Irtisanominen

Työsopimus, joka on toistaiseksi voimassa voidaan päättää irtisanomalla. Sopimus päättyy joko laissa määritetyn irtisanomisajan tai erikseen sovitun ajan jälkeen. Irtisanomisperusteet voidaan jakaa kahteen ryhmään työntekijän henkilöön liittyviä syihin ja työnantajan olosuhteisiin. Näiden lisäksi laissa on erikseen mainittu tilanteita, jolloin perustetta irtisanomiseen ei ole. Irtisanominen voidaan riitauttaa ja vaatia korvausta laittomasta irtisanomisesta.
Maksuton neuvonta

Irtisanomisperusteet

Irtisanomisperusteet voidaan tavallisesti jakaa individuaaliperusteisiin ja kollektiiviperusteisiin. Individuaaliperusteilla tarkoitetaan työntekijän henkilöön liittyviä syitä, joka voi olla esimerkiksi työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoittelen rikkominen tai laiminlyönti. Individuaaliperusteena pidetään myös työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei kykene selviytymään työtehtävistään.

Kollektiiviperusteet taas viittaavat työnantajan olosuhteisiin. Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Työnantaja ei kuitenkaan saa irtisanoa työsopimusta, jos työntekijä voidaan sijoittaa tai kouluttaa toisiin tehtäviin.

Lisäksi laissa on säädetty erikseen tilanteista, jolloin perustetta irtisanomiseen ei ainakaan ole. Ensinnäkään perustetta irtisanomiselle ei ole, jos työnantaja on joko ennen irtisanomista tai sen jälkeen ottanut uuden työntekijän samankaltaisiin tehtäviin, vaikka hänen toimintaedellytyksensä eivät ole vastaavana aikana muuttuneet. Toiseksi irtisanomisperustetta ei ole, jos töiden uudelleenjärjestelystä ei ole aiheutunut työn tosiasiallista vähentymistä.

Laiton irtisanominen

Toistaiseksi voimassa oleva työsuhde päätetään yleensä irtisanomalla. Irtisanottu työsuhde päättyy sovitun tai laissa määritellyn irtisanomisajan kuluttua. Työsopimuslain mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Irtisanominen on laiton, jos irtisanomisperuste ei työsopimuslain tarkoittamalla tavalla asiallinen ja painava. Työntekijän suorittamaan irtisanomiseen ei vaadita työsopimuslain mukaista perustetta, vaan riittää, että irtisanominen tapahtuu irtisanomisaikaa ja irtisanomisen menettelysäännöksiä noudattamalla.

Laiton irtisanominen koeajalla

Jos työsuhteessa on sovittu noudatettavasta koeajasta ja työsuhde päätetään koeajan kuluessa, kyseessä on työsuhteen purkaminen. Koeaikapurun myötä työsuhde päättyy välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Koeajalla työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa syrjivillä tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Työnantaja ei saa purkaa työsopimusta myöskään silloin, jos hän ei ole ilmoittanut työntekijälle työehtosopimuksen mukaisen koeaikamääräyksen soveltamisesta työsopimusta solmittaessa.

Korvaus laittomasta irtisanomisesta

Työnantajan on korvattava laittomasta irtisanomisesta aiheutunut vahinko työntekijälle. Työnantajan, joka on työsopimuslain perusteiden vastaisesti päättänyt työsopimuksen, on maksettava korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Korvauksena on lähtökohtaisesti suoritettava vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkkaa vastaava määrä.

Korvauksen suuruutta määrättäessä on otettava huomioon työsopimuksen päättämisen syystä riippuen työtä vaille jäämisen arvioitu kesto ja ansion menetys, määräaikaisen työsopimuksen jäljellä ollut kestoaika, työsuhteen kesto, työntekijän ikä ja hänen mahdollisuutensa saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä, työnantajan menettely työsopimusta päätettäessä, työntekijän itsensä antama aihe työsopimuksen päättämiseen, työntekijän ja työnantajan olot yleensä sekä muut näihin rinnastettavat seikat. Korvausta määrättäessä on otettava huomioon myös mahdollinen samasta teosta yhdenvertaisuuslain nojalla tuomittu hyvitys.

Irtisanomisen riitauttaminen

Irtisanominen voidaan riitauttaa nostamalla kanne käräjäoikeudessa kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Irtisanottua työsuhdetta ei voida palauttaa, mutta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä voi saada korvausta.

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.
Ota yhteyttä

Usein kysytyt kysymykset

Miten irtisanominen tulee ilmoittaa?

Työsuhteen päättämisilmoitus eli irtisanomisilmoitus on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Ilmoituksen tulee sisältää tiedot päättämisestä, syy (tarvittaessa), päättymispäivä sekä päiväys ja allekirjoitus. Se annetaan henkilökohtaisesti tai toimitetaan kirjattuna kirjeenä tai sähköpostilla. Irtisanomisajan kuluttua työsuhde päättyy. Irtisanomisaika määräytyy työsopimuksen, työehtosopimuksen tai lain mukaan.

Mikä on työsuhteen päättymispäivä ja työsuhteen viimeinen työpäivä?

Työsuhteen päättymispäivä voi olla sama kuin viimeinen työpäivä, mutta ei aina. Mikäli työntekijä vapautetaan työstä irtisanomisajalla, on viimeinen työpäivä aikaisemmin kuin työsuhteen päättymispäivä. Työsuhde päättyy ilmoitettuna päättymispäivänä irtisanomisajan päätytyttä.

Milloin irtisanomisaika alkaa?

Irtisanomisaika alkaa irtisanomisilmoituksen antamista seuraavasta päivästä.

Täytyykö irtisanomisilmoitus allekirjoittaa?

Lain mukaan työsuhteen päättämisilmoitusta ei ole pakko allekirjoittaa. Ilmoituksen allekirjoitus on suositeltava. Allekirjoitus vahvistaa ilmoituksen aitouden ja selkeyttää mahdollista erimielisyystilannetta.

Pitääkö työnantajan antaa työntekijälle työtodistus?

yönantajan on työntekijän pyynnöstä annettava työsuhteen päättymisen jälkeen työtodistus ja siinä on mainittava vähintään työsuhteen kesto ja työtehtävät. Mikäli työntekijä haluaa, voidaan siihen sisällyttää myös arvio työntekijän työtaidoista ja käytöksestä.

Milloin lopputili pitää maksaa?

Työsuhteen päätyttyä lain mukaan lopputili on maksettava työsuhteen päättymispäivänä, ellei muuta ole sovittu. Lopputili on työntekijän kaikki ansaitut palkat ja korvaukset. Työntekijällä on oikeus viivästyskorkoon, jos maksua viivästytetään ilman hyväksyttävää syytä.

Uusimmat artikkelit

Kaikki Artikkelit

Asiakaspalvelumme on apunasi

Ensimmäisen yhteydenoton aikana asiakaspalvelijamme kartoittavat asiasi. Ottaessasi yhteyttä, saat tietoosi tarvitaanko asiasi ratkaisemiseen lakipalveluita vai riittääkö yleinen neuvo.
Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja.
Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä