Perintökaaressa on säännökset tämän kysymyksen ratkaisemiseksi. Tietyissä tilanteissa perintöön oikeutettu taikka oikeutetut on helppo nimetä, mutta vastaavasti välillä eteen voi tulla hyvinkin haastavia tilanteita tämän kysymyksen ratkaisemiseksi. Testamentit tuovat myös omalta osaltaan muutoksia perinnönjakoon perillispiiriä laajentaen taikka mahdollisesti kaventaen. Perintökaaressa on säännelty tietyt perusedellytykset, jotta henkilön voidaan ylipäänsä katsoa olevan oikeutettu saamaan perintö. Ensinnäkin periä voivat vain sellaiset henkilöt, jotka ovat elossa perittävän kuolinhetkellä. Perinnön saamiseksi edellytetään myös, että perittävän ja perinnönsaajan välillä on jokin perinnön saamisen oikeuttava suhde. Näitä ovat sukulaisuus-, avioliitto- ja adoptiosuhteet. Oikeus perinnön saamiseksi voi syntyä myös testamenttauksen kautta. Mikäli taas perittävällä ei ole perillisiä tai muitakaan perintöön oikeutettuja, menee perintö valtiolle.
Leski ei peri puolisoaan, jos heillä on lapsia eli rintaperillisiä. Vainajan lapset ovat aina perillisasemassa. Perittävä voi kuitenkin tehdä testamentin puolisonsa hyväksi, jolloin leski perii sen perusteella. Avio-oikeuden kautta leskellä on kuitenkin oikeus puolisoiden yhteenlaskettuun omaisuuteen vaikka perintöoikeutta ei olisikaan.
Mikäli vainajalla ei ole testamenttia jaetaan omaisuus perimysjärjestyksen mukaan, jolloin perillisillä täytyy olla vahvistettu sukulaisuussuhde perittävään. Jos vainajalla ei ole perillisiä hänen omaisuutensa menee perintönä valtiolle.
Perintöveron laskemisessa voi käyttää Verohallinnon siihen tarkoitukseen tekemää laskuria. Jos perittävä omaisuus on kuitenkin alle 20 000 euroa, ei veroa tarvitse maksaa.
Perinnönjakokirjan sisällölle ei ole laissa asetettu tarkkoja vaatimuksia. Perinnönjakokirjassa tulee kuitenkin aina olla perinnönjaon asianosaisten nimet ja tieto siitä, mihin heidän oikeutensa saada perintöä perustuu. Perinnönjakokirjasta tulee ilmetä, mitä on jaettu sekä jokaisen pesän osakkaan perintöosat ja niiden suuruudet. Lisäksi perinnönjakokirjaan tulee kirjata, mitä kukin pesän osakas saa konkreettisesti pesän omaisuudesta. Perinnönjakokirjaa koskeva muotovaatimus edellyttää jakokirjan allekirjoittamista. Vaadittavat allekirjoitukset riippuvat siitä, onko kyseessä pesänjakajan suorittama toimitusjako vai osakkaiden tekemä sopimusjako. Mikäli vainaja on testamentannut omaisuuttaan, perinnönjakokirjasta tulee käydä ilmi, onko testamentinsaajan aviopuolisolla avio-oikeutta testamentattuun omaisuuteen ja sen tuottoon.
Mikäli pesänjakaja on toimittanut perinnönjaon, hänen tulee allekirjoittaa perinnönjakokirja. Osakkaiden toimittamassa perinnönjaossa jokainen osakas allekirjoittaa perinnönjakokirjan. Osakkaiden lisäksi kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoituksillaan todistaa jakokirja oikeaksi.