Perintö Yhdysvalloista

Perintö Yhdysvalloista, eli mikäli perinnönjättäjä asui kuollessaan Yhdysvalloissa tai hän oli Yhdysvaltojen kansalainen, on perintö lähtökohtaisesti Suomessa perintöverosta vapaata. Poikkeuksen tähän sääntöön tekee Suomessa oleva omaisuus. Tässä ei ole pääsääntöisesti rajattu Suomessa olevaa omaisuutta pelkästään kiinteään omaisuuteen, toisin kuin Hollannin, Ranskan tai Sveitsin osalta. Eli siis kaikki Suomessa sijaitseva omaisuus on suomessa perintöverotettavaa, mutta tähänkin on paljon poikkeuksia. Amerikasta tulleeseen perintöön ei myöskään vaikuta se, onko kyseessä irtainta- tai kiinteään omaisuutta. Eli lähtökohtaisesti sekä irtain- että kiinteä omaisuus perintönä Amerikasta on perintöverosta vapaata.
Maksuton neuvonta

Mikä on Trusti?

Yhdysvalloissa omaisuus on varsin yleisesti laitettu niin kutsutun Trustin sisälle. Trustille ei oikein ole Suomessa mitään järkevää synonyymiä, eli se ei ole säätiö tai yhdistys. Trustin yleensä perustavat esimerkiksi avioparit eläessään ja Trustiin siirretään suurin osa avioparin omaisuudesta, esimerkiksi asunnot, osakkeet ja muu sellainen omaisuus, jota ei osteta ja myydä säännöllisesti. Trustin omaisuus katsotaan Yhdysvalloissa yleensä perustajien henkilökohtaiseksi omaisuudeksi niin kauan kun perustajat ovat elossa. Trustin perustajat yleensä määrittelevät säännöissä, että he voivat tehdä Trustin omaisuudella elinaikanaan oikeasti mitä tahansa.

Kuten tuossa aikaisemmin totesin Trusteja ei ole Euroopassa, pois lukien Englanti ja niiden tarkoitus on lähtökohtaisesti hallinnoida henkilöiden omaisuutta ja helpottaa omaisuuden hallinnointia perustajien kuoltua. Yleisin Trustin tyyppi on niin kutsuttu ”Revocable Living Trust”, jossa määritellään varsin tarkasti Trustin omaisuus, kuka Trustia hallinnoi ”Trustee” ja miten Trustin omaisuus jaetaan, kun Trustin perustajat (Trustor(s) menehtyvät. Eli voikin ajatella, että Trusti on samalla myös jonkinlainen testamentti ainakin Trustissa olevan omaisuuden osalta.

Trustista saatavan perinnön verotus

Verottaja on lähtökohtaisesti ottanut sellaisen kannan Trusteihin, että niistä tuleva omaisuus katsotaan perinnöksi, mikäli Trustin säännöt on kirjoitettu siihen muotoon, että Trustin omaisuus jaetaan Trustin perustajien menehdyttyä. Toisaalta on myös sen tyyppisiä Trusteja, jota eivät lakkaa olemasta perustajien kuoltua, jolloin tämän tyyppisistä Trusteista saatava varallisuus on katsottu lahjaksi. Tämän tyyppiset ”Non Revocable Trustit” rinnastuvat löyhästi Suomalaisiin säätiöihin, eli niiden tarkoitus on ylläpitää varallisuutta ja jakaa niitä Trustin säännöissä mainitulla tavalla. Esimerkiksi niin, että ”Trustee” päättää Trustin sääntöjen puitteissa, kuinka paljon kenellekin edunsaajalle Trustista varoja vuosittain jaetaan. Pääsääntö kaikissa Trusteissa on kuitenkin se, että Trustilla on säännöt sekä ”Trustee”, joka tekee sääntöjen puitteissa toimia Trustin puolesta.

Trustista tulevan perinnön jakaminen

Trustista tulevan omaisuuden jakaminen on varsin yksinkertaista, jos Trustilla on yhteystyökykyinen ”Trustee” ja kohtuullisen selvät säännöt. Tämmöisissä tilanteissa Trustissa oleva omaisuus realisoidaan Yhdysvalloissa ja ”Trustee” tekee paikallisille viranomaisille tarpeelliset ilmoitukset. Tämän jälkeen omaisuus jaetaan sääntöjen perusteella perinnönsaajille. Trustien ongelma varsinkin niissä tapauksissa, joissa nämä Trustin perustajat eivät enää kuolinhetkellä asu Yhdysvalloissa, on se, että Trustilta voi puuttua täysin tuo ”Trustee”, eli Trustin hallinnoija. Tämmöisissä tapauksissa Trustille on määrättävä täysin ulkopuolinen ”Trustee”, joka esimerkiksi realisoi Trustissa olevan omaisuuden ja muutenkin hoitaa Trustille kuuluvat velvollisuudet. Tällainen ulkopuolinen henkilö on lähes aina paikallinen lakimies.

