Perintö Ruotsista Suomeen

Jos saat perintöä Ruotsista Suomeen niin se missä maassa perintöä verotetaan sekä muut perinnön määräytymiseen liittyvät asiat säädetään EU-perintöasetuksessa. Näin ollen, jos perinnönjättäjällä on kuollessaan ollut kotipaikka Ruotsissa ja perinnönsaajalla Suomessa, maksetaan perinnöstä Suomeen perintöveroa. Ruotsista saatua perintöä kohdellaan siis verotuksellisesi ihan kuten perintö saataisiin Suomesta. Perinnöstä on tehtävä perukirja tai ilmoitus Suomessa verottajalle, jonka perusteella perintövero määräytyy. Itse perimysjärjestys kuitenkin määräytyy EU-perintöasetuksen mukaisesti Ruotsin lainsäädännön perusteella. Tässäkin voi kuitenkin olla sellainen poikkeus, että perinnönjättäjä on testamentissaan määrännyt, että perimisjärjestykseen sovelletaan esimerkiksi hänen kansallisuuteensa liittyvää lainsäädäntöä.
Maksuton neuvonta

Perintö Espanjasta, Saksasta tai muista EU jäsenvaltioista Suomeen

Muissa EU jäsenvaltioissa tilanne on varsin samanlainen. Lähtökohtana on se, että perintövero maksetaan Suomeen, mutta itse perinnön määräytymiseen liittyvä lainsäädäntö voi vaihdella menehtyneen henkilön asuinvaltion perusteella. Esimerkiksi, jos perinnönjättäjä asui kuolleessaan Espanjassa ja ainoa perinnönsaaja asuu Suomessa, perinnöstä maksetaan perintöveroa Suomeen. Espanjasta tai Saksasta saatua perintöä kohdellaan siis ihan kuten perintö saataisiin Suomesta. Kuitenkin se miten perintö jaetaan, riippuu esimerkiksi Espanjan tai Saksan lainsäädännöstä. Edellä mainittuun ei siis vaikuta se, onko perittävä varallisuus irtainta tai kiinteää, eli esimerkiksi perintöasunto Espanjassa. Asiaan sovelletaan EU-perintöasetusta, joten asia on säädelty kohtuullisen laajasti, mikä helpottaa asian selvittämistä.

Perintö Tanska tai Islannista Suomeen

Toisaalta Tanska ja Islanti soveltavat vielä Pohjoismaista perintösopimusta ja näin ollen näistä maista tuleva perintö jaetaan pääsääntöisesti sen maan lainsäädännön perusteella, jossa vainaja asui vakituisesti kuolinhetkellä, eli samalla logiikalla kuin EU-perintöasetuksessa, mutta eri lainsäädäntöön perustuen.

Edellä mainittu siis lyhyesti. Jos saat perintöä EU:n alueelta maksat siitä perintöveroa Suomeen, mutta perintö jaetaan vainajan vakituisen asuinmaan lainsäädännön mukaisesti. Sitten asiaan liittyvät poikkeukset, jotka on jaoteltu seuraavilla maa kohtaisilla otsikoilla.

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.
Ota yhteyttä

Usein kysytyt kysymykset

Mitä teen, jos saan perintö Ruotsista Suomeen

Ensimmäiseksi varmistat, että vainajan kotipaikka on tosiasiassa ollut Ruotsi. Tämän jälkeen sinun pitää selvittää saamasi omaisuuden arvo ja tehdä omaisuudesta luettelo, eli perukirja. Perukirja toimitetaan sitten Suomessa verottajalle.

Sovelletaanko Ruotsissa kuolleen henkilön perintöön Suomen perintölakia?

Ei, jos henkilö ei ole näin itse määrännyt. Lähtökohtaisesti perintö jaetaan Ruotsissa voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti, vaikka siitä perintövero Suomeen maksetaankin.

Mikä on EU-perintöasetus?

Kyseessä on EU valtioita koskeva säädös, jonka perusteella EU:ssa on yhtenäistetty perimiseen liittyviä asioita. Mikäli perinnönjättäjä ja -saaja asuvat EU alueella yksinkertaistaa asetus perinnön selvittelyä.

Onko sillä eroa saanko perinnön Saksasta tai Espanjasta?

Lähtökohtaisesti ei, koska molemmat maat noudattavat EU-perintöasetusta.

Maksetaanko perintövero aina Suomeen, jos perinnönjättäjä asui EU-alueella?

Lähtökohtaisesti kyllä, mutta Suomella on kahdenvälisiä perintösopimuksia EU-maista Tanskan, Hollannin ja Ranskan kanssa. Näiden valtioiden osalta Suomella on oikeus verottaa vain osaa perinnöstä.

Mitä tarkoittaa, että perintö voidaan jakaa perinnönjättäjän kotivaltion lain perusteella?

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla mailla on hieman erilainen lainsäädäntö esimerkiksi siitä, onko lapsilla oikeus lakiosaan ja kuinka paljon omaisuudesta voidaan testamentata. Näin ollen on tärkeää, että perinnönsaaja selvittää ensiksi, onko perintöä edes tulossa. Kaikissa maissa lapset eivät esimerkiksi peri automaattisesti vanhempiaan.

Uusimmat artikkelit

Kaikki Artikkelit
No items found.

Asiakaspalvelumme on apunasi

Ensimmäisen yhteydenoton aikana asiakaspalvelijamme kartoittavat asiasi. Ottaessasi yhteyttä, saat tietoosi tarvitaanko asiasi ratkaisemiseen lakipalveluita vai riittääkö yleinen neuvo.

Usein asiat ratkeavat yleisillä neuvoilla. Huomaathan, ettei asiakaspalvelumme anna lakineuvoja. Meille soittaessasi maksat vain oman puhelinsopimuksesi mukaisen puhelinverkko- tai matkapuhelinmaksun.
Ota yhteyttä