisäksi syntyä oikeus purkaa kauppa tilanteissa, joissa myyjä viivästyy auton luovuttamisessa. Ostajan on kuitenkin annettava pääsääntöisesti ensiksi myyjälle kohtuullinen lisäaika auton luovuttamiselle, ennen kuin voi purkaa kaupan.

Missä tilanteessa kuluttaja voi vaatia kaupan purkua?

Kuluttaja voi vaatia kaupan purkua myyjän viivästystilanteissa tai tavaran virhetilanteissa. Lähtökohtaisesti ostajan on kuitenkin ensiksi annettava myyjälle mahdollisuus toimittaa viivästynyt tavara tai oikaista tavaran virhe ennen kuin saa purkaa kaupan. Jos kyse on olennaisesta sopimusrikkomuksesta, saa ostaja vaatia kaupan purkua välittömästi.

Mitä tarkoittaa hinnanalennus?

Myyjä voi antaa hinnanalennuksen silloin, kun tavaraan jää jokin virhe, esimerkiksi jonkinlainen vika tai poikkeama. Hinnanalennus ei kuitenkaan ole ensisijainen virheen oikaisukeino, vaan lähtökohtaisesti tavara pyritään ennen hinnanalennuksen antamista korjaamaan tai vaihtamaan virheettömään vastaavanlaiseen. Hinnanalennuksen suuruus arvioidaan tapauskohtaisesti.

Asiakaspalvelumme on apunasi

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä