Työntekijällä on oikeus saada työtodistus työsuhteen päättyessä. Työtodistuksen sisällölle on asetettu tietyt vähimmäisvaatimukset, mutta halutessaan työntekijä voi saada työtodistuksen laajempana. Tietyissä tilanteissa työnantajan on annettava työtodistus myös työsuhteen päättymisen jälkeen.
Työtodistuksen on oltava kirjallinen ja siitä on käytävä ilmi työsuhteen kesto sekä työtehtävien laatu. Työntekijän pyynnöstä työtodistus on toimitettava laajempana, jolloin siinä on työsuhteen keston ja työtehtävien laadun lisäksi mainittava työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä.
Työnantaja ei saa oma-aloitteisesti mainita työtodistuksessa työsuhteen päättymisen syytä tai arviota työntekijän työtaidosta ja käytöksestä. Mikäli työntekijä pyytää työnantajalta laajan työtodistuksen arviointeineen, hänen on tyydyttävä työnantajan antamaan arvioon, vaikkei se olisi työntekijää tyydyttävä. Oikeuskäytännön mukaan työntekijällä ei ole oikeutta saada erisisältöistä työtodistusta, vaikka arvio vaikuttaisi objektiivisesti arvioiden virheelliseltä.
Työntekijän tarve työtodistukselle voi syntyä myös työsuhteen päättymisen jälkeen. Työnantajalla on työntekijän pyynnöstä velvollisuus antaa työtodistus, jos sitä pyydetään 10 vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Laajaa työtodistusta, joka sisältää arvion työntekijän työtaidosta ja käytöksestä on kuitenkin pyydettävä viiden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.
Työtodistuksen antamiselle asetetut määräajat johtuvat käytännön syiden lisäksi tietosuojaperiaatteesta, jonka mukaan työnantaja voi säilyttää työntekijän tietoja ainoastaan tietojen käyttötarkoitus huomioon ottaen tarpeellisen ajan. Tiedot työsuhteen kestosta ja työntekijän työtehtävistä ilmenevät yleensä työsopimuksesta tai muusta asiakirjasta, joka työnantajan on säilytettävä vähintään 10 vuoden ajan työsuhteen päättymisen jälkeen. Sen sijaan työntekijän työtaidon ja käytöksen arvioiminen edellyttää yleensä, että todistuksen laatija ja työntekijä tuntevat toisensa henkilökohtaisesti. Työntekijän arvioiminen pitkän ajan kuluttua voi olla haastavaa, minkä vuoksi arvioinnin antamisen määräaika on asetettu viiteen vuoteen.
Työnantajan on annettava työtodistus myöhemminkin, jos siitä ei aiheudu työnantajalle kohtuutonta hankaluutta. Yli 10 vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen annettavassa työtodistuksessa on mainittava ainoastaan tieto työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta.
Jos työntekijän saama työtodistus katoaa tai turmeltuu, hän voi pyytää työnantajalta uutta työtodistusta. Työnantajan on annettava uusi työtodistus 10 vuoden jälkeen työsuhteen päättymisestä vain, jos siitä ei aiheudu kohtuutonta hankaluutta. Työtodistus voidaan yleensä antaa hankaluuksitta, jos työnantajalla on tallessa jäljennös alkuperäisestä työtodistuksesta. Jos työnantajalla ei ole enää tallessa työsuhdetta koskevia tietoja, uutta työtodistusta ei välttämättä voida antaa.
Mitä tehdä tilanteessa, jossa työnantaja ei anna työtodistusta? On huomioitava, että työnantajan ei tarvitse automaattisesti antaa työtodistusta, vaan se on pyydettävä erikseen. Eli työnantajan on pyydettävä työtodistusta. Pyynnön voi esittää jo ennen työsuhteen päättymistä, mutta se luovutetaan työntekijälle kuitenkin vasta työsuhteen päättymisen jälkeen. Työnantajalla ei ole lain mukaan velvollisuutta antaa myöskään väliaikaista työtodistusta edes pyynnöstä. Sen sijaan työehtosopimus tai työsopimus voivat sisältää määräyksiä siitä, että työnantaja on velvollinen myös tällaisen väliaikaisen todistuksen velvollinen antamaan.