Yhdysvalloissa tehty testamentti

Yhdysvalloissa perintö jaetaan melkein aina testamentilla, koska siellä testamentilla voidaan määrätä perinnöstä paljon vapaammin kuin Suomessa. Aina testamenttia ei kuitenkaan ole tehty ja silloin joudutaan sitten selvittämään yleensä ihan osavaltio kohtaisesti, miten perintö tulisi jakaa. Tämä on usein varsin aikaa vievää. Mikäli vainajalla on ollut esimerkiksi pankkitalletuksia, niin niissä voi olla tai voi olla olematta määräys kenelle tilivarat henkilön kuoleman jälkeen kuuluvat. Mikäli tämmöistä määräystä ei ole niin silloin joudutaan yleensä perustamaan kuolinpesä Yhdysvaltoihin. Mihin kuolinpesä perustetaan, perustuu monesti siihen, missä henkilö on viimeksi ollut Yhdysvalloissa kirjoilla. Yhdysvaltalainen oikeuslaitos perustuu osavaltioihin, eli tämmöisissä tapauksissa on löydettävä luotettava yhteistyötaho kyseisestä osavaltiosta, joka ryhtyy pesänselvittäjäksi. Tähän kun vielä sitten yhdistetään Yhdysvaltojen veroviranomainen niin tuloksena on lähes aina vuosien selvittelytyö, että perintö saadaan Suomeen asti.

Perintö Amerikasta

Kaiken kaikkiaan perintö Amerikasta on usein varsin monimutkaisen selvittelyn tulos, koska amerikkalaisten omaisuuden hoitoon liittyvät tavat poikkeavat niin paljon eurooppalaisista tavoista. Lisäksi amerikkalaisilla on tapana olla erittäin epäluuloisia kaikkia ulkomaalaisia kohtaan niin asian kuin asian hoitaminen vaatii melkein aina paikallista apua. Kuitenkin kun otetaan huomioon, että Amerikasta tuleva perintö on lähtökohtaisesti perintöverosta vapaata, on monesti järkevää pohtia ihan ajan kanssa, miten se perintö kannattaa Suomeen kotiuttaa ja kenelle.

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.
Ota yhteyttä

Usein kysytyt kysymykset

Tarvitseeko minun tehdä perukirja Suomessa, jos saan perintöä Yhdysvalloista?

Jos pesässä ei ole kiinteää omaisuutta (mukaan lukien asunto-osakeyhtiöiden osakkeet), joka sijaitsee Suomessa niin lähtökohtaisesti ilmoitus verottajalle riittää. Perukirjaa Suomessa ei siis tarvita. Perukirjan merkitys on listata pesän omaisuus, jotta verottaja voi määrittää maksettavan perintöveron. Jos perintöveroa ei tarvitse maksaa, ei yleensä tarvita myöskään perukirjaa.

Mikä on verottajalle tehtävä perintöveroilmoitus?

Kyseessä on ilmoitus siitä, että saat perintöä toisesta maasta. Ilmoitus on tehtävä 3 kuukauden kuluttua perinnönjättäjän kuolemasta, mutta verottaja myöntää ilmoitukselle yleensä lisäaikaa, jos sitä tarvitaan. Ilmoituksessa vaaditaan yleensä liitteeksi selvitys siitä mistä ja miksi perit ja mitä perintö sisältää.

Mikä on Trusti

Trusti on yleensä henkilöiden perustama järjestely, jonka sisällä hallinnoidaan sinne siirrettyä omaisuutta. Yleisimmin Trusti puretaan, kun kaikki Trustin perustajat kuolevat. Trustin säännöissä yleensä määrätään, miten Trustin omaisuus jaetaan, kun Trusti puretaan.

Onko Trustista saatava perintö verovapaata?

Jos Trusti purkautuu sen perustajien kuoltua eikä sitä katsota Suomessa omaksi oikeussubjektiksi, niin silloin Trustista saatavat varat katsotaan yleensä perinnöksi. Eli yleensä Trustista saatavat varat ovat verovapaata perintöä.

Miten tiedän, minkälaisesta Trustista on kyse?

Tarvitset Trustin säännöt itsellesi mahdollisimman nopeasti, kun saat tiedon mahdollisesta perinnöstä. Säännöistä käy ilmi, kuka Trustia hallinnoi ja miten Trustin varat jaetaan.

Mitä minun pitää selvittää, jos kuolinpesällä on pankkitilejä Yhdysvalloissa?

Ensimmäiseksi on hyvä selvittää, kenellä on pankkitileihin omistusoikeus, eli onko tilillä määräystä siitä, kun tilin perii. Jos tällainen määräys on sinun pitäisi saada oikeus tiliin ihan kuolintodistuksella. Jos tilillä ei ole tällaista määräystä niin sitten Yhdysvaltoihin on todennäköisesti perustettava virallinen kuolinpesä, joka sitten hakee tilin omistusoikeutta. Pankit ovat Yhdysvalloissa kovin tarkkoja, että tilin varoista on maksettu kaikki tarvittavat verot Yhdysvaltoihin ennen varojen siirtämistä Suomeen. Tuon verotuksen hoitamiseksi voidaan asiaan tarvita lakiapua Yhdysvalloista.

Uusimmat artikkelit

Kaikki Artikkelit
No items found.

Asiakaspalvelumme on apunasi

Ensimmäisen yhteydenoton aikana asiakaspalvelijamme kartoittavat asiasi. Ottaessasi yhteyttä, saat tietoosi tarvitaanko asiasi ratkaisemiseen lakipalveluita vai riittääkö yleinen neuvo.

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä