Lomauttamisella tarkoitetaan työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä työsuhteen pysyessä muutoin voimassa. Lomauttaminen voidaan tehdä määräajaksi tai toistaiseksi. Lomautuksen ajaksi työnteko voidaan keskeyttää kokonaan tai vaihtoehtoisesti lyhentää työntekijän säännöllistä työaikaa. Tässä artikkelissa käsitellään sitä, mitä työsopimuslain 5 luvussa on säädetty lomauttamisesta. Työsopimuslain lisäksi lomauttamisesta on määräyksiä työehtosopimuksissa.
Työsopimuslain mukaisten perusteiden täyttyessä työnantaja voi yksipuolisesti päättää lomautuksesta tai siitä voidaan sopia työnantajan ja työntekijän kesken. Sopiminen edellyttää, että lomauttaminen on tarpeen työnantajan toiminnan ja taloudellisen tilan vuoksi.
Työnantaja saa lomauttaa työntekijä silloin, jos työnantajalla on taloudellinen tai tuotannollinen peruste työsopimuksen irtisanomiseen. Työntekijä saadaan lomauttaa myös silloin, jos työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti eikä työnantaja voi järjestää työntekijälle muuta työtä tai koulutusta. Työn tai työnantajan edellytysten työn tarjoamiseen katsotaan vähentyneen tilapäisesti, jos niiden arvioidaan kestävän enintään 90 päivää.
Lomautuksen kohteena ovat ensisijaisesti vakituiset työntekijät. Työnantaja saa lomauttaa määräaikaisen työntekijän vain, jos tämä työskentelee vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä tämän työssä ollessa.
Ennakkoselvitys ja työntekijän kuuleminen
Lomautustarpeen tultua työnantajan tietoon, tämän on viipymättä esitettävä työntekijöille ennakkoselvitys lomautuksen perusteista sekä sen arvioidusta laajuudesta, toteuttamistavasta, alkamisajankohdasta ja kestosta. Lomautuksen kohdistuessa useaan työntekijään selvitys voidaan antaa myös työntekijöiden edustajalle. Selvityksen annettuaan työnantajan on annettava työntekijöille mahdollisuus tulla kuulluksi.
Lomautusilmoitus
Työnantajan on ilmoitettava lomauttamisesta työntekijälle henkilökohtaisesti viimeistään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. Mikäli henkilökohtainen toimittaminen ei ole mahdollista, ilmoitus voidaan toimittaa kirjeitse tai sähköisesti. Ilmoituksen tulee sisältää tieto lomautuksen perusteesta, alkamisajasta ja kestosta tai arvioidusta kestosta.
Työhön palaaminen lomautuksen jälkeen
Määräaikainen lomautus päättyy ja työntekijä palaa työhön määräajan jälkeen. Toistaiseksi voimassa olevan lomautuksen päättymisestä ja työn alkamisesta on ilmoitettava työntekijälle erikseen vähintään seitsemän päivää ennen työn alkua, jollei toisin ole sovittu.
Työntekijä saa tietyin rajoituksin ottaa lomautuksen ajaksi muuta työtä. Mikäli varsinainen työnantaja kutsuu työntekijän takaisin alkuperäiseen työhönsä, työntekijällä on oikeus irtisanoa muun työn työsopimus viiden päivän irtisanomisaikaa noudattaen. Viiden päivän irtisanomisaika koskee sekä toistaiseksi voimassa olevaa että määräaikaista työsuhdetta.
Työsuhteen irtisanominen lomautuksen aikana
Työntekijällä on lomautuksen aikana oikeus irtisanoa työsopimus ilman irtisanomisaikaa. Irtisanomisoikeus ei riipu siitä, onko kyseessä toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen työsuhde. Työsopimusta ei kuitenkaan saa irtisanoa, jos työntekijä tietää työn alkavan seuraavan seitsemän päivän aikana.
Työntekijän lomauttaminen ei vaikuta työnantajan irtisanomisoikeuteen. Työnantajalla on myös lomautuksen aikana oikeus irtisanoa työntekijä työsopimuslain mukaisilla perusteilla. Jos työntekijä irtisanotaan lomautuksen aikana, hänellä on kuitenkin oikeus saada irtisanomisajan palkkansa.
Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.
Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.
Lähes kaikki hoitamamme asiat saadaan selvitettyä ensimmäisen maksuttoman neuvonnan aikana. Muissa tilanteissa kerromme vaihtoehdot asian jatkoselvittämistä varten.