Perintö voidaan jakaa joko sopimusjakona taikka toimitusjakona. Sopimusjako on ensisijainen vaihtoehto, jolloin pesän osakkaat yhdessä toimittavat perinnönjaon. Jos pesän osakkaat eivät pääse yhteisymmärrykseen perinnönjaosta, toimitetaan perinnönjako näissä tilanteissa pesänjakajan toimittamana toimitusjakona.
Perinnönjakosopimus eli perinnönjakokirja on pakollinen. Se tulee tehdä kirjallisena ja jokaisen kuolinpesän osakkaan tulee se allekirjoittaa.
Perinnönjakoa edeltää ositus, jos vainaja oli avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, eikä avio-oikeutta ole poissuljettu avioehtosopimuksella. Osituksessa tarkoitus on purkaa puolisoiden eli kuolleen henkilön ja lesken välinen aviovarallisuussuhde. Lisäksi siinä määritellään perittävän osuus avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta sekä avio-oikeudesta vapaa omaisuus. Vapaasta omaisuudesta muodostuu perittävän omaisuus, joka jaetaan perillisille.
Perintö voidaan jakaa joko sopimusjakona taikka toimitusjakona. Mikäli kyseessä on sopimusjako perinnönjakokirja tehdään perillisten kesken. Mikäli kyseessä on toimitusjako tehdään perinnönjakokirja pesänjakajan toimesta.
Jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus vaatia perinnönjakoa. Oikeus vaatia perinnönjakoa syntyy sen jälkeen, kun kuolinpesän selvitys on tehty. Pesää ei kuitenkaan ole tarpeellista jakaa, jos osakkaita on vain yksi.
Osakas voi olla pesänjakaja. Pesänjakajan määräämistä haetaan kirjallisella hakemuksella perittävän viimeisen kotipaikan käräjäoikeudelta.