Kunnan rakennusvalvonnan tulee hyväksyä vastaava työnjohtaja. Näin ollen välillä syntyy tilanteita, joissa vastaava työnjohtaja voi toimia toisessa kunnassa mutta ei toisessa.
Vastaava työnjohtaja johtaa ja koordinoi rakennuskohteen toteutusta ja edistymistä, jonka lisäksi hänellä on yleinen seurantavastuu koko rakennusurakasta. Oleellista myös on, että vastaava työnjohtaja huolehtii siitä, että rakennustyöt tehdään rakennusluvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Lisäksi varsinkin yksityishenkilöiden rakennusprojektien kohdalla korostuu myös vastaavan työnjohtajan velvollisuus neuvoa asiakastaan rakentamiseen liittyen.
Vastaavaa työnjohtajaa tarvitaan esimerkiksi tilanteissa, joissa rakennetaan omakotitalo tai asunto-osakeyhtiö teettää julkisivuremontin. Luvanvaraisissa rakennustöissä on oltava rakennustyötä johtava vastaava työnjohtaja. Lisäksi tietyissä tilanteissa myös toimenpidelupaa edellyttävät rakennustyöt vaativat vastaavan työnjohtajan.
Kun vastaava työnjohtaja on palkattu valvomaan rakennustyötä, toimii hän tällöin konsultin roolissa. Konsultin roolissa toimiminen tarkoittaa sitä, että vastaava työnjohtaja on useimmissa tilanteissa huomattavasti asiantuntevampi tilaajaan verrattuna. Tällöin vastaava työnjohtaja on vastuussa tilaajalle aiheutuneista vahingoista, jotka johtuvat hänen itsensä tekemistä virheistä tai laiminlyönneistä tehtäviään suorittaessaan. Vastaavan työnjohtajan vastuuta kuitenkin kaventaa tilaajan oma tietotaito rakentamisen osalta. Tämä johtuu siitä, että tilaajan asiantuntemus osoittaa sen, ettei hän ole täysin konsultin varassa, vaan pysyy myös itse havainnoimaan rakentamisen etenemistä ja mahdollisia ongelmia. Huomioitavaa on myös se, että vastaava työnjohtaja vastaa vain harvoin rakennusvirheistä tilanteissa, joissa virhe ei ole ollut ennakoitavissa.
Reklamaatio kannattaa tehdä kirjallisena mahdollisten riitatilanteiden helpottamiseksi. Näin kuluttajan on helpompi myöhemmin osoittaa, mitä myyjän kanssa on todellisuudessa keskusteltu. Reklamaation kirjallisuus helpottaa myös sovittelevan tai neuvoa-antavan osapuolen, esimerkiksi kuluttajaneuvonnan tai lakimiehen, suosituksen antamista.
Laatuvirhe on kyseessä silloin, kun asunto tai kiinteistö ei vastaa sitä mitä voidaan katsoa sovitun. Asunnosta tai kiinteistöstä voi löytyä esimerkiksi piilevä virhe, josta myyjäkään ei ollut tietoinen. Laatuvirhe voi johtua myös myyjän toiminnasta, jos myyjä antaa virheellistä, puutteellista tai harhaanjohtavaa tietoa taikka ei korjaa ostajan virheellisiä käsityksiä asunnosta.