Remontit eivät aina etene suunnitelmien mukaisesti. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että remontin etenemistä sekä työn laatua seurataan jo remontin aikana. Taloyhtiöiden kuntoa ylläpitävien remonttien, kuten putki- ja julkisivuremonttien, asianmukainen valvonta on erityisen tärkeää, sillä niissä on usein kyse laajoista ja pitkäkestoisista hankkeista. Laadukkaan valvonnan avulla voidaan esimerkiksi puuttua rakennusvirheisiin jo remontin aikana ja samalla estää myös yllättävien kustannusten syntyminen. Remontin laadukas valvonta antaa siis mielenrauhaa niin taloyhtiölle kuin osakkeenomistajille.
Remontin valvonnasta vastaa usein taloyhtiön nimeämä valvoja. Remontin valvoja on puolueeton asiantuntija, jonka tehtävänä on valvoa, että remontti toteutetaan rakennusmääräysten sekä hyvän rakennustavan mukaisesti. Valvoja myös seuraa, että remontin aikana noudatetaan sovittua aikataulua, sopimuksia sekä muita suunnitelmia.
Valvojan tehtävänä on valvoa ennen kaikkea rakennuttajan eli taloyhtiön etua. Valvojan tulee ilmoittaa havaitsemistaan virheistä ja puutteista ajoissa taloyhtiölle. Joissain tilanteissa valvojan tulee ilmoittaa havainnoistaan myös sille osapuolelle, joka on vastuussa virheen korjaamisesta, yleensä urakoitsijalle tai suunnittelijalle. Valvojan tarkemmat tehtävät, vastuut sekä muut ehdot määritellään yleensä kirjallisesti valvontasopimuksessa.
Remontin valvojalle ei ole lähtökohtaisesti asetettu erityisiä pätevyysvaatimuksia. Rakentamislaki kuitenkin edellyttää, että rakentamishankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennushankkeessa toimivilla on heidän tehtäviensä vaativuuden edellyttämä asiantuntemus ja ammattitaito. Tämän niin sanotun huolehtimisvelvollisuuden vuoksi asiantuntevan valvojan palkkaaminen on usein perusteltua.
Taloyhtiöiden remontit ovat usein laajoja hankkeita, joiden toteuttamisesta on vastuussa joukko eri alojen ammattilaisia. Mahdollisissa ongelmatilanteissa voidaankin tämän vuoksi joutua pohtimaan eri osapuolten välistä vastuunjakoa. Vastuu mahdollisista remontin aikana tapahtuneista virheistä on pääsääntöisesti aina työn toteuttajalla, kuten esimerkiksi urakoitsijalla. Työn toteuttajalla olevasta vastuusta ei pääsääntöisesti voi vapautua edes silloin, kun remontin valvoja on tarkastuksen yhteydessä hyväksynyt työn laadun.
Vastuu aiheutuneista vahingoista voi kuitenkin joissain tilanteissa olla myös hyväksyntänsä antaneella valvojalla. Valvoja voi olla vastuussa vahingoista silloin, kun tämä on laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa. Mikäli valvojan laiminlyönti aiheuttaa taloyhtiölle kustannuksia, voi valvoja joutua vahingonkorvausvelvolliseksi. Valvoja voi joutua korvausvastuuseen esimerkiksi silloin, kun hän ei tarkastuksen yhteydessä huomaa ilmiselvää rakennusvirhettä ja tästä aiheutuu taloyhtiölle lisäkustannuksia. Valvoja voi joutua korvausvastuuseen myös asukkaille aiheutuneiden haittojen ja vahinkojen perusteella. Mahdollisen korvausvastuun vuoksi ennen valvojan palkkaamista onkin aina hyvä varmistaa, että valvojalla on voimassa oleva vastuuvakuutus.
Tämän artikkelin on kirjoittanut oikeustieteiden opiskelija Hanna Lampela.
Asuntokaupan ja asunnon remontointiin liittyvissä erimielisyyksissä asiakkaan käytettävissä on Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n erittäin laaja osaaminen, minkä avulla asiakkaan asia voidaan arvioida perusteellisesti usein jo ensimmäisen maksuttoman puhelun aikana. Näin asiakas voi olla varma, ettei hän maksa turhasta asiamiehen käytöstä, jos siihen ei ole tarvetta.
Remontin valvoja on puolueeton asiantuntija, jonka ensisijaisena tehtävänä on valvoa rakennuttajan eli tässä tapauksessa taloyhtiön etua remontin aikana.
Valvojan tehtäviin kuuluu muun muassa valvoa, että remontti toteutetaan rakennusmääräysten sekä hyvän rakennustavan mukaisesti.
Valvontasopimus on kirjallinen sopimus, jossa määritellään yleensä remontin valvojan tehtävät, vastuut sekä valvontaan sovellettavat ehdot.
Rakentamislain mukaan rakentamishankkeessa toimivilla on oltava heidän tehtäviensä vaativuuden edellyttämä asiantuntemus ja ammattitaito. Valvojalle ei pääsääntöisesti ole asetettu erityisiä pätevyysvaatimuksia.
Ongelmatilanteissa vastuunjakoa on arvioitava aina tapauskohtaisesti. Vastuu mahdollisista remontin aikana tapahtuneista virheistä on pääsääntöisesti työn toteuttajalla, kuten esimerkiksi urakoitsijalla. Remontin valvoja on vastuussa virheistä siinä tapauksessa, jos virheet johtuvat valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä.
Pääsääntöisesti valvoja ei ole vastuussa remontin aikana tehdystä rakennusvirheestä silloin, kun tämä on täyttänyt valvontavelvollisuutensa eli toiminut huolellisesti ja annettujen vaatimusten mukaisesti.