lakilehtonen-logo-uusi

Autokaupan purku

Autokauppaan liittyvät virhetilanteet

Tältä sivulta löydät

Miten autokauppa voidaan purkaa?

Autokaupan purku

Autokaupan purku tulee kyseeseen silloin, jos ostamaasi autoon tulee sellainen vika, joka estää autolla ajamisen tai sen katsastamisen eikä autoliike korjaa vikaa ilmaiseksi. Mikäli vika havaitaan vuoden sisällä kaupasta, ostajan tulee ainoastaan ilmoittaa viasta autoliikkeelle ja autoliikkeen tulee sen jälkeen selvittää,  onko vika ollut autossa jo myyntihetkellä.

Kuluttajansuojalaki lähtee siitä ajatuksesta, että hinnanalennus tulee kyseeseen ainoastaan niissä tapauksissa, joissa virhe on vähäinen. Oikeuskäytännön perusteella virhe ei ole koskaan vähäinen, jos vika estää autolla ajamisen tai auton katsastamisen. Vähäinen virhe on esimerkiksi naarmu auton maalipinnassa, jota ostaja ei ole autoa ostaessa havainnut ja joka voidaan korjata helposti ja nopeasti.

Autoliikkeen vastuu käytetyn auton kaupassa on siis varsin ankara. Mikäli vikaa ei korjata nopeasti ja kuluitta, ylittyy autokaupassa melkein aina purkukynnys.

Autokaupan purku eroaa tyystin autokaupan peruuttamisesta. Autokaupan purkaminen vaatii aina sen, että autossa on vikaa. Autokaupan peruuttaminen taas ei vaadi mitään vikaa, vaan peruuttaminen liittyy etä- tai kotimyyntisäännöksiin, joiden perusteella kauppa voidaan peruuttaa 14 vuorokauden tai vuoden kuluessa pelkästään ilmoittamalla myyjälle, että ostaja haluaa peruuttaa kaupan.

Mikäli sinulla on ongelmia autokaupan kanssa, ota yhteyttä. Ensimmäinen keskustelu on aina maksuton ja sen aikana yleensä pystymme kertomaan kannattaako juuri sinun asiaasi viedä eteenpäin.

     

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.
Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.

     

Katso lyhyt video autokaupan purkamisesta

     

Koska autokaupassa on virhe?

Kuluttajansuojalain 5 luvun 12ja 13 §:ssä säädetään siitä, milloin autossa on sellainen vika, että laki katsoo sen virheeksi. Auton on tietysti vastattava sitä mitä autosta on ennen kauppaa sovittu ja miten sitä on markkinoitu. Lisäksi auton on oltava tieliikennekelpoinen, jos tästä ei ole kirjallisesti sovittu ennen kauppoja. Tieliikennekelpoinen tarkoittaa kansankielellä sitä, että auton tulee olla siinä kunnossa, että sen voi katsastaa.

Uudesta laista, joka astui voimaan 1.1.2022, on poistettu nyt kokonaan varsin paljon tulkintaa aiheutunut ”sellaisena kuin se on” ehto, jota sovellettiin melkein kaikkiin käytettyjen autojen kauppoihin. Ehdon osalta tuli monesti tulkintaa siitä, voiko esimerkiksi 1 500 eurolla ostaa toimivan auton. Uudessa laissa myös tuo 1 500 euron auto rinnastetaan uuteen autoon, eli autosta annettu tieto on ratkaisevammassa roolissa riitoja ratkaistaessa kuin auton hinta.

Todistustaakka siitä, että auto on ollut myyntihetkellä virheetön (katsastuskunnossa), on myyjällä 12 kuukautta kauppojen teosta. Toisin sanoen laissa asetetaan autoliikkeelle velvollisuus näyttää toteen, että auto on rikkoutunut ostajan toimien seurauksena, jos auto rikkoutuu ennen kuin vuosi tulee täyteen ostopäivästä.

Tämä niin sanottu näyttötaakka ratkaisee monissa tapauksissa sen, kuka virheestä vastaa. Lähtökohtaisesti molempien osapuolten on todellisuudessa erittäin vaikea näyttää, koska virhe on syntynyt. Esimerkiksi voidaan ottaa auton jakoketju, joka on venynyt siten, että sytytyksen ajoitus on mennyt pieleen. Tällaisessa tilanteessa autoliikkeen tulisi pystyä osoittamaan, että jakoketjun venyminen on alkanut vasta ostopäivän jälkeen, jotta autoliikkeen vastuu käytetyn auton virheestä poistuisi.

     

Vian korjaus vai auton vaihtaminen

Kuluttajansuojalain 5 luvun 18 §:n perusteella myyjällä ei ole lähtökohtaisesti oikeutta päättää oikaisutavasta, vaan laki on kirjoitettu siten, että ostaja voi päättää korjataanko auto kuluitta vai haluaako ostaja vaihtaa auton virheettömään. Näin ollen ostaja voi myös halutessaan kieltäytyä vian korjaamisesta, jollei se aiheuta myyjälle kohtuuttomia kustannuksia tai ylivoimaista estettä.

