Hyväksytyn ostotarjouksen voi perua tietyissä poikkeustilanteissa ilman seuraamuksia. Esimerkkinä voidaan mainita tilanne, jossa tarjouksen tekemisen jälkeen asunnossa havaitaan virhe, joista ei ole aiemmin ollut puhetta. Jos taas ostajalla ei ole perusteltua syytä perua ostotarjousta, on myyjä oikeutettu saamaan vahingonkorvauksen.
Asuntokaupan voi purkaa, jos myyjä viivästyy asunnon luovuttamisesta ja ostajalle aiheutuu tästä olennaista haittaa eikä purkamista voida katsoa kohtuuttomaksi. Ostajalla on oikeus purkaa kauppa myös, jos asunnossa ilmenee virhe, jota ei pystytä korjaamaan. Virheen tulee kuitenkin merkitä olennaista sopimusrikkomusta, jotta purkuoikeus syntyy.
Myyjä voi purkaa asuntokaupan ostajan maksuviivästyksen vuoksi, jos sopimusrikkomus on olennainen. Ennen kaupan purkuun ryhtymistä myyjän on annettava ostajalle kohtuullinen lisäaika maksusuorituksen tekemiseksi. Vasta kun ostaja ei ole lisäajan kuluessa tehnyt maksusuoritusta, saa myyjä purkaa kaupan.
Kirjallisen ostotarjouksen ohella suullinen ostotarjous on sitova, jos kyse on asunto-osakekaupasta. Jos välittäjä hoitaa asunnon myyntiä, on ainoastaan kirjallinen ostotarjous sitova. Samoin jos kyse on kiinteistön kaupasta, ainoastaan kirjallinen ostotarjous on sitova.
Asuntokauppaa ei lähtökohtaisesti voi peruuttaa. Tämä perustuu siihen, että asuntokaupat tehdään useimmiten kahden yksityishenkilön välillä, eikä laki tunne ostajan peruuttamisoikeutta kahden yksityishenkilön välisessä kaupassa. Ostajalla on kuitenkin peruuttamisoikeus uuden asunnon kaupassa ennen kuin asunnon hallinta on luovutettu ostajalle sekä käytetyn asunnon kaupassa silloin, kun myyjänä on elinkeinonharjoittaja. Myyjällä on oikeus korvaukseen kaupan peruuntumisen johdosta aiheutuvasta vahingosta.
Kiinteistökaupan voi perua siihen asti, kunnes kauppakirja on tehty lain asettamassa muodossa eli kunnes kauppa on sitovasti tehty. Kaupan toisella osapuolella on kuitenkin halutessaan oikeus vaatia kanteella kaupan tekemistä, jos kaupasta on jo tehty esisopimus. Kiinteistökauppaa ei voi perua ilman seuraamuksia. Seuraamukset riippuvat siitä, missä vaiheessa kauppa perutaan ja mitä osapuolten välillä on mahdollisesti sovittu.