Vuokranalennusta voi pyytä silloin, kun asuntoa ei voi käyttää tavanomaisella tavalla tai asunto ei ole vaadittavassa tai sovitussa kunnossa. Usein vuokranalennus tulee ajankohtaiseksi silloin, kun asunnossa suoritetaan remontti, joka haittaa asumista, mutta ei kuitenkaan estä asunnon käyttämistä. Vuokranalennusta voi myös saada asunnon lämmitykseen liittyvissä ongelmatilanteissa tai jos kodinkone rikkoutuu ja sen korjaaminen vie kohtuuttoman kauan aikaa.
Vuokranantajalla on velvollisuus viivytyksettä ilmoittaa vuokralaiselleen, jos vuokranantajan oikeus hallita huoneistoa päättyy esimerkiksi asunnon myymisen seurauksesta. Vuokranantajan ei siten tarvitse ilmoittaa myyntiaikeistaan vuokralaiselle. Myyntiaikeista ilmoittaminen on kuitenkin suositeltavaa, koska vuokralaisen kanssa on joka tapauksessa sovittava, milloin mahdollisia asuntoesittelyitä tullaan tekemään.
Vuokraa ei tarvitse maksaa silloin, kun asunto on asuinkelvoton. Esimerkiksi putkiremontin takia asunnossa ei välttämättä voi asua, jonka aikana vuokralaisella ei myöskään ole velvollisuutta maksaa vuokraa. Vuokranantajalla on kuitenkin oikeus periä pienimuotoista varastointivuokraa, jos asukas säilyttää tavaroitaan asunnossa sinä aikana, kun asunto on asuinkelvoton. Jos asuinkelvottomuus johtuu vuokralaisesta itsestään, on hänen maksettava vuokraa siltäkin ajalta, jolloin asunnossa ei voi asua.
Vuokrasopimuksen ehdoista saa sopia vapaasti ja halutussa laajuudessa, koska laki ei nimenomaisesti vaadi tietyistä ehdoista sopimista. Epäselvyyksien ja riitatilanteiden välttämiseksi vuokrasopimuksessa on kuitenkin tärkeää sopia selkeästi kaikista vuokrasuhteeseen liittyvistä ehdoista. Vuokrasopimukseen on tärkeää kirjata ensinnäkin vuokrattava kohde, vuokran määrä ja vuokra-aika. Lisäksi vuokrasopimuksessa on hyvä sopia esimerkiksi vuokravakuudesta ja vuokran korottamisesta sekä lemmikeistä, tupakoinnista, avainten määrästä sekä vuokralaisen oikeudesta tehdä asuntoon korjauksia tai muutoksia.
Määräaikaisen vuokrasopimuksen voi purkaa samoin perustein kuin toistaiseksi voimassa olevankin vuokrasopimuksen. Useimmiten vuokranantaja purkaa vuokrasopimuksen maksamattomien vuokrien takia, mutta syynä voi olla esimerkiksi myös vuokralaisen häiritsevän elämän vietto tai huoneiston huono hoitaminen. Vuokralainen taas saa purkaa vuokrasopimuksen, jos huoneiston käyttämisestä aiheutuu terveydelle ilmeistä vaaraa tai huoneisto tai osa siitä joutuu pois vuokralaisen hallinnasta ja tällä on vuokralaiselle olennainen merkitys. Vuokrasopimuksessa on myös mahdollista sopia muista vuokralaisen purkuperusteista.
Vuokrasopimuksen voi purkaa missä vaiheessa kuukautta tahansa. Purkuoikeuden käyttäminen edellyttää ainoastaan sitä, että lain mukainen purkuperuste on olemassa. Tämä koskee sekä vuokranantaja- että vuokralaislähtöistä vuokrasopimuksen purkamista.