Perinnöstä luopuminen tarkoittaa sitä, että perillinen ilmoittaa, ettei hän aio ottaa vastaan perintöä, joka hänelle muutoin olisi tulossa. Perintöosuuden luovuttaminen tarkoittaa sitä, että perillinen ottaa perinnön ensin vastaan, jonka jälkeen hän luovuttaa osuutensa joko vastikkeetta tai vastikkeellisesti haluamalleen taholle.
Perinnöstä luopuminen voi olla järkevää esimerkiksi verotuksellisista syistä. Tällöin perintöveron maksu siirtyy suoraan omille rintaperillisille.
Perinnöstä luopuminen tulee ilmoittaa kirjallisesti ja luopumisilmoituksen voi merkitä esimerkiksi perukirjaan.
Perinnöstä luovuttaessa perillinen ei voi itse päättää sitä, kenelle hänen osuutensa menee myöhemmin. Luovuttaessa perinnöstä, perintöosuus siirtyy luopujan omille sijaantuloperillisille, joita ovat esimerkiksi luopujan omat lapset tai lapsenlapset. Tilanne on sama, kuin jos perillinen olisi kuollut ennen perittävää.
Lähtökohtaisesti perinnöstä luopumisen peruuttaminen ei ole mahdollista, koska kyseessä on yksipuolinen oikeustoimi joka sitoo tekijäänsä. Perinnöstä luopumisen peruuttamista arvioidaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti.
Perinnönjakokirja tulee tehdä aina, kun perintö jaetaan. Jokaisella pesän osakkaalla on oikeus vaatia perinnönjakoa pesän selvittämisen jälkeen.