Näiden velvollisuuksien asianmukainen hoito edistää reilua työkulttuuria ja vähentää erimielisyyksiä työnantajan ja työntekijöiden välillä.
Työnantajalla on velvollisuuksien lisäksi myös oikeuksia. Työnantajalla on oikeus johtaa ja valvoa työtä sekä tehdä työnjohdollisia päätöksiä, kunhan ne ovat lainsäädännön ja työehtosopimusten mukaisia. Hän voi valita ja palkata työntekijänsä sekä määrittää heidän työtehtävänsä ja työolosuhteensa. Työnantajalla on oikeus edellyttää työntekijöiltä työsopimuksen mukaisen työn tekemistä ja asettaa työpaikalle sääntöjä, jotka edistävät turvallisuutta ja tehokkuutta. Työnantaja voi seurata ja arvioida työntekijöiden suoriutumista sekä tarvittaessa antaa ohjeita ja palautetta työskentelystä. Oikeus irtisanoa työsuhde perustelluista syistä, kuten taloudellisista tai tuotannollisista syistä tai työntekijän vakavasta laiminlyönnistä, kuuluu myös työnantajan päätösvaltaan. Lisäksi työnantajalla on oikeus suojata liiketoimintansa etuja esimerkiksi kilpailukieltosopimuksilla ja salassapitosopimuksilla. Näiden oikeuksien käyttämisen on tapahduttava oikeudenmukaisesti ja työntekijöiden oikeuksia kunnioittaen, jotta työympäristö pysyy tasapainoisena ja toimivana.
Lue aiheesta lisää: Työnantajan oikeudet
Työnantajan on järjestettävä lakisääteinen ehkäisevä työterveyshuolto kaikille työntekijöilleen jo ensimmäisestä palkatusta työntekijästä lähtien, riippumatta työsuhteen kestosta tai tyypistä. Toisin kuin usein luullaan, lakisääteinen työterveyshuolto ei kata esimerkiksi lääkärikäyntejä, vaan ne kuuluvat vapaaehtoisen työterveyshuollon piiriin.
Työnantajalla on velvollisuus toimia lakien ja sopimusten mukaisesti sekä kohdella työntekijöitä tasapuolisesti riippumatta heidän syntyperästään, uskonnostaan, sukupuolestaan, iästään tai poliittisista näkemyksistään. Lisäksi työnantajan tulee huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja työterveydestä sekä antaa heille kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista. Hyvän työilmapiirin edistäminen, työntekijän työssä suoriutumisen tukeminen ja ammatillisen kehityksen mahdollistaminen kuuluvat myös työnantajan vastuisiin.
Työnantajalla on ensisijainen vastuu työpaikan turvallisuudesta ja terveellisyydestä. Turvallisuusjohtamisen kannalta keskeisiin lakisääteisiin velvoitteisiin kuuluu työympäristön riskien tunnistaminen, niiden ehkäisy sekä työntekijöiden asianmukainen perehdyttäminen. Kun työpaikan vaaratekijät kartoitetaan huolellisesti ja työntekijät opastetaan turvallisiin sekä terveellisiin työtapoihin, luodaan edellytykset turvalliselle työskentelylle. Lisäksi työnantajan on järjestettävä työntekijöille työterveyshuolto.
Työnantajan on huolehdittava, että rekrytointi toteutetaan avoimesti ja puolueettomasti. Hakijoita tulee arvioida heidän koulutuksensa, kokemuksensa ja tehtävään sopivuutensa perusteella. Syrjintä on ehdottomasti kielletty, eikä päätöksiä saa tehdä esimerkiksi sukupuolen, iän, etnisen taustan, uskonnon, vammaisuuden tai perhesuhteiden perusteella. Lisäksi työnantajan on varmistettava, että työpaikkailmoitukset ovat yhdenvertaisia eikä niissä aseteta syrjiviä tai rajoittavia ehtoja
Työnantajan on toteutettava ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten esihenkilöiden ja työntekijöiden kouluttaminen syrjinnän tunnistamiseen ja estämiseen. Lisäksi on tärkeää laatia selkeät toimintamallit ja ohjeistukset, jotka edistävät yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä työpaikalla.
Työnantajan on seurattava poissaoloja ja varmistettava niiden perusteltavuus sekä tuettava työntekijöitä sairauspoissaolojen aikana. Työaikojen on noudatettava työaikalakia ja työehtosopimuksia, mukaan lukien riittävä lepoaika ja oikeudenmukainen työvuorosuunnittelu. Lisäksi työnantajan on pidettävä kirjaa työajoista ja tarjottava työntekijöille mahdollisuus tarkastella omia työaikatietojaan.