Matkustamiseen liittyvään juridiikkaan erikoistunut lakiasiaintoimisto

Koronaviruksen vaikutukset matkatoimistoihin

Matkatoimistoille suunnattu osio on ollut minulla tekeillä jo pitemmän tovin. Nyt kuitenkin ajattelin, että on viimeistään oikea aika ryhtyä kirjoittamaan sivua. Suunnitelmat menivät siten uusiksi, että nyt en kirjoita tänne perustietoja matkatoimistoja koskevasta lainsäädännöstä, vaan teen tästä sivusta Koronavirukseen keskittyvät sivun. Olen toiminut yli kymmenen vuotta aktiivisesti IFTTA:ssa (The International Forum of Travel and Tourism Advocates) ja tällä hetkellä nuo kontaktit ovat kultaakin kalliimpia, kun voin seurata reaaliaikaisesti muiden maailman maiden juridisia toimenpiteitä koronaa vastaan. Toimistomme on myös Suomen matkatoimistoalan liiton toimialajäsen.

Tästä ei siis tule perinteinen tietosivu, vaan enemmänkin pyrin nyt kokoamaan tietoa siitä, miten matkatoimistot voivat toimia tällaisessa erityslaatuisessa ympäristössä ja miten muut EU maat toimivat asiassa. Lisäksi pyrin mahdollisuuksien mukaan seuraamaan asian kehittymistä myös muualla maailmassa.

Tämän sivun kokoaminen alkaa 17.3.2020. Sivun rakenne on sellainen, että seuraavassa osassa tuon lyhyesti esiin tärkeimmät tiedot täysin subjektiivisin perustein. Viimeinen osio on taas vahvasti blogi tyyppinen, eli päivitän sitä mahdollisimman säännöllisesti, mutta tietoa voi olla hiukan lyhyesti ja sekavasti kirjoitettu, että kerkeän tekemään mahdollisimman usein päivityksiä. Päivitän tätä osiota siten, että aina uusin viesti tulee ylimmäksi.

Ota Yhteyttä

1763Minna_H

Minna Pyykölä

Asiakkuusjohtaja
Yhteystiedot
services-1

Petteri Lehtonen

Osakas, OTK
Yhteystiedot

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.
Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.

Koronavirus matkatoimistojen näkökulmasta

Kootusti miten muut maat ovat turvanneet matkatoimistoalan toiminnan?

Tällä hetkellä näyttäisi, että matkustajan oikeutta peruuttaa matkapaketti voidaan olla rajaamassa. Eli rahojen palauttamisen sijaan matkatoimistot antavat vouchereita, joilla matkustajat voivat epidemian jälkeen varata uuden matkan. Tällä pyritään mahdollistamaan matkatoimistojen toimintaedellytykset tässä epänormaalissa tilanteessa. Seuraavassa toimia, joita eri EU valtiot ovat tehneet, jolla ohitetaan matkapakettidirektiivin 12 artiklan 2 kohta, eli matkustajan oikeus peruuttaa matkapaketti kuluitta (Laki matkapalveluyhdistelmistä 15 §:n 2 momentti): :

 • Italia on säätänyt kansallisen lain, jonka perusteella matkanjärjestäjällä on oikeus rahan sijaan antaa täysimääräinen voucher, joka on voimassa vuoden.
 • Hollannin vakuusrahasto on ottanut käyttöön Korona Voucherit, joita matkatoimistot voivat antaa rahojen palauttamisen sijaan.
 • Belgia on säätänyt kansallisen lain, jonka perusteella matkanjärjestäjällä on oikeus rahan sijaan antaa täysimääräinen voucher, joka on voimassa vuoden.
 • Puola on säätänyt kansallisen lain, jonka perusteella matkanjärjestäjällä on oikeus maksaa palautus 180 päivän päästä peruutuksesta ja tämän jälkeen myös mahdollisuus tarjota rahan sijaan vuoden voimassa olevaa voucheria.
 • Malta on säätänyt kansallisen lain, jonka perusteella matkanjärjestäjän palautusaikaa on pidennetty 180 päivää, eli 6 kuukauteen.
 • Ranska on säätänyt kansallisen lain, jonka perusteella matkanjärjestäjällä on oikeus rahan sijaan antaa täysimääräinen voucher, joka  on voimassa 18 kuukautta.
 • Espanja on säätänyt kansallisen lain, jonka perusteella matkanjärjestäjällä on oikeus rahan sijaan antaa täysimääräinen voucher, joka  on voimassa vuoden.
 • Tanskan valtio on antanut 200 miljoonan euron lainan rahastolle, joka vastaa matkatoimistoista ja lentolipuista Tanskassa. Matkustajat voivat hakea peruuntuneiden matkojen rahoja matkatoimistosta, joka sitten ohjaa vaatimuksen rahastolle, joka maksaa matkustajalle.
 • ECTAA:n tiedote voucherista ja matkojen peruuttamisen rajaamisesta.
 • Komission tiedote matkapakettidirektiivin soveltamisesta.
 • Komission tiedote matkustajan oikeuksiin liittyvien säädösten soveltamisesta.
  • Koronavirus katsotaan lähtökohtaisesti ylivoimaiseksi esteeksi ja näin ollen “vakiokorvauksia” ei makseta peruuntuneista lennoista.
 • Karanteenin takia aiheutuneet kulut ja niiden korvaaminen matkapakettidirektiivin 13 artiklan 7 kohdan perusteella (Laki matkapalveluyhdistelmistä 27 §)
  • Tämän osalta on esitetty kohtuullisen järkeviä perusteita sekä korvattavuuden että korvaamattomuuden puolesta. Lähtökohtaisesti on silti kaiketi todettava, että mikäli valtio asettaa ihmisiä karanteeniin, on valtion eikä matkustajan tai matkatoimiston tehtävä vastata ylimääräisistä majoituskuluista. Niissä tilanteissa, joissa karanteenia ei ole asetettu voi sovellettavaksi tulla matkatoimistoille asetettu kolmen yön majoituskulujen korvaaminen.

Muiden maiden toimia Koronaviruksen suhteen:

 • Kanadan Ontarion provinssi
  • Lentoyhtiöt voivat antaa peruutettujen lentolippujen rahojen palautuksen sijaan Vouchereita.
  • Lentomatkustajan oikeuksista annettu lainsäädäntö on “tauolla”.
  • Matkatoimistot voivat antaa peruutettujen matkojen rahojen palautuksen sijaan Vouchereita.

Matkavakuutukset ja koronaviruksen takia peruuntuneet matkat

 • Jossain matkavakuutuksissa näyttäisi olevan ns. kriisiturva, joka kattaa matkojen peruuttamisen niissä tilanteissa, joissa ulkoministeriö suosittaa matkustamisen välttämistä kohdemaahan. Ulkoministeriö suositteli 12.3.2020 välttämään kaikkea matkustamista, joten tuollainen kriisiturva todennäköisesti korvaa matkan peruuttamisen, mutta kaikissa vakuutuksissa on tietysti erilaiset ehdot, eli niihin tulee tutustua tarkasti. Alla linkit vakuutusyhtiön sivuille.
  • Lähitapiola (Ei todennäköisesti kriisiturvaa, mutta tarkista vakuutuksen ehdot)
  • IF (Kriisiturva näyttäisi olevan)

Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.
Siinä selvitämme miten sinun asiasi hoidetaan parhaiten.

Ajankohtaista Koronaviruksesta

Lyhyesti miten muut maat ovat toimineet koronaviruksen suhteen matkatoimistoalalla.

9.4.2020

Saksa tiedustelee vouchereiden käyttöä komissiolta https://www.fvw.de/international/travel-news/government-support-state-backed-vouchers-for-cancelled-package-holidays-207941?utm_source=%2Fmeta%2Fnewsletter%2Ffvwinternational&utm_medium=newsletter&utm_campaign=nl1864&utm_term=fa7a3367c955d8b4a934da7b76555715

Lue lisää

8.4.2020

Saksan hallitus esittelee voucher lainsäädännön Saksan hallitus on antanut esityksen vouchereiden käytöstä. Voucherit koskisivat kuitenkin ainoastaan muita vapaa-ajantapahtumia kuin matkapaketteja ja lentoja. Eli urheilu- musiikki, jne. tapahtumia.

Lue lisää

7.4.2020

Irlanti valmistelee vouchereiden käyttöönottoa

Lue lisää

3.4.2020

Komission kannanotto vouchereihin Komissio seisoo antamansa ohjeistuksen takana: https://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=674033 Saksassa ehdotetaan Vouchereiden käyttöä Saksassa on perustettu valtion puolelta ns. “Corona Cabinet”, eli työryhmää pohtimaan toimia Koronan aiheuttamien haittojen minimoimiseksi. Tanska takaa matkustajien rahat rahaston kautta Tanska on saanut EU:lta luvan lainoittaa matkapaketteja ja lentoja turvaavaa rahastoa, jotta rahasto voi palauttaa matkustajien rahat. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_576

Lue lisää

2.4.2020

Saksa ja Lufthansa Saksa on pyytänyt EU:ta pohtimaan vaihtoehtoisia tapoja, joilla lentomatkan ostaneet matkustajat voisivat saada rahansa takaisin peruuntuneista lennoista. Lentoyhtiöiden selviytyminen tulee todennäköisesti riippumaan paljolti siitä, tarvitseeko niiden palauttaa kaikki matkustajien maksamat rahat vai voidaanko osa tai kaikki palautukset hoitaa ns. vouchereilla. Lufthansalla oli vuoden 2019 lopussa noin 4 miljardia euroa matkustajien ennakkomaksuja. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-02/lufthansa-bailout-size-hinges-on-germany-s-ticket-refund-appeal

Lue lisää

Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy:n

Uusimmat artikkelit

Ota yhteyttä +358 9 3540 7111

[]
1 Step 1
Nimi
accessibility
Puhelinnumero
call
Lyhyt selostus asiasta
0 / 2000
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Jaa Laki Lehtosen sivut

Scroll to Top