Alaikäinen eli alle 18-vuotiastyöntekijä on lain mukaan nuori työntekijä. Nuorien työntekijöiden työ- tai virkasuhteessa tekemään työhön sovelletaan lakia nuorista työntekijöistä. Laki sisältää säännökset esimerkiksi nuorten työajasta sekä työn turvallisuudesta ja terveydestä.
Nuori saadaan ottaa vakituiseen työhön, kun hän on täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut perusopetuksensa.
14 vuotta täyttänyt tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuoden iän täyttävä nuori saadaan ottaa sellaiseen kevyeen työhön, joka ei vahingoita hänen terveyttään tai kehitystään eikäaiheuta haittaa hänen koulunkäynnilleen. Nuori saadaan ottaa työhön enintään puoleksi koulusta annettavasta loma-ajasta sekä koulutyön aikana tilapäisesti tai muutoin kestoltaan lyhytaikaiseen työsuoritukseen.
Lisäksi erityisesti syystä Aluehallintovirasto voi sallia, että 14 vuotta nuorempi henkilö saa työskennellä tilapäisesti esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriedistyksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.
15 vuotta täyttänyt nuori saa itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksensa. Alle 15-vuotias tarvitsee työsopimuksen tekemiseen huoltajansa luvan tai vaihtoehtoisesti huoltaja voi tehdä työsopimuksen nuoren puolesta.
Huoltajalla on oikeus purkaa nuoren työntekijän työsopimus,jos purkaminen on tarpeellista tämän kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia.
Työnantajan on esitettävä nuorelle työntekijälle tämän tai työntekijän huoltajan pyynnöstä kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista ennen sopimuksen tekemistä. Selvitystä ei tarvitse esittää, jos työsopimus tehdään kirjallisesti tai jos on kysymys vain yhden päivän kestävästä kotitaloustyöstä työnantajan kodissa.
Nuoren työajoista on säännelty tarkkaan, jotta nuorelle ei aiheutuisi työstä liiallista rasitusta.
Viisitoista vuotta täyttäneen työntekijän säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä.
Perusopetusta suorittavan työntekijän päivittäinen työaika koulutyön aikana saa olla koulun vapaapäivinä enintään seitsemän tuntia ja koulupäivinä enintään kaksi tuntia. Koulupäivän ja työajan yhteenlaskettu kesto ei saa ylittää kahdeksaa tuntia eikä viikoittainen työaika 12 tuntia.
Alle 15-vuotiaan työaika saa koulujen loma-aikana olla enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.
Tarkemmat säännökset nuorten työajasta, kuten ylityöstä, työajan sijoittelusta ja lepoajoista löytyvät nuorista työntekijöistä annetusta laista.
Nuori työntekijä saa tehdä vain sellaista työtä, josta ei ole haittaa nuoren työntekijän ruumiilliselle taihenkiselle kehitykselle. Lisäksi edellytetään, ettei työ vaadi suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikäänsä ja voimiinsa nähden on kohtuullista. Työnantajan on huolehdittava nuoren työntekijän huolellisesta perehdyttämisestä.
Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset apua tilanteen selvittämisessä ja oikeuksiesi turvaamisessa. Lähes kaikki hoitamamme asiat saadaan selvitettyä ensimmäisen maksuttoman neuvonnan aikana. Muissa tilanteissa kerromme vaihtoehdot asian jatkoselvittämistä varten. Usein hyvät ohjeet auttavat eteenpäin, jolloin yleensä pitkä ja kallis oikeusprosessi voidaan välttää.
Työsopimuksen voi tehdä itsenäisesti 15-vuotias. Alle 15-vuotias voi tehdä työsopimuksen huoltajan suostumuksella. Alle 15-vuotiaat saavat työskennellä vain kevyissä ja turvallisissa töissä, jotka eivät haittaa koulunkäyntiä tai terveyttä.
Huoltaja ei voi lähtökohtaisesti purkaa 17-vuotiaan työsopimusta. Työsopimuksen purkamiseen tarvitaan lain mukaiset perusteet, eikä huoltajalla ole siihen oikeutta, ellei työnteko vaaranna alaikäisen terveyttä, kehitystä tai koulunkäyntiä.
Suomessa alle 15-vuotiaat voivat tehdä kevyitä ja satunnaisia töitä, kuten avustamista perheyrityksissä tai pienimuotoista työskentelyä vapaa-ajan alalla. 15–17-vuotiaat voivat tehdä enemmän töitä, mutta työaika ja työtehtävät ovat säänneltyjä, erityisesti vaarallisten töiden osalta. Työstä ei saa aiheutua haittaa nuoren terveydelle tai kehitykselle.
Alaikäinen voi työskennellä kassalla, mutta se on sallittua vain tietyin rajoituksin. Suomessa 15–17-vuotiaat voivat työskennellä kassalla, jos työ ei ole vaarallista tai terveydelle haitallista. Heidän työaikansa ja -olosuhteensa on oltava turvallisia ja kohtuullisia. Alle 15-vuotiaiden ei ole sallittua työskennellä kassalla, koska se voi sisältää vastuullisia tehtäviä, kuten rahojen käsittelyä. Työnantajilla voi olla myös omia käytäntöjä siitä, että kassatyöskentelyssä edellytetään esimerkiksi täysi-ikäisyyttä.
Alaikäinen voi työskennellä baarissa, mutta tietyin rajoituksin. Suomessa 16-vuotiaat voivat tehdä kevyitä töitä, kuten tarjoilua tai siivousta baarissa, mutta he eivät saa työskennellä alkoholijuomien tarjoilussa tai myynnissä, ellei heillä ole täysi-ikäisyyttä. 15-vuotiaat voivat työskennellä baarissa vain, jos työ ei ole vaarallista tai haitallista heidän terveydelleen. Lisäksi työaikojen ja työolojen on oltava turvallisia ja lain mukaisia.
Laki rajoittaa nuorten työntekijöiden työaikaa ja -tehtäviä suojellakseen heidän terveyttään ja hyvinvointiaan. Alle 15-vuotiaat voivat tehdä vain kevyitä töitä, 15–17-vuotiaat voivat työskennellä rajatusti, mutta eivät vaarallisissa tehtävissä. Heidän työaikansa on rajoitettu enintään 8 tuntiin päivässä ja 40 tuntiin viikossa, ja yötyö on kielletty alle 18-vuotiailta. Työolosuhteiden on oltava turvallisia ja terveellisiä.