Vuokrasopimuslomake

Vuokrasopimuslomake

Vuokrasopimuslomake ja asunnon vuokraaminen

Asunnon vuokraaminen on nykyään varsin tavanomaista toimintaa monille meistä. Siksi ajattelin tässä artikkelissa tarjota oman vuokrasopimuslomakkeen sekä hiukan muuta tietoa asunnon vuokraamisesta.

Hypoteekki yhdistyksen blogissa on arvioitu, että meitä yksityisiä vuokra-asuntojen omistajia on Suomessa noin 200 000. Se miten asuntoaan vuokraa ei ole yhdentekevää. Vuokraamiseen liittyy paljon sellaisia asioita, joista kannattaa ottaa selvää ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Kaikista asunnon vuokraamiseen liittyvistä asioista selviää kyllä itsekin, kunhan asioista ottaa ensin selvää. Juristille on käyttöä oikeastaan niissä tilanteissa, joissa vuokralainen tuhoaa asunnon tai jättää vuokransa maksamatta. Sillä kuinka itse vuokraaminen on hoidettu ennen mahdollisia ongelmia, on kuitenkin iso merkitys ongelmien hoitamisessa.

Asunnon vuokraaminen

Ennen vuokralaisen hankkimista on syytä kuvata vuokrattava asunto yksityiskohtaisesti. Kun kuvat on otettu, voi itse vuokralaisen hankinta alkaa. Tämä vaihe pitäisi sitten muistaa tehdä aina, kun vuokralainen vaihtuu. Jos vuokranantajalla ei ole mitään näyttöä siitä, miltä asunto on ennen vuokraamista näyttänyt, ei jäljempänä kirjoitetulla ole kovinkaan suurta merkitystä.

Jokainen meistä itse päättää miten vuokralaisen hankinta hoidetaan. Toiset käyttävät välitysliikkeitä hoitamaan asian, kun taas toiset tekevät valinnan itse. Minä kuulun siihen koulukuntaan, että haluan nähdä itse kenelle omistamani asunnon vuokraan. Riippumatta siitä, kuka mahdolliset vuokralaiset käy läpi, on vuokralaiselta aina saatava selvyys luottotiedoista. Tämä hoituu kätevimmin siten, että pyytää vuokralaista itseään toimittamaan esimerkiksi Asiakastiedon sivuilta saatavan luottotietoraportin.

Kun luottotiedot on selvitetty ja vuokralainen muuten hyväksi havaittu tarvitaan tulevien ongelmien varalle hyvä vuokrasopimus. Vaikka asunnon vuokraaminen on varsin tarkasti laissa säädetty, riitatilanteissa vuokrasopimus on kuitenkin se asiakirja, jonka perusteella moni asia ratkaistaan.

Vuokrasopimuslomake

Vuokrasopimuslomakkeita löytyy helpoiten verkosta ihan vaan hakemalla. Itse olen käyttänyt netistä joskus aikanaan löytämääni ja muokkaamaani mallia. Itse vuokrasopimus on oikeastaan varsin yksinkertainen asiakirja, jossa todetaan vuokranantaja, vuokraaja, vuokrattava asunto, vuokran suuruus ja vuokravakuus.

Vuokrasopimuslomakkeeseen olen itse tehnyt liitteen. Tuota liitettä pidän itse melkein tärkeämpänä kuin itse vuokrasopimusta. Liitteessä olen täsmentänyt monia vuokrasopimuksessa auki jääneitä asioita, jotta riitatilanteissa tiedetään tarkalleen mistä vuokrasuhteen alkaessa ollaan sovittu. Tätä liitettä voi sitten räätälöidä asunto asunnolta tarpeen vaatiessa. Liitteeseen voi esimerkiksi ottaa erityisiä kohtia, jotka eivät mielestäsi kuulu normaaliin kulumiseen. Näin ollen jos tuosta kyseisestä kohdasta joudutaan riitelemään, voidaan käräjäoikeudessa tai kuluttajariitalautakunnassa esittää näyttöä siitä, että vuokralaiselle on tehty vuokrasuhteen alussa selväksi, että kyseisen asian kanssa tulisi olla erityisen huolellinen. Olen esimerkiksi sellaisissa asunnoissa, joissa on astianpesukone lisännyt liitteeseen, ettei astianpesukonetta saa käyttää valvomatta ja että astianpesukoneen hanan on oltava suljettuna, kun konetta ei käytetä.

Voit ladata itsellesi vuokrasopimuslomakkeen sekä siihen kuuluvan liitteen täältä (voit myös käyttää asiakirjoja, mutta niiden käyttäminen on sinun vastuulla):

Vuokrasopimuslomake

Vuokrasopimuslomakkeeseen kuuluva liite

Asunnon vuokraukseen liittyvissä riidoissa asiakkaan käytettävissä on Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n erittäin laaja osaaminen asuinhuoneiston vuokrauksesta annetusta laista sekä huoneistojen vuokrauksiin liittyvistä riidoista, minkä avulla asiakkaan asia voidaan arvioida perusteellisesti usein jo ensimmäisen maksuttoman puhelun aikana. Näin asiakas voi olla varma, ettei hän maksa turhasta asiamiehen käytöstä, jos siihen ei ole tarvetta.

(Kuvassa: Lissabon on yksi omista Euroopan suosikkikaupungeista, jonka monilta kukkuloilta saa illalla uskomattoman hienoja kuvia.)

Jaa tämä artikkeli

Petteri Lehtonen

Petteri Lehtonen

Petteri Lehtonen on yksityishenkilöiden lakiasioiden hoitamiseen erikoistunut juristi, joka palvelee myös taloyhtiöitä ja pk-yrityksiä.

Jaa tämä artikkeli

Vieritä ylös