Jos pesässä ei ole kiinteää omaisuutta (mukaan lukien asunto-osakeyhtiöiden osakkeet), joka sijaitsee Suomessa niin lähtökohtaisesti ilmoitus verottajalle riittää. Perukirjaa Suomessa ei siis tarvita. Perukirjan merkitys on listata pesän omaisuus, jotta verottaja voi määrittää maksettavan perintöveron. Jos perintöveroa ei tarvitse maksaa, ei yleensä tarvita myöskään perukirjaa.
Kyseessä on ilmoitus siitä, että saat perintöä toisesta maasta. Ilmoitus on tehtävä 3 kuukauden kuluttua perinnönjättäjän kuolemasta, mutta verottaja myöntää ilmoitukselle yleensä lisäaikaa, jos sitä tarvitaan. Ilmoituksessa vaaditaan yleensä liitteeksi selvitys siitä mistä ja miksi perit ja mitä perintö sisältää.
Trusti on yleensä henkilöiden perustama järjestely, jonka sisällä hallinnoidaan sinne siirrettyä omaisuutta. Yleisimmin Trusti puretaan, kun kaikki Trustin perustajat kuolevat. Trustin säännöissä yleensä määrätään, miten Trustin omaisuus jaetaan, kun Trusti puretaan.
Jos Trusti purkautuu sen perustajien kuoltua eikä sitä katsota Suomessa omaksi oikeussubjektiksi, niin silloin Trustista saatavat varat katsotaan yleensä perinnöksi. Eli yleensä Trustista saatavat varat ovat verovapaata perintöä.
Tarvitset Trustin säännöt itsellesi mahdollisimman nopeasti, kun saat tiedon mahdollisesta perinnöstä. Säännöistä käy ilmi, kuka Trustia hallinnoi ja miten Trustin varat jaetaan.
Ensimmäiseksi on hyvä selvittää, kenellä on pankkitileihin omistusoikeus, eli onko tilillä määräystä siitä, kun tilin perii. Jos tällainen määräys on sinun pitäisi saada oikeus tiliin ihan kuolintodistuksella. Jos tilillä ei ole tällaista määräystä niin sitten Yhdysvaltoihin on todennäköisesti perustettava virallinen kuolinpesä, joka sitten hakee tilin omistusoikeutta. Pankit ovat Yhdysvalloissa kovin tarkkoja, että tilin varoista on maksettu kaikki tarvittavat verot Yhdysvaltoihin ennen varojen siirtämistä Suomeen. Tuon verotuksen hoitamiseksi voidaan asiaan tarvita lakiapua Yhdysvalloista.