Työsuhteen purkaminen ja irtisanominen

Jaa tämä artikkeli

Työsuhteen päättyminen on työntekijän kannalta iso asia, ja sen eri muodot voivat joskus herättää epäselvyyttä. Työsuhde voidaan päättää joko irtisanomisella tai työsuhteen purkamisella. Vaikka molemmat tarkoittavat työsuhteen päättymistä, niiden välillä on merkittäviä eroja, jotka vaikuttavat työntekijän oikeuksiin ja asemaan eri tavoin. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä nämä termit tarkoittavat ja miten ne eroavat toisistaan.

Irtisanominen – työsuhde päättyy irtisanomisajan jälkeen

Yleensä toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy irtisanomiseen. Määräaikaista työsopimusta ei yleensä voi irtisanoa vaan se päättyy sopimukseen merkittynä päättymispäivänä. Irtisanominen tarkoittaa sitä, että työsuhde päätetään noudattamalla irtisanomisaikaa. Sekä työnantaja että työntekijä voivat irtisanoa työsuhteen.

Työnantajan tekemä irtisanominen vaatii laissa määritellyn asiallisen ja painavan syyn. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi työn väheneminen tuotannollisista tai taloudellisista syistä, tai työntekijän toistuvat laiminlyönnit tai sopimaton käytös.

Työntekijällä on puolestaan oikeus irtisanoa työsuhteensa ilman erityistä perustetta, mutta hänen on noudatettava lainsäädännössä, työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa määriteltyä irtisanomisaikaa. Irtisanomisaika vaihtelee tavallisesti kahdesta viikosta kuuteen kuukauteen riippuen työsuhteen kestosta ja sopimusehdoista. Tänä aikana työntekijä jatkaa normaalisti työntekoa tai voi sopia vapautuksesta. Irtisanomisaika tarjoaa mahdollisuuden varautua muutokseen ja turvaa taloudellisesti siirtymävaiheessa.

Työsuhteen purkaminen – työsuhde päättyy välittömästi

Työsuhteen purkaminen on jyrkempi ja poikkeuksellisempi tapa päättää työsuhde. Työsopimuslain mukaan työsuhteen purkaminen on mahdollista, jos työntekijä rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai laista johtuvia, työsuhteen kannalta olennaisia velvollisuuksia niin vakavasti, että työnantajalta ei voida kohtuudella odottaa työsuhteen jatkamista edes irtisanomisajan verran. Kun työsuhde puretaan, kaikki siihen liittyvät velvoitteet lakkaavat välittömästi, eikä irtisanomisaikaa sovelleta. Purkuoikeus menetetään, ellei työnantaja toimi 14 päivän kuluessa siitä, kun hän sai tiedon purkamisen perusteena olevasta tapahtumasta. Mikäli purkamisen toteuttaminen estyy hyväksyttävästä syystä, purkaminen on silti mahdollista, kunhan se tapahtuu 14 päivän sisällä esteen poistumisesta.

Myös työntekijä voi purkaa työsopimuksen, jos työnantaja rikkoo tai laiminlyö työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työntekijältä voida kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos työnantaja ei maksa palkkaa ajallaan tai jos työntekijä joutuu työpaikalla vakavan tapahtuman kohteeksi. Työsopimuksen purkaminen on mahdollista myös koeaikana ilman irtisanomisaikaa.

Miksi erolla on merkitystä työntekijälle?

Työntekijän näkökulmasta irtisanominen on ennakoitavampi ja turvallisempi tapa työsuhteen päättämiseen. Se tarjoaa aikaa varautua muutokseen ja säilyttää työttömyysturvan. Työsuhteen purkaminen taas on tilanne, jossa työsuhde päättyy välittömästi ja usein yllättäen, mikä voi aiheuttaa epävarmuutta ja taloudellista haittaa.

Mitä työntekijän kannattaa tehdä?

Jos työsuhde päättyy eikä ole selvää, onko kyseessä ollut irtisanominen vai purkaminen, kannattaa aina pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys päätöksen perusteista. Tämän jälkeen on hyvä ottaa yhteyttä luottamusmieheen, ammattiliittoon tai Laki Lehtoseen, jotta tilanne voidaan arvioida ja työntekijän oikeudet turvata.

Yhteenveto

Irtisanominen ja työsuhteen purkaminen eroavat toisistaan erityisesti siinä, miten nopeasti työsuhde päättyy, millaisia syitä päätökseen vaaditaan ja millaiset vaikutukset niillä on työntekijään sopimuksen päättymisen jälkeen. Ymmärtämällä näiden eroavaisuuksien merkityksen voi työntekijä paremmin suojata oikeuksiaan ja varautua erilaisiin tilanteisiin työelämässä.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset apua tilanteen selvittämisessä ja oikeuksiesi turvaamisessa. Lähes kaikki hoitamamme asiat saadaan selvitettyä ensimmäisen maksuttoman neuvonnan aikana. Muissa tilanteissa kerromme vaihtoehdot asian jatkoselvittämistä varten. Usein hyvät ohjeet auttavat eteenpäin, jolloin yleensä pitkä ja kallis oikeusprosessi voidaan välttää.

Lue myös:

Heräsikö kysymyksiä?

Voit ottaa meihin aina yhteyttä ilman kuluriskiä. Pystymme useimmiten jo maksuttoman alkuneuvottelun aikana kertomaan sinulle, onko asiaa järkevämpää hoitaa itse vai kannattaako asian hoitamiseen palkata lakimies tai muu ammattilainen.

Ota yhteyttä!

+358 9 3540 7111
toimisto@lakilehtonen.fi

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on työsuhteen irtisanomisen ja purkamisen tärkein ero?

Työsuhteen irtisanomisessa työsuhde päättyy irtisanomisajan jälkeen, kun taas purkamisessa työsuhde päättyy välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Eroavaisuutta on myös siinä millä perustein työsuhde voidaan irtisanoa tai purkaa sekä millaisia vaikutuksia työsuhteen päättymisellä voi olla esim. työttömyyskorvauksiin.

Milloin työnantaja voi irtisanoa työntekijän?

Työnantaja voi irtisanoa työntekijän, jos siihen on asiallinen ja painava syy, kuten työtehtävien väheneminen (taloudelliset ja tuotannolliset syyt) tai työntekijän työtehtävien toistuva laiminlyönti.

Missä tilanteessa työsuhteen purkaminen voi tulla kyseeseen?

Työsuhde voidaan purkaa, jos työntekijä rikkoo vakavasti työsopimuksen tai lain mukaisia velvollisuuksia, esimerkiksi vakavalla epäasiallisella käytöksellä tai rikkomuksilla, jotka tekevät sopimuksen jatkamisesta mahdotonta.

Saako työntekijä työttömyysturvaa purkamisen jälkeen?

Jos työsuhde on purettu työntekijän omasta vakavasta virheestä, työttömyysturva voidaan evätä määräajaksi. Irtisanomisessa työntekijällä on yleensä oikeus työttömyysturvaan.

Miten nopeasti työsuhde on purettava, jos peruste siihen ilmenee?

Työsopimus on purettava 14 päivän kuluessa siitä, kun työnantaja on saanut tiedon purkamisen perusteesta. Jos purkaminen viivästyy pätevän syyn takia, purkaminen voidaan tehdä 14 päivän kuluessa esteen poistumisesta

Miten työntekijän kannattaa toimia, jos työsuhde päättyy yllättäen?

Työntekijän kannattaa pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsuhteen päättymisen syistä ja olla yhteydessä luottamusmieheen, ammattiliittoon tai juristiin selvittääkseen oikeutensa ja tilanteen lainmukaisuuden.

Asiakaspalvelumme on apunasi

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä