Työnantajan oikeudet

Maksuton neuvonta

Mitä oikeuksia työnantajalla on?

Työnantajalla on ensinnäkin oikeus ottaa työntekijä työhön. Työn suorittamiseen liittyvissä asioissa työnantajan merkittävin oikeus on työnjohto-oikeus, jonka nojalla hän johtaa ja valvoo työtä. Työnantaja saa yksipuolisesti päättää työn tekemiseen liittyvistä asioista työsopimuksen, alan työehtosopimuksen ja lainsäädännön asettamissa rajoissa. Työntekijällä on velvollisuus noudattaa työnantajan antamia määräyksiä työn suorittamisesta.

Työnjohto-oikeuteen kuuluu työnantajan oikeus antaa työntekijälle varoitus, mikäli työntekijä laiminlyö velvoitteitaan. Jos työntekijän laiminlyönti on vakava tai menettely on toistuvaa, työnantajalla voi olla oikeus päättää työsuhde. Työsuhde voidaan päättää vain lain mukaisilla perusteilla.

Työnjohto-oikeuden perusteella työnantajalla on tulkintaetuoikeus työsuhteessa noudatettavista normeista, kuten työehtosopimuksen määräyksistä. Työnantajan tulkintaetuoikeus tarkoittaa, että työntekijän on noudatettava työnantajan tulkintaa siihen asti, kunnes tilanne ratkaistaan toisin. Mikäli työnantajan tulkinta on ollut virheellinen, hän voi joutua korvaamaan työntekijälle aiheutuneen vahingon.

Yleisiä kysymyksiä työnantajan oikeuksista

Voiko työnantaja pakottaa eläkkeelle?

Työnantajalla ei ole oikeutta päättää, milloin työntekijä jää eläkkeelle. Työsopimuslain mukaan työntekijän työsuhde päättyy ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana työntekijä täyttää eroamisiän. Tämän estämättä työnantaja ja työntekijä saavat sopia työsuhteen määräaikaisesta jatkamisesta. Työntekijän eroamisikä määräytyy syntymävuoden mukaan, esimerkiksi vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä se on 70 vuotta.

Saako työnantaja kuvata työntekijää?

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä säätelee työpaikalla kuvaamista. Lain mukaan työnantaja saa käyttää kameravalvontaa työpaikalla turvallisuuden varmistamiseksi, omaisuuden suojaamiseksi tai tuotantoprosessien asianmukaisen toiminnan valvomiseksi sekä vaaratilanteiden ehkäisemiseksi tai selvittämiseksi. Kameravalvontaa ei saa kuitenkaan käyttää, jos se kohdistuu tietyn työntekijän tai tiettyjen työntekijöiden tarkkailuun. Tietyissä tiloissa, kuten pukeutumishuoneessa ja henkilöstötiloissa, kameravalvonta on kokonaan kielletty.

Voiko työnantaja määrätä ylitöihin?

Työnantaja ei voi määrätä ylitöihin ilman työntekijän suostumusta. Ylityön tekeminen edellyttää, että työntekijä antaa siihen suostumuksensa. Työntekijän on annettava suostumus erikseen kutakin ylityökertaa varten. Työntekijä voi kuitenkin suostua ylityöhön määrätyksi lyhyeksi ajaksi kerrallaan, jos työn järjestelyt sitä vaativat.

Voiko työnantaja vaatia oman auton käyttöä?

Työntekijällä ei ole työsopimuslain perusteella velvollisuutta käyttää työssään omaa autoa. Oman auton käytöstä voi kuitenkin olla määräyksiä joissain työehtosopimuksissa. Mikäli työntekijältä vaaditaan työtehtävissä oman auton käyttöä, siitä kannattaa nimenomaisesti sopia työsopimuksessa.

Voiko työnantaja kieltää vuorotteluvapaan?

Vuorotteluvapaan myöntäminen on vapaaehtoista, joten työnantaja voi kieltää vuorotteluvapaan.

Voiko työnantaja määrätä lomalle ja onko työnantajalla oikeus siirtää vuosilomaa?

Työnantaja määrää vuosiloman ajankohdan. Ennen loman määräämistä työnantajan on kuultava työntekijöiden mielipiteet loman ajankohdasta. Työnantajan on ilmoitettava loman ajankohta työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkamista. Poikkeuksellisesti loman ajankohdasta voidaan ilmoittaa myöhemmin, mutta ilmoitus on kuitenkin annettava viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista. Ilmoitus vuosiloman alkamisajankohdasta on sitova. Työnantaja voi kuitenkin siirtää työntekijän lomaa, jos loman alkamiseen on yli kuukausi. Mikäli loman siirtämisestä aiheutuu työntekijälle vahinkoa, työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon. Jos loman alkamiseen on alle kaksi viikkoa, työnantaja ei voi tehdä loman ajankohtaan muutoksia.

Millä perusteella työnantaja voi irtisanoa työntekijän?

Työnantajalla on oikeus irtisanoa työsopimus, kun siihen on työsopimuslain 7 luvun mukainen irtisanomisperuste. Irtisanomisperusteen on oltava asiallinen ja painava. Työnantajalla voi olla peruste irtisanoa työntekijä esimerkiksi silloin, kun työ on taloudellisista ja tuotannollisista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.

Mitä kannattaa tehdä ongelmatilanteissa?

Jos epäilet, että työnantaja on rikkonut oikeuksiaan tai tarvitset muutoin apua työsuhteeseen liittyvissä ongelmatilanteissa, me Lakiasiaintoimisto Lehtosella autamme sinua miellämme.

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.
Ota yhteyttä

Ota yhteyttä maksuttomaan neuvontaan

Lähes kaikki hoitamamme asiat saadaan selvitettyä ensimmäisen maksuttoman neuvonnan aikana. Muissa tilanteissa kerromme vaihtoehdot asian jatkoselvittämistä varten.
Ota yhteyttä