Korkeimmassa oikeudessa on ratkaistu tapaus, jossa työntekijä ei ollut pyynnöistä huolimatta saanut työtodistusta. Yhtiön toimitusjohtaja oli tuomittu työsopimuslain rikkomisesta sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja ei ollut tämän sakkorangaistuksen jälkeenkään toimittanut työntekijälle työtodistusta, ja työntekijä vei asian oikeuteen. Korkein oikeus katsoi, että työnantaja voitiin velvoittaa täyttämään velvollisuutensa antaa työtodistus tarvittaessa sakon uhalla.
Tilanne voi olla myös se, että työtodistuksessa mainittu työtehtävien laatu ei vastaa todellisuutta työntekijän työtehtävistä tai työntekijä ei ole tyytyväinen saamiinsa arvosteluihin laajan työtodistuksen yhteydessä. Mikäli työnantaja ei oikaise työtehtävien laatua koskevaa työtodistusta työntekijän pyynnöistä huolimatta, voi tuomioistuin velvoittaa työnantajan antamaan uuden työtodistuksen, jossa työtehtävien laatu on asianmukaisesti kirjattu. Sen sijaan arvosteluja ei voida vaatia tuomioistuimessa muutettavaksi. Työnantaja ei siis ole velvollinen antamaan uutta laajaa työtodistusta uusilla arvosteluilla. Ainoa keino on vaatia vahingonkorvausta, mikäli työntekijä pystyy näyttämään, etteivät työnantajan arvostelut vastaa totuutta.
Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset apua tilanteen selvittämisessä ja oikeuksiesi turvaamisessa. Lähes kaikki hoitamamme asiat saadaan selvitettyä ensimmäisen maksuttoman neuvonnan aikana. Muissa tilanteissa kerromme vaihtoehdot asian jatkoselvittämistä varten. Usein hyvät ohjeet auttavat eteenpäin, jolloin yleensä pitkä ja kallis oikeusprosessi voidaan välttää.
Työntekijällä on oikeus saada työtodistus työsuhteen päättyessä. Lisäksi hän voi pyytää työtodistusta työsuhteen päättymisen jälkeen 10 vuoden kuluessa.
Jos työnantaja ei anna työtodistusta, työntekijä voi pyytää sitä kirjallisesti. Mikäli työnantaja ei edelleenkään anna työtodistusta, työntekijä voi viedä asian työsuojeluviranomaiselle tai oikeuteen.
Työtodistus voi olla sähköinen, kunhan se täyttää lain ja työsopimuksen vaatimukset. Työtodistus on kuitenkin oltava kirjallinen.
Työtodistuksessa ei ole erikseen mainittu, että siinä pitäisi olla allekirjoitus, mutta se on käytännössä hyvin yleistä. Allekirjoitus voi olla tarpeen työtodistuksen virallisuuden vahvistamiseksi.
Työnantaja ei saa oma-aloitteisesti kirjoittaa huonoa työtodistusta. Mikäli työntekijä pyytää laajempaa työtodistusta, jossa on arviohänen työtaidostaan ja käytöksestään, työnantajan on annettava arvio, vaikka se ei olisi työntekijän toiveiden mukainen. Työntekijällä ei ole oikeutta saada virheellistä tai täydellistä arviota.
Työtodistus on tärkeä asiakirja, koska se toimii todisteena työntekijän työkokemuksesta ja työtehtävistä, ja se voi vaikuttaa työntekijän mahdollisuuksiin saada uusia työpaikkoja. Työtodistus sisältää tietoja, kuten työsuhteen keston ja työntekijän työtehtävät.