Virheen oikaisu on kirjoitettu uuteen lakiin paljon ehdottomampaan muotoon, eli virhe tulee oikaista kohtuullisessa ajassa reklamaatiosta ja täysin kuluitta. Oikaisu ei myöskään saa aiheuttaa autokaupassa esimerkiksi autottomuutta kovinkaan pitkäksi aikaa, koska tällöin oikaisu aiheuttaa pakostikin laissa mainitun merkittävän haitan.

Mikäli myyjä kieltäytyy vaihtamasta autoa virheettömään, korjaamasta autoa kuluitta tai ei edes vastaa reklamaatioon, voi ostaja halutessaan saman tien vaatia kaupan purkamista tai vähäisissä virheissä hinnanalennusta.

Usein kysytyt kysymykset

Auton on tietysti vastattava sitä mitä autosta on ennen kauppaa sovittu ja miten sitä on markkinoitu. Lisäksi auton on oltava tieliikennekelpoinen, jos tästä ei ole kirjallisesti sovittu ennen kauppoja. Tieliikennekelpoinen tarkoittaa kansankielellä sitä, että auton tulee olla siinä kunnossa, että sen voi katsastaa.

Myyjä on vastuussa tavaran virheestä myös yksityisten välisessä kaupassa. Myyjää voi kuitenkin olla vaikeaa saada vastuuseen, koska käytetyt tavarat myydään pääsääntöisesti ”sellaisena kuin se on” -ehtoa käyttäen. Tavarassa katsotaan olevan kuitenkin virhe, jos myyjä antanut virheellistä tietoa tai laiminlyönyt tietojen antamisen tavarasta taikka tavara on olennaisesti huonommassa kunnossa kuin ostajalla on ollut aihetta edellyttää ja tällaisen toiminnan voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Yksityisten väliseen kauppaan sovelletaan kauppalakia.

Autokauppa voidaan purkaa, mikäli myyjä kieltäytyy vaihtamasta autoa virheettömään tai kieltäytyy korjaamasta autoa kuluitta.
Mikäli myyjä kieltäytyy vaihtamasta autoa virheettömään, korjaamasta autoa kuluitta tai ei edes vastaa reklamaatioon, voi ostaja halutessaan saman tien vaatia kaupan purkamista tai vähäisissä virheissä hinnanalennusta.

Ensisijaisesti tavaran virhe oikaistaan korjaamalla virhe tai vaihtamalla tavara vastaavanlaiseen virheettömään tavaraan. Jos myyjä ei kuitenkaan pysty oikaisemaan virhettä tai oikaisu aiheuttaisi kohtuuttomia kustannuksia taikka vaatisi kohtuuttoman kauan aikaa, on ostajalla oikeus hinnanalennukseen.

Todistustaakka siitä, että auto on ollut myyntihetkellä virheetön (katsastuskunnossa), on myyjällä uuden lain mukaan 12 kuukautta kauppojen teosta. Toisin sanoen laissa asetetaan autoliikkeelle velvollisuus näyttää toteen, että auto on rikkoutunut ostopäivän jälkeen, jos auto rikkoutuu ennen kuin vuosi tulee täyteen ostopäivästä.
Käytetyn auton kauppa voidaan perua, jos auto on ostettu etä- tai kotimyynnillä. Kaupan perumisen ja purkamisen välinen ero on siis se, että kauppa voidaan perua ilman mitään syytä, mutta se voidaan vain perua etä- ja kotimyyntitilanteissa. Autokauppa voidaan purkaa, jos autossa ilmenee vikoja eikä purkaminen vaadi etä- tai kotimyyntiä.

Ostetun auton voi palauttaa, jos auto on ostettu etä- tai kotimyynnillä. Muussa tapauksessa auton palauttaminen vaatii kaupan purkamista, jonkin virheen johdosta.

     

Muista nämä asiat, kun autosi rikkoutuu

Reklamoi kirjallisesti

Kirjoita esimerkiksi vapaamuotoinen sähköposti automyyjälle tai hyödynnä Kuluttajaviraston reklamaatioapuria.

Hanki Vikadiagnoosi

Hanki autostasi vikadiagnoosi. Sinulla on oikeus viedä autosi itse valitsemallesi korjaamolle. Pyydä korjausarvio kirjallisena!

Soita Laki Lehtoselle

Me annamme sinulle kattavan arvion oikeuksistasi ilmaiseksi. Usein asia ratkeaa jo antamiemme ilmaisten neuvojen avulla.

Ota Yhteyttä

1763Minna_H

Minna Pyykölä

Asiakkuusjohtaja
Yhteystiedot
services-1

Petteri Lehtonen

Osakas, OTK
Yhteystiedot

Muista nämä asiat, kun autosi rikkoutuu

     
     

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.
Siinä selvitämme, miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.

Ota yhteyttä +358 9 3540 7111

[]
1 Step 1
Nimi
accessibility
Puhelinnumero
call
Lyhyt selostus asiasta
0 / 2000
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Jaa Laki Lehtosen sivut